Pazı Tohumu Yetiştiriciliği
26 Haziran 2024

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Pazı Tohumu

Pazı tohumu, ülkemizde Akdeniz, Marmara ve Ege bölgeleri başta olmak üzere hemen hemen her bölgede yetişebilen, Chenopodiaceae (Ispanakgiller) familyasından gelir. Kök yapısı pancara benzeyen bitkinin yumak şeklindeki yalancı meyvelerinin içerisinde tohumlar yer alır. Kahverengi ve parlak görünümde olan bu tohumlar, böbrek şeklini andırır. A, B1, B2, B6 ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan pazının içerisinde aynı zamanda protein, karbonhidrat, yağ ve selüloz bulunur. Çanak yaprakları döllendikten sonra gelişerek yalancı meyveler oluşturur ve bu meyvelerin içerisindeki tohumların yüzeyi girintili çıkıntılıdır. Pazı tohumu ekildikten yaklaşık 10-15 gün içerisinde çimlenir.


Pazı Tohumu Çimlendirme

Pazı tohumlarının çimlendirilme işlemi genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında yapılmaktadır. Pazı tohumunun kaliteli olması, ekimi ve verimliliği açısından oldukça önemlidir. Pazı tohumlarının ekim aşamasına geçmeden önce nemli bir pamuk içerisinde ya da suda bir gün bekletilmesi önerilir. Bu şekilde yapıldığında tohumun çimlenme oranı daha da artar.

Toprak İsteği

Pazı tohumunu bahçelerinizde ya da balkonda saksıda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Bunun için öncelikle ekim yapılacak alanın toprağı hazırlanmalıdır. Toprakta bulunan yabancı otlar temizlenmeli ve toprak çapalama yapılarak havalandırılmalıdır. Pazı tohumlarının kısa sürede çimlenebilmesi için toprak sıcaklığının 10-20 derece olması gerekir. Yapılan bu işlemler tohumun iyi gelişebilmesi için çok önemlidir. Çapalama işlemi yapıldıktan sonra ekim yapılmadan önce toprak 1 hafta boyunca dinlendirildikten sonra pazı tohumu ekimine hazır hale gelir. Pazı tohumu ekim derinliğinin 1-2 cm olması yeterlidir. Pazı tohumları açık arazilere ekilecekse sıra arası 30-35 cm, sıra üzeri ise 8-10 cm olmalıdır.

Dikim Aşaması

Pazı tohumu eğer bir kap içerisinde çimlendirilecekse, kabın içerisi ince elenmiş ve toz karışımlı toprakla kabın üst kısmında 2 cm boşluk kalacak şekilde doldurulur ve toprak fısfıslı bir şişenin içerisine su konularak nemlendirilmelidir. Daha sonra pazı tohumları toprağın altına yerleştirilir ve üstü aynı toprak ile doldurulur. Pazı tohumunun ekim işlemi yapıldıktan sonra toprağın üzeri yine fısfıs yardımı ile nemlendirilir ve sürekli kontrol edilerek toprak kurudukça nemlendirme işlemine devam edilir. 10-15 gün içinde çimlenmeye başlayan pazı tohumları, direkt gelen güneşten korunmalıdır. Tohumlar 4-5 cm boyuna geldikleri zaman büyük bir saksıya ya da bahçeye dikilebilir. Pazı tohumlarının çimlendirme işlemi açık arazilerde yapılacaksa, tohumlar toprağın 2 cm altına yerleştirilir ve üstü toprakla kapatılır. Tohumlar ekildikten sonra toprağa nemlendirme işlemi yapılır ve tohumların üzeri bir naylonla kapatılabilir.

Bakımı

Fide olan tohumlar, yağmurlama sulama sistemi ile toprak nemini kaybettikçe sulanmalıdır ve bitki 10-15 cm'ye ulaştığı zaman salma sulama yöntemi uygulanabilir.

Verim

Pazı tohumundan, tohumun çeşidine ya da hasat zamanına göre 2-3 ton verim alınabilmektedir.

Olgunluk ve Hasat Zamanı

Bitki 20 cm boya ulaştığı zaman, ekim işleminden yaklaşık 2 ay sonra hasat işlemine başlanır ve yılda 1-3 arası hasat devam edebilir.

Ekstra Bilgiler

  • Pazı bitkisi, hem yaprakları hem de saplarıyla tüketilebilen besleyici bir sebzedir.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemine faydalıdır.
  • Demir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir.
  • Antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini destekler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Papatya Tohumu Nasıl Alınır?

Papatya Tohumu Nasıl Alınır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kanola Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kanola Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kavun Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kavun Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aspir Tohumu Çeşitleri

Aspir Tohumu Çeşitleri

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Orkide Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Orkide Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Zeytin Tohumu Özellikleri ve Ekim Yöntemleri

Zeytin Tohumu Özellikleri ve Ekim Yöntemleri

Güncel

Kenevir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kenevir Tohumu Türleri ve Özellikleri