Kenevir Tohumu Türleri ve Özellikleri
19 Haziran 2024

Kenevir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kenevir Tohumu

Kenevir tohumu, biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olarak öne çıkar. Kenevir tohumu, diğer proteinlere kıyasla sindirimi kolay ve değerli bir protein kaynağıdır. Kenevir, çeşitli isimlerle bilinir; örneğin, aptal otu, kendir otu, kınnap otu ve esrar otu. Bu bitki ortalama 3 metre boyunda yıllık bir otsu bitkidir ve kenevirgiller ailesine aittir. Çiçekleri sarı ve yeşil arasında değişir. Dişi çiçekler olgunlaştığında kenevir tohumları oluşur ve bu tohumlar kavrulup tüketilebilir. Bu tohumlara çedene ya da çetene de denir. Kenevir yağı olarak bilinen kenevir tohumu yağı ise sabun sektöründe de kullanılır. Kenevir tohumu kuş yemi olarak da kullanılır.

Kenevir lifleri dokuma sanayisinde yaygın olarak kullanılır. Halat, urgan, balık ağları, çadır bezi ve semer gibi malzemelerin yapımında kullanılır. Türkiye'nin birçok bölgesinde kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir, ancak kenevir esrar yapımında da kullanıldığı için denetim altındadır. Kastamonu, Ordu, İzmir, Samsun ve Urfa gibi illerde kültür tarımı da yapılmaktadır. Kurutulmuş kenevir çiçekleri tarih boyunca baş ağrısı ve romatizma ağrılarında tedavi amaçlı kullanılmıştır. Günümüzde ise bağımlılık yapıcı özellikleri nedeniyle tedavi amaçlı kullanımı azalmıştır. Kenevir yapraklarının haşlanmasıyla elde edilen lapa, ağrı kesici olarak kullanılabilir. Ayrıca, bazı Avrupa ülkelerinde kenevir suyu ağrıları azaltmak için içilir. Ancak Türkiye'de kenevir tohumu dışında otunun nasıl kullanılabileceği ile ilgili bir kültür oluşmamıştır.

Kenevirin Faydaları
  • Kanser hastalarında iştah açıcı etkisi bulunur. Son yıllarda yapılan bir araştırmaya göre, kanserli çocuk hastalarda kemoterapi öncesi THC alanlarda mide bulantısı vakası görülmemiştir.
  • Başka bir araştırmada, çocukluk döneminde beyin felci geçirmiş iki hastaya THC hapları verilmiştir. Bir süre sonra hastaların hareket yeteneğinin geliştiği ve ağrı kesici gereksiniminin azaldığı gözlemlenmiştir.

Kenevir Tohumunun Faydaları
  • Kenevir tohumu, diğer proteinlere kıyasla kolayca sindirilebilen değerli bir protein kaynağıdır. Kenevir tohumu, biyolojik olarak yararlı ve kolay sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynaktır. Kenevir tohumu, tam protein sınıfına giren bir besindir ve vücudumuz için hayati olan on aminoasitin tamamını içerir.
  • Kenevir tohumu, sağlık için çok önemli olan omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içerir. Kenevir tohumu, değerli bir omega 6 asidi olan linoleik asit içerir ve bu asit her tüketilen gıdada bulunmaz.

Linoleik Asit'in Faydaları

Linoleik asit, hormonal bozuklukların giderilmesinde kullanılır. Ayrıca metabolizmayı destekler ve yağ yakımında yardımcı olur. Linoleik asit, kötü LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve kolesterol oranını dengeler. Saçları, tırnakları ve cilt sağlığını destekler. İçeriğinde bulunan kimyasallar, hastalıklarla savaşmada gereklidir. Kenevir tohumu tam anlamıyla bir E vitamini kaynağıdır. Mineral olarak ise demir, magnezyum, çinko, fosfor ve kalsiyum içerir.

Not

Esrar, uyuşturucu bir madde olup kenevir otunun işlenmesi ile elde edilmektedir. Bununla beraber vücuda birçok zararı bulunmaktadır. Bu şifalı bitki, kötü niyetli insanlar tarafından istismar edilerek bu hale getirilmektedir. Dolayısıyla kötü olan kenevir değil, insanların kullanım şekilleridir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Çay Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çay Tohumu Türleri ve Özellikleri

Palmiye Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Palmiye Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Marul Tohumu Türleri ve Özellikleri

Marul Tohumu Türleri ve Özellikleri

Adaçayı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Adaçayı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Biberiye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Biberiye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Güncel

Sebze Tohumu Türleri ve Özellikleri

Sebze Tohumu Türleri ve Özellikleri