Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohut tohumu, tarımda önemli bir yer tutan baklagillerden biridir. Kuraklığa dayanıklı yapısı sayesinde çeşitli toprak koşullarında yetişebilir. Ekim zamanı ve yöntemleri, bölgeye göre değişiklik gösterir. Doğru hazırlık ve bakım ile yüksek verim elde edilir.
Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri
18 Ağustos 2024

Nohut Tohumu


Tohum, doğanın yaşam kaynağıdır. Atalarımız, "Ek tohumun hasını, çekme el yasını" diyerek tohumun önemine vurgu yapmışlardır. Nohut, ülkemizde üretimi yapılan yemeklik kabuklu tane baklagiller arasında, kuru fasulye ve mercimekten sonra en fazla yetiştirilen önemli bir bitkidir. Özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin tarıma uygun arazilerinde yaygın olarak üretilmektedir.

Nohut Tohumu Tarlası Nasıl Hazırlanır


Nohut, uzun kök yapısı ve kuraklığa dayanıklılığı nedeniyle birçok toprak çeşidinde yetişebilir. Ancak özellikle kumlu tınlı ve 6-8 pH dengesine sahip topraklarda daha kaliteli nohut elde edildiği bilinmektedir. Toprağın aşırı nemli olması veya belli yerlerinde göl oluşması, toprağa tuzlu suyun salınması gibi durumlarda sararma, kök sap çürümesi gibi sorunlarla karşılaşılır. Çok tuzlu topraklarda kesinlikle nohut üretimi yapılmamalıdır.

Nohut tohumu ekiminde iki yöntem kullanılır:

  • Birincisi, nohut ekilecek topraklar Eylül-Ekim aylarında sürülerek nadasa bırakılır. Baharın Mart-Nisan aylarında tekrar diskaro veya kültüvatör ile tarla sürülür ve ekim işlemine başlanır. Eğer toprak ağır ve sıkışık ise, yani havalanması zor bir topraksa, daha derin sürülmelidir.
  • İkinci yöntem ise, sonbaharda toprak hasattan sonra olduğu gibi bırakılır. Mart-Nisan aylarında pulluk ile sürülerek kültüvatör veya goble ile ekim işlemi yapılır. Nohut tohumu ekili yer tarla ise, tarlanın hasadı biçer döver ile yapılacağından tesviyeli olmasına özen gösterilir.

Nohut Tohumu Ne Zaman Ekilmeli


Tohum ekim zamanı, ekilecek bölgeye göre değişmekle birlikte, Şubat sonu ile Nisan başlarına kadar yapılmaktadır. Bazı bölgelerde havadaki yağış oranının fazlalığı ve aniden ısınan havanın nemi nedeniyle bitkilerde antraknoz adı verilen mantar hastalığı oluşur. Bu hastalıktan kaçınmak için bazı yerlerde Mayıs ayı beklenir, bu da bitkinin büyüyüp olgunlaşmasını geciktirir. İç Anadolu Bölgesi'nde genellikle nohut tohumu ekimi, Mart'ın ikinci yarısı ile Nisan başlarıdır. Baharda ekilen tohumlar, son donlardan bir hafta önce toprakla buluşmalıdır. Ekilecek nohut tohumunun çimlenme yüzdesinin yüksek olması genel kuraldır; mümkün olduğunca sertifikalı tohumlar kullanılmalıdır.

Yurdumuzda çoğunlukla el ile serpmek suretiyle ekim yapılmakta ise de havalı mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Bu sayede ürün düzgün çıkacak, çapalama işlemi kolaylaşacaktır. Mibzer ile ekimde verim daha da artmaktadır. Mibzerde dekar başına atılacak tohum miktarı 12-15 kg olurken, el ile ekimde bu miktar 13 kg altına düşmemelidir. Nohutların topraktan çıkması ile yabani otlar da çıkacağından, yabani otlarla etkin bir mücadele başlatılmalıdır. Bütün baklagillerde olduğu gibi azotlu gübrelerin erken eriyenlerinden DAP, amonyum nitrat veya amonyum sülfat tercih edilmelidir. Nohutlar çıktıktan sonra 10-15 cm olduğunda çapalanarak kök boğazları doldurulmalı ve yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.

