Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri

Kültür Mantarı Tohumu, Kültür mantarcılığında şapkalı mantar en çok yetiştirilen mantar türüdür. Toprak üstünde bulunan beyaz renkli sap ve şapka yenen kısmını oluşturur. Toprak altında ise mantarın kökleri bulunur. Şapkanın alt kısımlarına, birbirine az çok paralel ince yapılı lameller bulunmaktadır. Bu lamellerin arasında bulunan sporlar çimlenerek misiller oluşturur. Misiller ise ortama yayılarak yoğunlaşır ve mantarı meydana getirir. Mantar kendisi için gerekli tüm besin maddelerin bulunduğu doğal ortamdan alır. Mantarın beslenmesi için gerekli şartlar bulunmaktadır. Bunlar; gerekli ortam, sap, saman gibi bitkisel atıklar, organik besinlerin ayrışması için bazı elementlerin ilave edilmesi sonucu hazırlık kısmı tamamlanır. Özel ortamlarda hazırlanan mantar yetiştiriciliğine kompost denir. Mantarın yetiştirilmesi konusunda belirli bir sıcaklık, nem, havalandırma gibi durumlar özellikle önem arz etmektedir. Mantarlar farklı gelişim devrelerinde farklı isteklere sahiptir.

Misel Gelişme Safhası: Mantar misellerinin komposta ekiminden misellerin kompost içeresinde geliştiği ve komposta misel iplikçileri tamamen kapladığı devredir. Bu evrede olması gereken sıcaklık 23-25 derece ortamın nemi ise %80-90 seviyesinde görülür. Bu devre 15 günde tamamlanır.

Örtü Toprağı Devresi: bu dönemde misel sarması %80 ulaşmış olup kompostun üzerine dezenfekte edilmiş ortalama 3-3,5 santimetre kalınlığındaki örtü toprağı %70 nemli olarak kompost yüzeyine serilir. Sıcaklık bu durumda 20 derece olmalıdır. Mantarın çıkışından sonra sıcaklık 15-17 dereceye düşürülmelidir. Nem ise artırılarak %85 olmalıdır. Tüm olanaklar sağlandıktan sonra mantarın çıkışı 21 günde başlar. Ortalama 30-60 gün süre ile devam eder.

Hasat: Mantarın hasadı genellikle toprağın örtülmesini izleyen 20-22 günde başlar. Mantarın şapkaları 2-2,5 santimetre olduğunda hasat başlar.


Kültür Mantarı tohumu yetişme koşulu

  • Mantar loş, ısı, nem durumu olan yerlerde yetiştirilmelidir.
  • Yetişme yeri soğuk hava depoları, seraları, bodrum, kiler, boş mağaralar olabilir.
Mantarlar %90 su içerir. Yağ ve karbonhidrat miktarı az olup protein bakımından oldukça zengindir. B ve C vitaminleri bolca bulunur. Yağ oranının az olması sebebiyle kalorisi oldukça düşüktür. Yüksek miktarda Demir ve Kalsiyum bulundurur.


Kültür Mantarın saklanması


Kültür mantarının muhafaza edileceği yerler oldukça fazladır. Konserve, derin dondurucu, kurutma, çorba, sos, ketçap ve turşu yapımı yaygındır.

Son yıllarda oldukça talep gören kültür mantarı evlerde de pet şişelerde yetiştirilmektedir.

Kültür Mantarı Tohumu Yorumları

soru

Özay

27 Eylül 2018 Perşembe

Kültür mantarı bulmak için sabah erkenden dağa çıkmak zorundayım. Bu saatlerde genellikle bol miktarda oluyor. Özellikle de yağıştan sonra daha belirgin oluyorlar. Bulunduğum yer Bayburttun Karşıgeçit köyü ve burada çok büyük mantarlar var. Ancak hangisinin sağlıklı hangisinin zehirli olduğunu nasıl anlayabilirim? Bu konuda fikri olan var mı?

Cevap yaz
cevap

Davud

25 Ekim 2018 Perşembe

Bulunduğunuz yöredeki mantarlar oldukça büyük ve sağlıklı mantarlardır. Genellikle ülkemizdeki bazı bölgelerde boyutları büyük olan mantarların yetiştiği nadir yerlerden birisi diyebilirim. Ancak yine de aralarında zehirli olanları nadiren çıkabilir. Uzmanlar bu konu hakkında bir mantarın zehirli olup olmadığını anlamanın çok zor olduğunu belirtmektedirler. Yani bu konuda birçok yanlış bilgi bulunmaktadır.

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Tritikale Tohumu Önemi

Tritikale Tohumu Önemi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ağaç Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Tohumu Türleri ve Özellikleri

Chia Tohumu Türleri ve Özellikleri

Chia Tohumu Türleri ve Özellikleri

Korunga Tohumu Türleri ve Özellikleri

Korunga Tohumu Türleri ve Özellikleri

Siyah Hardal Tohumu Türleri ve Özellikleri

Siyah Hardal Tohumu Türleri ve Özellikleri

Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Güncel

Kahve Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kahve Tohumu Türleri ve Özellikleri

Sarımsak Tohumu Ekim Zamanı

Sarımsak Tohumu Ekim Zamanı

Keten Tohumu ile Zayıflama?

Keten Tohumu ile Zayıflama?

Arpa Tohumu Çeşitleri

Arpa Tohumu Çeşitleri

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf tohumu, ülkemizde uygun üretim maliyeti ve bol ürün verimi ile giderek genişleyen yulaf yetiştiriciliği sektörünün en önemli aşamalarından birisidir. Yulaf tohum[...]

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar tohumu, Enginar, ilk olarak Etiyopya'da yetiştirilen bitki daha sonra Mısır üzerinden Avrupa kıtasında yaygınlaşmıştır. Bitkinin yaprakları Antik Yunan ve Roma [...]

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Çiya tohumu, zengin besin içeriği olan bir bitkidir. Sağlık için faydaları olduğu kadar yan etkilere de sahiptir. Bolivya, Meksika ve Arjantin'de yetiştirilen bitki, son z[...]

Ryegrass Tohumu Ryegrass Kullanım Alanları

Ryegrass Tohumu Ryegrass Kullanım Alanları

Ryegrass tohumu, tek yıllık bir yem bitkisidir ve yüksek verimlidir. Kurak arazilerde 2-3 biçim, sulak arazilerde 5-6 biçim yapılabilir. Dekara ekilebilen ryegrass tohumu 5 k[...]

Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır?

Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır?

Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır, Zahmetsiz ve aç kalmadan zayıflatma etkisi olması nedeniyle mucizevi karışım olarak adlandırılmaktadır. Bitkiler üzerine araştır[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6