Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri

Kültür Mantarı Tohumu

Kültür mantarcılığında en çok yetiştirilen mantar türü, şapkalı mantardır. Toprak üstünde bulunan beyaz renkli sap ve şapka, mantarın yenilebilir kısmını oluşturur. Toprak altında ise mantarın kökleri bulunur. Şapkanın alt kısımlarında bulunan, birbirine az çok paralel ince yapılı lameller mevcuttur. Bu lamellerin arasında bulunan sporlar çimlenerek miseller oluşturur. Miseller, ortama yayılıp yoğunlaşarak mantarı meydana getirir. Mantar, kendisi için gerekli tüm besin maddelerini doğal ortamından alır. Mantarın beslenmesi için gerekli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar; gerekli ortam, sap, saman gibi bitkisel atıklar ve organik besinlerin ayrışması için bazı elementlerin ilave edilmesi ile hazırlık kısmı tamamlanır. Özel ortamlarda hazırlanan mantar yetiştiriciliğine kompost denir. Mantarın yetiştirilmesi konusunda belirli bir sıcaklık, nem ve havalandırma gibi durumlar özellikle önem arz etmektedir. Mantarlar, farklı gelişim devrelerinde farklı isteklere sahiptir.

Misel Gelişme Safhası

Mantar misellerinin komposta ekiminden misellerin kompost içerisinde geliştiği ve kompostu misel iplikçiklerinin tamamen kapladığı devredir. Bu evrede olması gereken sıcaklık 23-25 derece, ortamın nemi ise %80-90 seviyesinde görülür. Bu devre 15 günde tamamlanır.

Örtü Toprağı Devresi

Bu dönemde misel sarması %80'e ulaşmış olup, kompostun üzerine dezenfekte edilmiş ortalama 3-3,5 santimetre kalınlığındaki örtü toprağı %70 nemli olarak kompost yüzeyine serilir. Sıcaklık bu durumda 20 derece olmalıdır. Mantarın çıkışından sonra sıcaklık 15-17 dereceye düşürülmelidir. Nem ise artırılarak %85 olmalıdır. Tüm olanaklar sağlandıktan sonra mantarın çıkışı 21 günde başlar ve ortalama 30-60 gün süre ile devam eder.

Hasat

Mantarın hasadı genellikle toprağın örtülmesini izleyen 20-22 günde başlar. Mantarın şapkaları 2-2,5 santimetre olduğunda hasat başlar.

Kültür Mantarı Yetişme Koşulları

  • Mantar, loş, ısı, nem durumu olan yerlerde yetiştirilmelidir.
  • Yetişme yeri soğuk hava depoları, seralar, bodrum, kiler, boş mağaralar olabilir.
Mantarlar %90 su içerir. Yağ ve karbonhidrat miktarı az olup protein bakımından oldukça zengindir. B ve C vitaminleri bolca bulunur. Yağ oranının az olması sebebiyle kalorisi oldukça düşüktür. Yüksek miktarda demir ve kalsiyum bulundurur.

Kültür Mantarının Saklanması

Kültür mantarının muhafaza edileceği yerler oldukça fazladır. Konserve, derin dondurucu, kurutma, çorba, sos, ketçap ve turşu yapımı yaygındır.

Son yıllarda oldukça talep gören kültür mantarı, evlerde de pet şişelerde yetiştirilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özay

26 Mayıs 2024 Pazar

Kültür mantarı bulmak için sabah erkenden dağa çıkmak zorundayım. Bu saatlerde genellikle bol miktarda oluyor. Özellikle de yağıştan sonra daha belirgin oluyorlar. Bulunduğum yer Bayburttun Karşıgeçit köyü ve burada çok büyük mantarlar var. Ancak hangisinin sağlıklı hangisinin zehirli olduğunu nasıl anlayabilirim? Bu konuda fikri olan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, dağlarda ve köylerde mantar toplamak gerçekten keyifli bir etkinlik olabilir, fakat mantarların hangisinin zehirli olup olmadığını anlamak çok önemlidir. Kesinlikle emin olmadığınız mantarları toplamaktan ve tüketmekten kaçınmalısınız. Bir mantar uzmanından ya da yerel bir rehberden yardım almak en doğru yöntem olacaktır. Ayrıca, mantarların zehirli olup olmadığını belirlemek için renklerine, şekillerine ve kokularına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bazen zehirli ve zehirsiz mantarlar birbirine çok benzeyebilir, bu nedenle dikkatli olmak hayati önem taşır. Mantarların arkasından düşen sporların rengi de önemli bir belirteç olabilir. Ancak kesinlikle uzman yardımı almadan hareket etmemenizi tavsiye ederim. Sağlıklı ve keyifli bir mantar toplama etkinliği dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ginseng Tohumu Yetiştirilmesi

Ginseng Tohumu Yetiştirilmesi

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Amarant Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Amarant Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Çilek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Beyaz Çilek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Sardunya Tohumu Çeşitleri

Sardunya Tohumu Çeşitleri