Kenevir Tohumu Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kenevir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır. Kenevir tohumu başka proteinlere karşı kolayca sindirilebilen kıymetli bir protein kaynağıdır. Aptal otu, kendir otu, kınnap otu, esrar otu gibi isimleri olmakta ortalama 3 metre boyunda bir yıllık otsu bir bitkidir. Kenevir ve kenevirgiller ailesinden olup, diğer isimleri ise bu şekilde sıralanmaktadır. Çiçekleri sarı ve yeşil arasında değişir. Dişi çiçek olarak adlandırdığımız kısmı olgunlaşınca oluşan kenevir tohumları kavrulup tüketilir. Bu tohumlara çedene ya da çetene gibi isimler de verilir. Kenevir yağı olarak da bilinen kenevir tohumu yağı ise sabun sektöründe de kullanılmaktadır. Kenevir tohumunu kuşlar için yem olarak da kullananlar var. Kenevir lifleri farklı sektörler de kullanılmakta mesela dokuma sanayisinde yaygın olarak pek çok iş alanın da kullanılır. Halat, urgan, balık ağları, çadır bezi ve semer gibi malzemelerin yapımında kullanılır. Türkiye'nin pek çok bölgesin de kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir ancak kenevir esrar yapımında da kullanıldığı için denetim altında tutulmaktadır. Kastamonu, Ordu, İzmir, Samsun, Urfa gibi illerde kültür tarımı da yapılıyor. Kurutulmuş kenevir çiçekleri tarih boyunca baş ağrısı ve romatizma ağrılarında tedavi maksatlı kullanılmıştır. Günümüzde ise bağımlılık yaptığı için tedavi amaçlı pek kullanılmamaktadır. Yapraklarının haşlanması lapa olarak ağrı kesici olarak da kullanılır. Ayrıca Avrupa ülkelerinde kenevir suyu da ağrıları azaltmak için içenler de bulunmaktadır. Ancak ülkemizde kenevir tohumu dışında otunun da ne şekilde kullanılabileceği ile ilgili bir kültür oluşmamıştır.


Kenevirin Faydaları Neler?

  • Kanser hastalığında iştah açıcı etkisi bulunmaktadır. Son yıllarda yapılan bir araştırmaya göre kanserli çocuk hastaların da kemoterapi öncesi THC alanlarında mide bulantısı vakasına rastlanılmadığı da ortaya çıkmıştır.
  • Diğer başka bir araştırma da ise çocukluk döneminde beyin felci geçirmiş iki hastaya Thc haplarından verilmiştir. Bir süre sonra hastaların hareket yeteneğinin geliştiği görüldü ve ağrı kesici gereksiniminin de azaldığı görülmüştür.

Kenevir Tohumunun Faydaları Nelerdir?

  • Kenevir tohumu başka proteinlere göre kolayca sindirilebilen kıymetli bir protein kaynağıdır. Kenevir tohumu biyolojik bakımından yararlı ve kolay sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynağı olmaktadır. Kenevir tohumu, tam protein sınıfından sayılan bir besin olmaktadır. İçerisinde vücudumuz için hayati olan on tane aminoasitin tamamı da bulunur.
  • Kenevir tohumu içeriğinde sağlık için çok önemli olan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bulunmaktadır. Kenevir tohumu içerisinde kıymetli bir omega 6 asidi olan linoleik asit bulunmakta ve her tüketilen gıda da bulunmaz.

Linoleik Asit'in Faydaları Nelerdir?


Hormonal bozuklukların giderilmesinde kullanılır. Linoleik asit metabolizmayı desteklediği gibi yağ yakımında da yardımcı olur. Ayrıca linoleik asit kötü LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve kolesterol oranını düzene sokar. Saçları, tırnakları ve cilt sağlığını destekler. İçeriğinde bulunan kimyasallar hastalıklarla savaşmada gereklidir. Kenevir tohumu tam anlamıyla bir E vitamini kaynağı olmaktadır. Mineral olarak ise demir, magnezyum, çinko, fosfor ve kalsiyum bulunmaktadır.

Not: Esrar uyuşturucu gibi bir maddedir ve kenevir otunun işlenmesi ile elde edilmektedir. Bununla beraber vücuda pek çok zararı bulunmaktadır. Böyle bir şifalı bitki istismar edilerek kötü niyetli insanlar tarafından bu hale getirilmektedir. Dolayısı ile kötü olan kenevir değil, insanların kullanış şekilleridir.

Kenevir Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ardıç Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ardıç Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sebze Tohumu Türleri ve Özellikleri

Sebze Tohumu Türleri ve Özellikleri

Biberiye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Biberiye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Acı Çehre Tohumu Kabızlık Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Acı Çehre Tohumu Kabızlık Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ot Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ot Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Üzüm Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzüm Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ayçiçeği Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ayçiçeği Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Bonsai Tohumu Türleri ve Özellikleri

Bonsai Tohumu Türleri ve Özellikleri

Zeyrek Tohumu Faydaları Nelerdir?

Zeyrek Tohumu Faydaları Nelerdir?

Zeyrek Tohumu Faydaları; Zeyrek tohumunun faydası, müshil, sindirim sisteminin koruyucusu, ağrı kesici, öksürüğü giderici, sindirim sistemi iltihaplarını ve tahrişleri[...]

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safran Tohumu, Safran, süsengiller familyasından yaklaşık olarak 20-30 cm boyuna kadar uzayabilen, sonbaharda çiçek açan, çiğdem cinsinden soğanlı bitki türü ve bu bit[...]

Kekik Tohumu Kekik Fidelerinin Dikimi

Kekik Tohumu Kekik Fidelerinin Dikimi

Kekik tohumu; Kekik doğal dokusu ve aromatik tadıyla her zaman ilgi odağı olmuş bir bitki türüdür. Güzel kokusuyla bilinen kekik, yemeklerde özellikle et yemeklerinde bah[...]

Tohum Ekimi Türleri ve Özellikleri

Tohum Ekimi Türleri ve Özellikleri

Tohum Ekimi; Son yıllarda organik gıdaya, apartmanlarda hobi bahçelerine, bahçeli evlere veya köylere rağbet artmıştır. Birçok kişi bu işin tarımını yapmasa bile ekm[...]

İstiridye Mantarı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İstiridye Mantarı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İstiridye mantarı tohumu, Mantarlar doğada sporla üremektedirler. Havadaki bu sporlar toprağa dökülür. Toprağa dökülen bu tohumlara misel adı verilir. Bu tohumlar uygun[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6