Nar Tohumu Türleri ve Özellikleri
11 Temmuz 2024

Nar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nar Tohumu

Nar, hem ülkemizde hem de dünya mutfağında çeşit olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Şifa amaçlı kullanımı da son yıllarda oldukça popüler olmuştur. Yunanistan ve Ortadoğu'da asırlardır hastalıklara karşı şifa amacıyla kullanılmaktadır. Şifa amaçlı olarak meyvenin tohumu yani çekirdeği ve ekstresi kullanılmaktadır. Nar tohumu tüketimi her geçen gün hızla artmakta ve mükemmel bir gıda takviyesidir. Cennet meyvesi olarak da bilinmektedir.

Nar Tohumunun Besin İçeriği ve Antioksidan Özellikleri

Nar tohumu, yüksek oranda polifenolik bileşikler, tannin ve antosiyaninler içermektedir. Bu bileşenler bilinen en yüksek antioksidanlar arasındadır. Antioksidanlar, vücudu kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruma altına alır. Yaşlanmayı geciktirici ve kronik hastalıkları önleyici etkisi bulunmaktadır.

Diğer Önemli Bileşenler

Nar tohumu içerisinde antioksidanlar haricinde linoleik ve oleik asitler de bulunmaktadır. Linoleik asidin, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kalın bağırsak kanserini önleyici ve iyileştirici etki sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca, prostat ve meme kanserine karşı da iyi geldiği bilinmektedir. Prostatın büyümesini önleyici, diyabet hastalığına karşı tedavi edici ve lenf kanserini önleyici etkisi bulunmaktadır.

Vitamin ve Mineral İçeriği

Nar tohumu, yüksek oranda C vitamini içermektedir. Kuşburnundan bile fazla C vitamini içerdiği bilinmektedir. C vitamini haricinde magnezyum, çinko, potasyum, sodyum, fosfor, demir ve B grubu vitaminler bakımından da zengin içeriğe sahiptir.

Östrojen İçeriği ve Diğer Sağlık Faydaları

Nar çekirdeği, bitkisel östrojen de içermektedir. Bu özelliği ile menopoz döneminde ortaya çıkan sıkıntılara karşı iyi gelir. Doğum kontrol haplarının vücutta yarattığı yan etkileri azaltmaya yönelik faydaları vardır. Hipertansiyon ve kolesterole karşı iyi gelir.

Diğer Sağlık Faydaları

Nar tohumu, selülit ve varise karşı da faydalı bir besin maddesidir. Sigara, alkol, hava kirliliği gibi etkenlerden dolayı vücuda alınan maddelerin vücutta yarattığı olumsuz etkiyi azaltır.

Nar Tohumunun Diğer Faydaları

  • Şekeri dengeleyici ve ishali giderici özelliği bulunmaktadır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kalp sağlığını destekler.
  • Cilt sağlığını iyileştirir.
  • Anti-inflamatuar özellikler gösterir.

Nar Tohumu Nasıl Kullanılır?

Nar tohumu, günde iki defa 1 kahve kaşığı olacak şekilde tüketilir. Tohum iyice öğütülerek, süt, yoğurt ya da bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Direkt olarak da tüketimi mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tohum Diyeti Listesi

Tohum Diyeti Listesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Kahve Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kahve Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nijer Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nijer Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Salep Tohumu Salebin Kullanım Alanları

Salep Tohumu Salebin Kullanım Alanları

Güncel

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Bamya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Bamya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Şalgam Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şalgam Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?