Nohut Tohumu Hasat Zamanı

Nohutun ekiminden olgunlaşmasına kadar geçen süre üç ila dört aydır. Nohut tohumu elle yoklandığında baklalar sertleşmişse, kabukları kahverengi-sarı bir hal almışsa ve dişimizle kırarken zorlanıyorsak hasat zamanı gelmiş demektir. Bazı bölgelerimizde elle yolmak suretiyle hasat yapılarak hasar kaybı en aza indirilir. Nohut hasat kaybı yüzde beş ile yirmi beş arasındadır, bunun nedeni genellikle hasat makinelerinin düzgün ayarlanamamasıdır. Tohumluk üretiminde alet ve makinelerin temizliğine önem verilmelidir. Eleklerden geçirilerek taş, kum ve yabani tohumlardan ayrılmalıdır. Depoya konmadan önce nohutun yüzde 13 nemli olması tavsiye edilir. Sıcaklığın yüksekliği nohut tohumu kalitesini düşürecektir. Nohut tohumunun konulacağı depo temiz olmalı, hastalıklara karşı tohumlar karıştırılarak ilaçlanmalı, ambalajlanmalı ve tarih yazılarak etiketlenmelidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Kantara 12 Temmuz 2024 Cuma

Nohut ekimi için toprağı nasıl hazırlamalıyım? Ekim yöntemlerinden hangisi daha verimli olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sevgili Kantara,

Nohut ekimi yaparken toprağınızı iyi hazırlamanız, verimliliği etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Öncelikle toprak analizi yaptırarak toprağınızın besin içeriğini ve pH seviyesini öğrenmenizde fayda var. Genel olarak nohut, iyi drenajı olan, hafif killi veya kumlu tınlı topraklarda daha iyi yetişir. Toprağı sonbaharda derin sürerek ve ilkbaharda ekim öncesi iyi bir toprak işleme yaparak hazırlayabilirsiniz.

Ekim yöntemleri arasında, sıra aralığını ve tohum derinliğini doğru ayarlamak da önemlidir. Sıra aralığı genellikle 30-45 cm, tohum derinliği ise 4-6 cm olmalıdır. Sıra üzeri ekim yöntemi, verimliliği arttıran yaygın bir yöntemdir. Ayrıca, ekimden önce tohumlarınızı rhizobium bakterisiyle aşılamanız, bitkilerin azot fiksasyonunu arttıracak ve daha sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.

Başarılı bir nohut ekimi dilerim!

Çok Okunanlar
Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi
Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi
Haber Bülteni
Güncel
Çay Tohumu Türleri ve Özellikleri
Çay Tohumu Türleri ve Özellikleri
Güncel
Pioneer Mısır Tohumu Türleri ve Özellikleri
Pioneer Mısır Tohumu Türleri ve Özellikleri
Güncel
Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri
Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri
Tütün Tohumu Ekiminin Yapıldığı Yerler?
Tütün Tohumu Ekiminin Yapıldığı Yerler?
Tohum Türleri ve Özellikleri
Tohum Türleri ve Özellikleri
Defne Tohumu Türleri ve Özellikleri
Defne Tohumu Türleri ve Özellikleri
Nijer Tohumu Türleri ve Özellikleri
Nijer Tohumu Türleri ve Özellikleri
Tohum Kabuğu Türleri ve Özellikleri
Tohum Kabuğu Türleri ve Özellikleri
Maydanoz Tohumu Nasıl Alınır?
Maydanoz Tohumu Nasıl Alınır?
Ardıç Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Ardıç Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri
Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri
Çam Tohumu Türleri ve Özellikleri
Çam Tohumu Türleri ve Özellikleri
Ayçiçeği Tohumu Türleri ve Özellikleri
Ayçiçeği Tohumu Türleri ve Özellikleri
Nane Tohumu Nasıl Alınır?
Nane Tohumu Nasıl Alınır?
Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri
Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri
Nifak Tohumu Sokmak
Nifak Tohumu Sokmak
Kayın Mantarı Tohumu Kütüğe Aşılama
Kayın Mantarı Tohumu Kütüğe Aşılama
Salep Tohumu Salebin Kullanım Alanları
Salep Tohumu Salebin Kullanım Alanları
Akdiken Tohumu Faydaları Nelerdir?
Akdiken Tohumu Faydaları Nelerdir?
Adi Fiğ Tohumu Ekim Biçimi
Adi Fiğ Tohumu Ekim Biçimi
Patates Tohumu Türleri ve Özellikleri
Patates Tohumu Türleri ve Özellikleri
Çiya Tohumu Yan Etkileri
Çiya Tohumu Yan Etkileri
Şeker Pancarı Tohumunun Hasatı
Şeker Pancarı Tohumunun Hasatı
Orkide Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Orkide Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Üzerlik Tohumu Türleri ve Özellikleri
Üzerlik Tohumu Türleri ve Özellikleri
Süpürge Otu Tohumu Reçetesi
Süpürge Otu Tohumu Reçetesi
Beyaz Çilek Tohumu Türleri ve Özellikleri
Beyaz Çilek Tohumu Türleri ve Özellikleri