Maydanoz Tohumu Maydanoz, yeşil renkli, damarlı ve hoş bir kokuya sahip, vücuda birçok faydası bulunan bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat olarak kullanılmaktadır. Salatalarda, yemeklerde veya sade olarak da tüketilebilir. Maydanoz, evde veya bahçelerde kolaylıkla yetiştirilebilen şifalı bitkilerdendir. Evde maydanoz yetiştirmek için maydanoz tohumunun saksıya ekilmesi yeterlidir. Ara ara su verilerek kendiliğinden yeşermeye başlar. Maydanoz tohumu ufak ve esmer bir yapıya sahiptir. Uzun süre toprakta ekili bırakılan maydanozun toplanmaması, bitkinin gövde haline gelmesine neden olur. Kalınlaşan gövde, küçük bir ağaç haline gelerek zaman içinde çiçek açar. Çiçekler küçük bir şemsiye görünümündedir. Maydanoz çiçekleri beyaz bir renk alır ve daha sonra çiçekler tohuma dönüşür. Maydanoz iki yıllık bir bitkidir ve bu bitki hem erkek hem de dişi organlara sahip çiçekler içerir. Böcekler aracılığıyla döllenen bu bitki, ne kadar iyi şartlarda olursa olsun iki yıldan fazla korunamaz. Bu nedenle, maydanoz elde etmek için her yıl yeni tohum ekmek gerekmektedir. Maydanoz Tohumu Ekimi Maydanoz tohumunu ekmeden bir gün önce toprağı ıslatmak faydalıdır. Maydanoz tohumunun çimlenmesi yavaş olduğu için toprağın bir gün önceden ıslatılması, tohumun çimlenmesine yardımcı olur. Islak toprak üzeri biraz karıştırılarak toprağın inişli çıkışlı olması sağlanır ki su toprak altına daha iyi geçebilsin. Daha sonra maydanoz tohumları serpiştirilerek toprağa ekilir. İlkbaharda ekimi en uygun dönem olan maydanoz tohumu, saksı dışında bahçelerde de kolaylıkla yetişir. 60-70 cm'ye kadar uzayabilen maydanoz, küçük çiçek başlıkları olan birçok dal vererek yemeklerinize lezzet katar. Maydanozlar toplanmadığı sürece Eylül ayında maydanoz tohumları iyice belirerek kahverengi bir renge dönüşmeye başlar. Tohumlar kahverengi bir renk alınca toplanabilir. Tohumlar maydanoz dalı sallandığında kolaylıkla dağıldığı için, maydanoz üzerinde oluşan tohumların başını karton bir kutu üzerine tutarak salladığınızda tüm tohumların kutuya düşmesi sağlanır. Maydanoz üzerindeki tohumların çoğu kahverengiye dönüştüğünde ise maydanozlar çiçek verdikleri yerden kesilir ve bir branda üzerine serilerek iyice kurutulur. Tohumlar iyice kuruduktan sonra elenerek yabancı maddelerden arındırılır. Maydanozun Faydaları Maydanoz, sağlık açısından birçok fayda sunar:
Maydanozun Kullanım Alanları Maydanoz, sadece mutfaklarda değil, aynı zamanda tıbbi amaçlarla da kullanılır:
Sonuç Maydanoz, hem mutfaklarda hem de sağlık açısından birçok fayda sunan çok yönlü bir bitkidir. Kolay yetiştirilmesi ve geniş kullanım alanları ile maydanoz, her evde bulunması gereken bir bitkidir. Akademik çalışmalar ve bilimsel araştırmalar, bu bitkinin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini desteklemektedir. |
Saygül
12 Temmuz 2024 CumaMaydanoz tohumunu ekmeden bir gün önce toprağı ıslatmanın faydalı olduğunu okudum. Bu işlemi yaparken toprağın ne kadar ıslak olması gerektiği konusunda bir bilginiz var mı? Ayrıca, ekim yaptıktan sonra sulama sıklığı hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaSaygül,
Maydanoz tohumlarını ekmeden önce toprağı ıslatmak gerçekten faydalıdır. Toprağın ne çok kuru ne de çok çamur olacak kadar ıslak olmaması gerekir. Toprağı nemli tutmak idealdir; bunu anlamak için toprağın yüzeyine dokunduğunuzda hafif nemli hissetmeniz yeterlidir. Ekimden sonra ise toprağı düzenli olarak sulamalısınız, ancak aşırı sulamaktan kaçınmalısınız. Maydanoz fideleri büyümeye başladıkça toprağın üst kısmının kurumasına izin vermeden sulama işlemini devam ettirmelisiniz. Genellikle haftada 2-3 kez sulamak yeterli olacaktır, ancak hava koşullarına bağlı olarak bu sıklık değişebilir.