Manolya Tohumu Türleri ve Özellikleri
08 Temmuz 2024

Manolya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Manolya Tohumu

Manolya tohumları, organik madde açısından zengin, orta nemliliği olan ılıman iklimlerde yetişir. Bu ılıman bölgelere örnek olarak Kuzey Amerika'nın güney bölgeleri gösterilebilir. Ülkemizde ise Karadeniz ve Marmara kıyılarında doğal olarak yetişmektedir. Manolyalar, 30 metreye kadar uzayabilen ağaçlardır ve yaprakları yaz kış yeşil kalır. Güzel kokulu çiçekleri temmuz ve ağustos ayları arasında açar. Tohumlarının olgunlaşması ise eylül ve kasım aylarına dayanır.

Manolya Tohumunun Bakımı

Manolya tohumu zahmetsizdir. Eğer aşırı rüzgarlara maruz kalmazsa çok çabuk gelişir. Gece yapraklarının sulanmasını seven bir bitkidir. Çapalanmayı çok tercih etmez; bu nedenle sürekli dibinin havalandırılıp gübrelenmesini gerektirmez. Büyük baş hayvan gübresinde çok rahat gelişebilir. Güvercin gübresi kireçli olduğundan pek iyi gelişemeyebilir. Çiçek açtırmak istenirse potasyumlu gül gübresi de kullanılabilir.

Manolya bakımı yapılmadığında yerden dallı olarak yetişir. Çok fazla gelişen ve geliştiğinde dal uzunluğunun çok fazla olduğu bir bitkidir. Hava kirliliğine dayanıklı bitkilerdir.

Manolya Türleri

  • Yaz Manolyası, yüksek çalı gibidir. İlkbaharda daha yaprakları çıkmadan çiçeklerle dolar. Çiçek renkleri genellikle pembe ve mordur. Yaz manolyası çiçeklerini dökerken yaprakları çıkar.
  • Kış Manolyası, yavaş gelişir ancak yetişkin çağında 15 metreye kadar uzayabilir. Tabak büyüklüğündeki çiçekleri haziran-eylül arasında açar. İlkbaharda yapraklarının bir kısmı sararıp dökülebilir.
  • Manolya için güneşli ya da hafif gölgeli mekanlar uygundur. Budama gerektirmeyen manolyanın istenmeyen dalları çiçekleri geçtikten sonra kesilebilir.

Manolya Tohumunun Üretim Yöntemleri

  • Çelikle Üretim, daha çok yazın uygulanır. Bu yöntemde bir dal parçası ya da gövdeden bir parça kesilir. Bu kesilen parça kök ve sürgün yapımı amacıyla köklendirme ortamına sokulur. Yapılan bu faaliyetler çelik alma yöntemini içerir. Bu yöntemde birimde çok sayıda bitki elde edilebilir. Ucuz ve kolay bir yöntemdir. Bir örnekten bir sürü bitki elde etmek mümkündür.
  • Daldırma Üretim, bu yöntemde ana bitkinin bakımı iyi yapılmalıdır. Ana bitki dibinde çıkan birkaç yaşlı sürgün ilkbahar ya da ağustos ayında daldırılır. İlkbaharda dallandırılan dallar 2 yıl bekletilir. İkinci yılın sonbaharında sökülerek geliştirme yastıklarına alınır.
  • Aşı ile Üretim, aktif büyüme halinde olan yaşlı çöğürler ilkbaharda saksılara alınır. Yaz ortası ya da yaz sonunda kalem aşısıyla aşılanır.

Manolya tohumları ve bitki bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar, bitkinin sağlıklı ve verimli bir şekilde gelişmesini sağlar. Bu bilgiler ışığında manolya yetiştirme sürecinde başarı elde edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eflaki

29 Nisan 2024 Pazartesi

Manolya bitkisinin özellikle kokusu beni benden alıyor. Oldukça güzel kokan bu bitkiyi nereden en kolay şekilde temin edebiliriz? Özellikle bahçeme bir tane manolya bitkisi dikerek yetiştirmek istiyorum. Bu iklimde yetişirse çok güzel olacak.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Manolya bitkisini fidanlık veya bahçe marketlerinden temin edebilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden satış yapan bitki sitelerini de inceleyebilirsiniz. Manolya, genellikle Ilıman ve nemli iklimlerde iyi yetişir, bu nedenle bulunduğunuz iklimin uygun olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. Dikim ve bakım konularında da bilgi edinmeniz faydalı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Aspir Tohumu Çeşitleri

Aspir Tohumu Çeşitleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zeytin Tohumu Özellikleri ve Ekim Yöntemleri

Zeytin Tohumu Özellikleri ve Ekim Yöntemleri

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kereviz Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kereviz Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tohum Türleri ve Özellikleri

Tohum Türleri ve Özellikleri