Kimyon Tohumunun Faydaları
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kimyon Tohumunun Faydaları

Kimyon tohumu; maydanozgiller familyasına ait bir bitki çeşididir. Türkiye'nin dağlık bölgelerinde ve Orman kenarlarında bulunur. Kimyon tohumu içerisinde bol miktarda gıda toksinleri içerir. Bu familyaya ait yani anason, rezene gibi gıda maddelerinden ayıran en önemli özelliği ise balgam ve kanser oluşumunu engelleyen mukus zarının korunmasına yardımcı olmasıdır. Kimyon tohumunun içeriğinde pinen, limonen, karakol ve karvan bileşikleri bulunmasıdır. Kimyonun içeriğinde bulunan bu aktif maddeler sayesinde gaz giderici, antioksidan ve sistemine iyi gelmektedir. Kimyon bitkisinin baharat olarak kullanılan kısmında tohumudur. Kimyon yaz aylarında beyaz ve pembe renkte çiçek açar. Açan bu çiçekler olgunlaştığında baharat olarak sarımsı esmer renkli tohumlar verir. Bu tohumlardan da kimyon yağı elde edilir.


Kimyon tohumunun faydaları nelerdir?


Kimyon tohumunda A vitamini, B1 vitamini, B12 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, E vitamini ve C vitaminleri bulunur. Bu vitaminlerde vücudun ihtiyacını sağlayacak özelliktedirler. Ayrıca kimyon tohumunda demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, potasyum, selenyum ve çinko bulunmaktadır. Kimyon tohumu konser ve enfeksiyon gibi hastalıklara karşı koruyan vücuttaki zararlı radikalleri kaldırmak içinde güçlü bir antioksidandır. Ayrıca kimyon tohumu ile yapılan çayın hem çocuklar için hem de yetişkinler için birçok faydası vardır. Örneğin kimyon tohumu çayı bebeklerde gaz sorunu, hazımsızlık, öksürük, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklarda iyi gelir. Ayrıca kimyon tohumu kullanımı safra kesesi saygılarını dengelenmesine yardımcı olur. Anne sütünü arttırıcı özelliği vardır. Sinirsel baş dönemlerinin geçmesine yardımcı olur.


Kimyon tohumu çayı nasıl yapılır?


Kimyon çayı yapmak için bir cezve veya çaydanlığın içerisine bir tatlı kaşığı kimyon tohumunu hafifçe ezerek katıyoruz. Daha sonra ezdiğimiz kimyon tohumunun üzerine bir bardak su ekleyerek iki üç dakika kadar haşlıyoruz. Haşladığımız kimyon tohumunun on dakika kadar dinlendirin sürüyoruz. İçmeye hazır hale gelen çayın tatlandırmadan tüketilmesi gerekir yani şeker veya bal kullanılmamalıdır. Hazırlanan bu kimyon tohumu çayı aç karnına yemeklerden bir saat önce tüketildiğinde iştah açar. Tok karnına tüketildiğinde ise hazımsızlığa ve şişkinliğe iyi gelir.

Kimyon Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mercimek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Mercimek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Aspir Tohumu Çeşitleri

Aspir Tohumu Çeşitleri

Hardal Tohumu Türleri ve Özellikleri

Hardal Tohumu Türleri ve Özellikleri

Domates Tohumları Türleri ve Özellikleri

Domates Tohumları Türleri ve Özellikleri

Tere Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tere Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır?

Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır?

Keten Tohumu ile Zayıflama?

Keten Tohumu ile Zayıflama?

Soğan Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soğan Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Süpürge Tohumu Türleri ve Özellikleri

Süpürge Tohumu Türleri ve Özellikleri

Arpa Tohumu Çeşitleri

Arpa Tohumu Çeşitleri

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Şalgam Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şalgam Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şalgam tohumu, Şalgam acı tadıyla bilinen bir kök sebzesidir. Kökü ve yaprakları çok yüksek değerde besin ve bileşenler içermektedir. Şalgam ülkemizde yaygı bir şe[...]

Kereviz Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kereviz Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kereviz tohumu. kerevizin şifalı bir bitki olduğunu biliriz ama çoğumuz tadını birçok beğenmeyiz. Fakat unutmayınız ki, tadı iyi olmayan tüm nebatlar harika şifa kayn[...]

Korunga Tohumu Türleri ve Özellikleri

Korunga Tohumu Türleri ve Özellikleri

Korunga tohumu; Ocak, Mart ve Şubat ayları ekim zamanıdır. Korunga tohumu fazla derine ekilmemelidir. Ekimler, 25 veya 50 santim sıra aralığında, 1,5 veya 2 santim derinli�[...]

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf tohumu, ülkemizde uygun üretim maliyeti ve bol ürün verimi ile giderek genişleyen yulaf yetiştiriciliği sektörünün en önemli aşamalarından birisidir. Yulaf tohum[...]

İceberg Marul Tohumu Iceberg Marul Tohumu Çeşitleri

İceberg Marul Tohumu Iceberg Marul Tohumu Çeşitleri

Iceberg marul tohumu birçok çeşide sahip bir üründür. Çeşitlerine göre özellikleri ve yetişme süreleri fark gösterir. Iceberg marul çeşitlerini tek tek inceleyelim:I[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6