Şalgam Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Şalgam Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şalgam Tohumu

Şalgam, acı tadıyla bilinen bir kök sebzedir. Kökü ve yaprakları yüksek besin değeri ve çeşitli bileşenler içerir. Şalgam ülkemizde yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Özellikle kış aylarında tüketimi artar. Yemeklerin, özellikle balıkların yanında sıkça tüketilir. Şalgam ayrıca salatalarda ve turşularda kullanılır. Kışın soğuk algınlığına karşı koruyucu olduğuna inanılır.

Şalgam, bol miktarda A vitamini içerir. Bunun yanı sıra C, E, K ve B6 vitaminleri ile demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum gibi birçok mineral de barındırır. Şalgam hem yumrusu hem de tohumları için yetiştirilir. Şalgam tohumu, idrar yolu hastalıklarında idrar artırıcı olarak kullanılır. Ayrıca, kanaryalar gibi kuşlar için de besleyici bir yemdir ve kuşlar tarafından zevkle tüketilir.

Kaliteli bir şalgam tohumu acı olmayan, küçük, tatlı, bordo veya siyah renkte ve toplu iğne başı kadar büyüklükte olmalıdır. Kuşlara verilmeden önce bir yıl bekletilmesi önerilir.

Şalgam Tohumu Ekimi

Şalgam bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Tohumlar, doğrudan bitkinin yetiştirileceği yere ekilir. Ekim zamanı, ilkbaharda Mart-Nisan, sonbaharda ise Ağustos sonları ve Eylül aylarıdır. Tohumlar serpme yoluyla ekilirse daha sonra fideler seyreltilir veya sıralar üzerinde tohumlar 15-20 cm aralıkla 1-2 cm derinliğe ekilmelidir. Şalgam suyu çok seven bir bitkidir. Yaz mevsiminde sıcak ve kurak hava koşullarında düzenli olarak sulanması gerekmektedir. Şalgam, ılık ve serin iklimleri tercih eder. Kumlu toprakları sever. Ülkemizde yetiştirilen çeşitler arasında basık ve yuvarlak olanlar daha uygun olur. Birçok hastalığa karşı faydalı etkileri vardır.

Şalgam Tohumunun Faydaları

  • Şalgam etle pişirilip yenildiğinde vücuda kuvvetli bir gıda sağlar.
  • Suyu içilirse idrar söktürücü etkisi vardır.
  • Cinsel gücü artırır.
  • Görme yetisini güçlendirir.
  • Şalgam yemek öksürüğü keser.
  • Böbrek ve mesane kumlarını eritir ve döker.
  • Şalgam etle birlikte yenirse göğsü yumuşatır ve rahatlatır.
  • Şalgam iştah açar.
  • Şalgam iç organları kuvvetlendirir.
  • Nikris hastalığında şalgam lapa biçiminde konulur.
  • Şalgam yağlı etle pişirilerek yenildiğinde sperm üretimini artırır.
  • Tıkanmış damarların açılmasına yardımcı olur.
  • Şalgam, sarılık ve siroz gibi durumlara faydalıdır.
  • Yorgunlukta şalgam yağı içildiğinde veya sürüldüğünde yorgunluğu giderir ve zindelik verir.
  • Şalgam tohumları yakılarak külleri zeytinyağı ile merhem haline getirilir, saç dökülmesinde saç diplerine sürülür.
  • Mafsal şişlik ve romatizmalarda şalgam lapa halinde bölgeye konulur.
  • Kökleri ezilerek bal ile yutulursa dalağı eritir ve idrar zorluğuna iyi gelir.

Şalgam Tohumunun Kullanımı

Bir bardak kaynar suya 5 gram şalgam tohumu toz haliyle koyulur. Yaklaşık on dakika bekletilir. Günde iki bardak içilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İşve

12 Temmuz 2024 Cuma

ޞalgam tohumunu kuşlarıma vermeden önce neden bir yıl bekletmem gerekiyor? Bu bekleme süresi boyunca tohumların besin değerinde bir azalma olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İşve,

ޞalgam tohumunu kuşlara vermeden önce bir yıl bekletme sebebi, tohumların doğal yöntemlerle kuruması ve olası zararlı maddelerin etkisinin azalmasıdır. Bu bekleme süresi boyunca tohumların besin değerinde önemli bir azalma olmaz, aksine bu süre, tohumların kuşlar için daha sindirilebilir ve sağlıklı hale gelmesini sağlar.

Selamlar,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çay Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çay Tohumu Türleri ve Özellikleri

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Tohum Ekimi Türleri ve Özellikleri

Tohum Ekimi Türleri ve Özellikleri

Çam Ağacı Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çam Ağacı Tohumu Türleri ve Özellikleri

Chia Tohumu Türleri ve Özellikleri

Chia Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Keten Tohumu ile Zayıflama?

Keten Tohumu ile Zayıflama?