Çeri Domates Tohumu Çeri Domatesi Faydaları Nelerdir?
05 Temmuz 2024

Çeri Domates Tohumu Çeri Domatesi Faydaları Nelerdir?

Çeri Domates Tohumu

Çeri domates, Patlıcangiller familyasından, küçük ve yuvarlak bir domates türüdür. Kiraz meyvesini andıran görünümü nedeniyle bu ismi almıştır. Tatlı ve sulu olan bu türün anavatanı Güney Amerika ve Orta Amerika'dır. Sofralık domates grubuna giren çeri domatesin, yabani frenk domatesi ile kültür domatesinin genetik karışımları sonucu elde edildiği düşünülmektedir. Avrupa kıtasına ilk olarak 400 yıl önce geldiği tahmin edilmektedir. Günümüzde dünyanın en yaygın tarım bitkileri arasında yer alır. Akdeniz mutfağının baş tacıdır çeri domates. Kırmızı, sarı, yeşil ve nadiren de siyah renkli çeşitleri vardır.

Çeri Domates Tohumu Nasıl Ekilir?

Çeri domates tohumlarının ekimi için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, mart ayı ortalarında ekim yapılmasıdır. Bu dönemde ekilecek tohumlar, en güzel ürünleri elde etmenizi sağlar. Çeri domates tohumunu ekmek istediğinizde öncelikle kaliteli bir tohum bulmak gerekecektir. Hazır tohumlar yerine organik, kurutulmuş tohumlar kullanmanız önerilir. Plastik bir kabın içerisine, 2 cm kalınlığında kaliteli bir toprak doldurun. Üzerine domates tohumunuzu koyun ve üzerine 1 cm kadar daha toprak ekleyin. Kabın dibine küçük delikler açarak suyun tahliye olmasını sağlayın. Çimlendirme tamamlandıktan sonra domates fidesini uygun bir saksıya geçirin ve güneş alan bir ortamda yetiştirmeye özen gösterin.

Çeri Domatesinin İçerdiği Vitaminler Nelerdir?

Kahvaltı ve salataların vazgeçilmezi olan çeri domatesinin faydaları saymakla bitmez. Vitamin ve lif açısından zengin olan çeri domates, kanserden korunmaya yardımcı olur. Aynı zamanda afrodizyak etkisi de gösterir. Sağlıklı bir yaşam için doğru gıdalarla düzenli beslenmek gerekir. Günde bir kase çeri domates yenilmesinin vücutta oluşan dejenerasyonu engellediğini belirten uzmanlar, içeriğindeki A vitamininin de sağlıklı beyaz kan hücrelerini koruyup, kanseri engellediğini vurgulamaktadır.

Çeri domates, içerdiği vitamin, karbonhidrat ve mineraller açısından oldukça zengindir. Sağlıklı ve dengeli beslenmede önemli bir rol üstlenen çeri domates, magnezyum, potasyum, demir, bakır ve fosfor minerallerini içerir. Vitamin değerleriyle de birçok meyveyi geride bırakır. Çeri domates, A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminlerini içerir. 3-4 adet çeri domates tüketimi, vücudun günlük A vitamini ihtiyacının %20'sini, C vitamini ihtiyacının %26'sını ve K vitamini ihtiyacının %12'sini karşılamaktadır.

Çeri Domatesinin Faydaları Nelerdir?

  • Lif açısından zengin olan çeri domatesi, kabuklarıyla birlikte tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırmaktadır.
  • Düzenli tüketildiğinde kötü kolesterolü düşürür.
  • İçeriğindeki likopen pigmenti, kalp ve damar sağlığı için gerekli antioksidan desteğini sağlar.
  • Likopen içeriği, menopoz döneminde kemik erime riskini minimuma düşürür.
  • Bol miktarda C vitamini içerdiği için, cildin kolajen üretimini destekler ve yaşlanma etkilerini geciktirmektedir.
  • İdrar söktürücü etkisi vardır.
  • Kan şekerinin dengelenmesine etkin bir rol oynar.
  • Kalp ve damar hastalıklarına sebep olan etkenlere karşı koruyucu etkisi vardır.

Çeri domates tohumlarını, doğal bahçe ortamında, hiçbir kimyasal madde kullanmadan sadece hayvan gübreleri kullanarak evinizin balkonunda veya bahçenizde çok rahat bir şekilde, iyi bir bakımla yetiştirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ot Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ot Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri

Yonca Tohumu Türleri ve Özellikleri

Yonca Tohumu Türleri ve Özellikleri

Altın Çilek Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Altın Çilek Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Burçak Tohumu Etki ve Faydaları Nelerdir?

Burçak Tohumu Etki ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Güncel

Üzüm Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzüm Tohumu Türleri ve Özellikleri