Macar Fiğ tohumu Özellikleri
05 Temmuz 2024

Macar Fiğ tohumu Özellikleri

Macar Fiğ Tohumu

Macar fiğ tohumu, kökeni Macaristan olan ve özellikle Orta Avrupa, Tuna Ülkeleri ve Doğu Akdeniz Bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Günümüzde İspanya'dan Ön Asya ve Kafkaslara kadar geniş bir coğrafyada yetiştirilmektedir. Bu bitki, Akdeniz bölgesinden Orta Avrupa'ya kadar yayılmıştır.

Macar Fiğ Tohumu Özellikleri Nelerdir?

Ülkemizde yabani bir bitki türü olup, her yerde yetişmektedir. Bu fiğ tohumu ilk kültür formları Macaristan'dan alındığı için bu ad verilmiştir. Yurdumuzda Doğu Anadolu dışında diğer bölgelerde kıştan önce ekimi yapılmaktadır. Macar fiğ tohumunun tohumları sert kabuklu olmadığından çimlenme zorluğu yaşanmaz ve meyveleri çabuk çatlamaz. Bu sebeple hasatta tohum kaybı çok azdır. Çok erken çiçek açtığından erken biçilebilir. Elverişli olan iklim bölgelerinde, ot için alınan biçimden sonra tekrardan sürülüp yetiştirilebilir. Çiçek açarak tohum verebilir. Tohumunun rengi koyu esmer, siyah ya da mozaik rengindedir. Çiçek rengi beyaz, beyazımsı, sarı ya da menekşedir.

Toprak ve İklim İstekleri

Macar fiğ tohumu, yoğun killi topraklar da dahil hemen hemen her türlü toprakta yetiştirilebilir. Fakat derin, kalkerli ve verimli topraklarda daha fazla verim alınır. Kumlu topraklar ise iyi gübrelenmedikçe Macar fiğ tohumu tarımı için uygun değildir. Macar fiğ tohumu, sıcaklık anormal derecede sıfırın altına düşmediği sürece kış soğuklarından zarar görmez ve çok sert geçen kışlarda bile donmadan, zarar görmeden kalabilir. Sonbaharda ekim için tahılların hasadından sonra toprağın yüzlek şekilde işlenmesi ve sonbaharda daha derin sürülmesi yeterlidir. İlkbahar ekimi için de tarlanın sonbaharda işlenmiş olması ve ilkbaharda tırmık geçirilmesi yeterli gelir.

Macar Fiğ Tohumu Yatağı Hazırlanması ve Ekim Zamanı

Macar fiğ tohumu, -8 derecenin altındaki sıcaklıklarda donar. Bu sebeple kışı sert geçen yerlerde yazın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ise ilkbaharda ekimi yapılır. Ekim derinliği 3-4 cm olup, kesinlikle fazla derine ekilmemesi gerekmektedir. Ekimi mibzerle yaklaşık 20 cm sıra aralığında yapılmalıdır. Mibzerle ekimde dekara 8-10 kg tohum, serpme ekimde ise 12-15 kg tohum kullanılmalıdır. Ekimden sonra tohum yatağının özellikle kabarık toprakta merdane geçirilip bastırılması yararlı olacaktır. Tohumunu elde etmek için yalnız başına, otunu elde etmek içinse çeşitli tahıllarla (örneğin arpa, buğday, kışlık yulaf) beraber ekimi yapılabilir. En kötü tarafı ise çok fazla dal tutmasından dolayı ince saplarının eğilmesidir. Eğimi önlemek için tahıllarla karıştırılıp ekilmesi yararlıdır.

Gübreleme ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Macar fiğ tohumu, eğer tahıldan sonra ekiliyorsa tahılda yabancı ot mücadelesinin zamanında yapılması, Macar fiğinin yabancı ot problemini ortadan kaldıracaktır. Şayet nadastan sonra Macar fiğ tohumu ekiliyorsa ekmeden önceki ilkbaharda yabancı otların olmaması için zamanında anız bozma ve ikileme işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Ekimden sonra ilkbaharda çıkan yabancı otların mücadelesinde yabancı ot ilaçları kullanılabilir. Böylece Macar fiği tohumunun su ve besin maddelerini sömürmesi engellenecektir.

Ek Bilgiler

Macar fiğ tohumu, yüksek protein içeriği ve toprağı iyileştirme kapasitesi ile tarımda önemli bir yere sahiptir. Yeşil gübre olarak kullanılabilir ve toprağın organik madde içeriğini artırır. Ayrıca, arı ve diğer polinatörler için önemli bir nektar kaynağıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sardunya Tohumu Çeşitleri

Sardunya Tohumu Çeşitleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Biber Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Biber Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hibrit Mısır Tohumu Çeşitleri

Hibrit Mısır Tohumu Çeşitleri

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

İceberg Marul Tohumu Iceberg Marul Tohumu Çeşitleri

İceberg Marul Tohumu Iceberg Marul Tohumu Çeşitleri

Ardıç Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ardıç Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği