Buğday Tohumu Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Buğday Tohumu Türleri ve Özellikleri

Buğday tohumu

Buğday, ülkemizde ve dünyada en önemli gelir kaynağımızdır. Buğday, insan beslenmesinde kullanılan bitkiler arasında, üretim ve ekiliş bakımından ilk sıralarda yer alır. Ayrıca buğdayın değeri, saklama ve işlenmesindeki kolaylıklar nedeniyle, çok uzun zaman öncelerinde bile buğday, temel besin durumundaydı. Buğday ürünlerinden elde edilen un, bulgur, makarna, nişasta gibi gıdalar, insan beslenmesinde kullanılır. Bu nedenle buğday bitkisi, herhangi bir nedenle azalma söz konusu olursa gerek ekmek fiyatları ve gerekse undan yapılan gıda maddelerinin fiyatlarında yükselme olması kaçınılmazdır.

Bu nedenle, her ülke için buğday üretimi açısından yeteri kadar stoklarda buğday ürünü bulundurmak büyük önem taşımaktadır. Yurdumuzda buğday, güzün ve kışlık olarak ekilir. Kışlık ekimde, yazlık ekime göre daha yüksek verim elde edilir. Buğdaya en önemli bakım işi; sapa kalkma döneminde, gübre verilmesidir. Buğday için en uygun ekim ayı, 15 Ekim - 15 Kasım tarihleri arasıdır. Ekilen buğdaylardan bol hasat ve verim almak için ekilecek tohumun kalitesi çok önemlidir. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmesine rağmen, en çok Orta ve Doğu Anadolu'da yetişir buğdaylar. Alabildiğince büyüklükteki tarlalar, yeşile bürünmüş olurlar. Zamanı gelince sararmaya başlarlar. Buğday tarımında biçer döver ile hasat zamanı buğdaylar işlenir ve tam alım zamanındaki buğdaylar saman sarısı renklerini almaya başlamışlardır. Hasat zamanını iyi bilmek gerek. Aksi halde ürüne erken girilmesi üründe kurutmaya, geç kalınmasında ise hasatta kayıplara neden olur.

Buğday tarımında toprağın kaliteli olması, gübrelemenin uygun zamanda verilmesi ve kurak geçen zamanlarda ise usulüne uygun bir şekilde sulama yapmak, buğdaydan daha iyi bir sonuç almamızı sağlar. Tüm çiftçilerimizin ürünleri bol ve kazançları bereketli olsun.

Buğday Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Papatya Tohumu Nasıl Alınır?

Papatya Tohumu Nasıl Alınır?

Haber Bülteni

Güncel

Çam Ağacı Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çam Ağacı Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Patates Tohumu Türleri ve Özellikleri

Patates Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Fasulye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Fasulye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kereviz Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kereviz Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kereviz tohumu. kerevizin şifalı bir bitki olduğunu biliriz ama çoğumuz tadını birçok beğenmeyiz. Fakat unutmayınız ki, tadı iyi olmayan tüm nebatlar harika şifa kayn[...]

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohut TohumuTohum doğanın yaşam kaynağıdır, atalarımız "ek tohumun hasını çekme el yasını" diyerek tohumun ne denli önemli olduğu konusunda bizleri uyarmışlardır.[...]

Ağaç Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ağaç tohumu; seçerken dikkatli olmak gerekir. Yaşadığınız bölgede kendi kendine yayılabilen, doğada destek olmadan hayatta kalabilen türler seçilmelidir. Örnek verile[...]

Ot Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ot Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ot tohumu, Ülkemizde hayvan beslenmenin olmazsa olmazlarının başında gelir. Geviş getiren hayvanların ana besin kaynağı otlardır. Hayvanların normal yaşamlarını sürd[...]

Lavanta Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lavanta Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lavanta tohumu, Lavanta, angustifolia türüne ait olan ve gül ailesinden olup, şifalı aroma terapi yağları ve güzel kokusu ile eksiksiz bir bitkidir. Küçük boylu olması [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6