Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Yer fıstığı tohumu; Ülkemiz yer fıstığı üretiminde önemli bir yere sahiptir. Herkesin severek yediği yer fıstıkları kabuklu ve kabuksuz olarak satışa sunulmaktadır. Türkiye üretiminin %80'ini gerçekleştiren Çukurova bölgesidir. Adana, Hatay, Osmaniye, İçel şehirlerini kapsar. Buğdaydan sonra yer fıstığı ikinci büyük öneme sahiptir. Çünkü geride azotça zengin bir tarla bırakır. Yer fıstığı yağ, protein, karbonhidrat ve vitaminler (A, B, E) bakımından zengin olduğu için çok değerli bir besindir. Ayrıca içeriğinde türüne göre %45, %55 arası yağ içerdiği için bitkisel yağ ve yiyecek olarak, kabuğunun da çeşitli sektörlerde kullanıldığından (Sunta yapımında, yakacak olarak v. S.) oldukça değerli bir bitkidir.

Yer fıstığı sıcak kuşaklarda yetişmektedir. Isı ve güneş isteği oldukça fazladır. Toprak isteği de oldukça seçicidir. Drenajı iyi, gevşek, kalsiyum ve organik maddelerce zengin toprakları sever. Bu yüzden de her yerde yetişmez. Türkiye'de üretimin %80'lik kısmı Çukurova bölgesinde yapılmaktadır. Üretiminde ise kullanılabilecek iki çeşit yer fıstığı tohumu vardır. Bunlar yerli tohum olan çom ve Amerikan fıstık denilen NC-7 'dir. Genellikle Türkiye'de NC-7 tohumu kullanılmaktadır.


Yer fıstığında toprağın nasıl yapılır?


Yer fıstığı ekiminde diğer bitkilere göre daha itinalı bir toprak hazırlığı yapmak gerekir. Bu nedenle diğer bitkilerin aksine toprak yaklaşık olarak 30 cm ve üstünde bellenerek havalandırılmalıdır. Toprak kışı bu şekilde geçirmelidir. Bahar başlangıcında toprağı tekrar karıştırmak gerekir. Daha sonra gübreleme işine geçilmelidir. Ürünün verimli olabilmesi için azotlu ve topraktan çok fazla fosfor kaldırdığı için fosforlu gübre kullanılması gerekmektedir.


Yer fıstığı tohumunun ekimi


Yer fıstığı ekiminde ilk olarak tohumlarına dikkat etmek gerekir. Üretimde kullanılacak tohumların kalitesinin çok iyi olması gerekmektedir. Ülkemizde uygun kalitede yer fıstığının tohumlarının üretimi yapılmamaktadır. Çiftçilerimiz kendi mahsullerinden elde ettikleri tohumları kullanmaktadırlar.

Yer fıstığı tohumlarını serpme yöntemiyle ektikten sonra toprak yüzeyi hafifçe bastırılır. Gelişmesi oldukça hızlı olan bir bitki olduğu için ekimden sonra iki hafta içinde yabancı otlardan temizleyip çapa yapılması gerekir. Yer fıstığı tohumunun su tüketimi iklime ve yöreye göre değişiklik gösterir. Yer fıstığı bitkisi su isteğini belli eden bir bitkidir. Eğer bitkinin yaprakları koyu yeşil olmuş ise sulama yapılır. Yer fıstığı için en iyi sulama şekli yağmurlama tekniğidir.


Yer fıstığı tohumunun hasadı


Hasat zamanının geldiğini ise yapraklarının sararıp, taneleri pembe hale geldiğinde anlaşılır. Yer fıstığı hasadı fıstık sökme aleti ile yapıldığı gibi, el ile kürek ve çapa yardımıyla da yapılır. Hasat sonbahar dönemine denk gelmektedir. Hasattan sonra da hemen kurutulması gerekir. Ekilen çeşide göre Nisan ayından haziran sonuna kadar ekim yapılabilmektedir.

Ülkemizde yer fıstığı, üretim maliyetinden dolayı yağlık olarak değerlendirilmez ve bu nedenle sadece iri tohumlu çeşitler yetiştirilir.

Yer Fıstığı Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Tohum Diyeti Listesi

Tohum Diyeti Listesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keten Tohumu Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Neden Organik Tohumlar Tercih Edilmelidir?

Neden Organik Tohumlar Tercih Edilmelidir?

Domates Tohumu Fide Yetiştirme

Domates Tohumu Fide Yetiştirme

Şakayık Çiçeği Tohumu Üretimi

Şakayık Çiçeği Tohumu Üretimi

Kayın Mantarı Tohumu Kütüğe Aşılama

Kayın Mantarı Tohumu Kütüğe Aşılama

Güncel

Nijer Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nijer Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ginseng Tohumu Yetiştirilmesi

Ginseng Tohumu Yetiştirilmesi

Güncel

Menekşe Tohumu Çeşitleri

Menekşe Tohumu Çeşitleri

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf tohumu, ülkemizde uygun üretim maliyeti ve bol ürün verimi ile giderek genişleyen yulaf yetiştiriciliği sektörünün en önemli aşamalarından birisidir. Yulaf tohum[...]

Keten Tohumu Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Keten Tohumu Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Keten Tohumu Maskesi, Türklerin orta Asya'dan beri pek çok konuda ve özellikle güzelleşmek için kullandıkları bir üründür. Keten tohumu birçok cilt sorunun giderilmesin[...]

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar tohumu, Enginar, ilk olarak Etiyopya'da yetiştirilen bitki daha sonra Mısır üzerinden Avrupa kıtasında yaygınlaşmıştır. Bitkinin yaprakları Antik Yunan ve Roma [...]

Tere Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Tere Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Tere Tohumun Faydaları Nelerdir?Tere otu genelde yeşil bitki olarak tüketilmektedir. Fakat tere tohumu tüketimi de en az, yeşil tüketimi kadar faydalıdır.Tere tohumu, yakla[...]

Patates Tohumu Türleri ve Özellikleri

Patates Tohumu Türleri ve Özellikleri

Patates tohumu, çoğunlukla patatesin tohumlukları yumrulardan elde edilmektedir. Turfanda ya da tohumluk şeklinde patates üretmek için özellikle patatesin üzerindeki kabukl[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6