Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi
12 Temmuz 2024

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Yer Fıstığı Tohumu

Yer fıstığı, ülkemizde önemli bir tarım ürünüdür. Türkiye'nin yer fıstığı üretiminin %80'ini Çukurova bölgesi karşılar. Bu bölge Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin illerini kapsar. Yer fıstığı, buğdaydan sonra ikinci büyük önem taşır çünkü toprakta azot birikimini artırır, bu da tarımsal verimliliği destekler. Yer fıstığı yağı, protein, karbonhidrat ve çeşitli vitaminler (A, B, E) bakımından zengindir. Türüne göre %45 ila %55 arasında yağ içerir, bu nedenle bitkisel yağ üretimi ve yiyecek olarak değerlendirilir. Ayrıca kabuğu, sunta yapımında ve yakacak olarak kullanıldığından oldukça değerlidir.

Yer Fıstığı Yetiştirme Koşulları

Yer fıstığı, sıcak iklimlerde yetişir ve yüksek güneş ve ısı ihtiyacı vardır. Toprak isteği ise oldukça seçicidir; drenajı iyi, gevşek, kalsiyum ve organik maddece zengin toprakları sever. Türkiye'de üretimin %80'lik kısmı Çukurova bölgesinde yapılmaktadır. Üretimde kullanılabilecek iki çeşit yer fıstığı tohumu vardır: yerli tohum olan Çom ve Amerikan NC-7. Türkiye'de genellikle NC-7 tohumu kullanılır.

Yer Fıstığı İçin Toprak Hazırlığı

Yer fıstığı ekiminde, diğer bitkilere göre daha itinalı bir toprak hazırlığı gereklidir. Toprak yaklaşık olarak 30 cm derinliğinde bellenerek havalandırılmalıdır. Kışın bu şekilde bırakılan toprak, bahar başlangıcında tekrar karıştırılmalı ve ardından gübreleme yapılmalıdır. Ürünün verimli olabilmesi için azotlu ve fosforlu gübreler kullanılmalıdır.


Yer fıstığı ekiminde, kullanılacak tohumların kalitesine dikkat edilmelidir. Türkiye'de uygun kalitede yer fıstığı tohumu üretimi yapılmamaktadır; çiftçiler kendi mahsullerinden elde ettikleri tohumları kullanmaktadır. Tohumlar serpme yöntemiyle ekildikten sonra toprak yüzeyi hafifçe bastırılır. Gelişimi hızlı olan bu bitkinin ekimden sonra iki hafta içinde yabancı otlardan temizlenmesi ve çapalanması gerekmektedir. Yer fıstığı bitkisi su isteğini yapraklarının koyu yeşil olmasından belli eder. En iyi sulama şekli ise yağmurlama tekniğidir.

Yer Fıstığı Tohumunun Hasadı

Hasat zamanı, yaprakların sararıp tanelerin pembe hale gelmesiyle anlaşılır. Hasat, fıstık sökme aleti ile veya el ile kürek ve çapa yardımıyla yapılabilir. Hasat sonbahar dönemine denk gelir ve hasattan sonra fıstıkların hemen kurutulması gerekir. Ekilen çeşide göre Nisan ayından Haziran sonuna kadar ekim yapılabilir.

Ülkemizde yer fıstığı, üretim maliyetinden dolayı yağlık olarak değerlendirilmez ve bu nedenle sadece iri tohumlu çeşitler yetiştirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Domates Tohumu Fide Yetiştirme

Domates Tohumu Fide Yetiştirme

Haber Bülteni

Güncel

Bonsai Tohumu Türleri ve Özellikleri

Bonsai Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kavun Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kavun Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çiçek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çiçek Tohumu Türleri ve Özellikleri