Array ( [0] => Array ( [_id] => Array ( [$oid] => 6649bd6746c53709d4be9e61 ) [baslik] => Üzerlik Tohumu [metin] =>
Üzerlik tohumu, ya da halk arasında adı nazar otu olarak bilinen şifa deposu bu bitki sedef otugiller ailesinden olup, yeşile yakın beyaz çiçeklere sahiptir. Üzerlik otu, boyu 40-70 santimetre boyunda olup, çok yıllık otsu bir bitkidir. Bağ ve bahçelerde yetişen üzerlik otu, üzerlik çayı, üzerlik tohumu ve macunu olarak kullanılır. Kullanımlarından birisi olan üzerlik tohumu, içinde A ve C vitamini bol miktarda bulunmakla birlikte, harmalin, harmin, peganin ve harmalol gibi faydalı maddeler içerir. Üzerlik tohumu genelde ilaç olarak kullanılmaktadır.

Üzerlik tohumu kullanım alanlarına bakıldığında ise genellikle tıp tedavisinde kullanmakla birlikte, üzerlik tohumu çayı yapılarak alternatif tedavide de yardımcı olmaktadır. Üzerlik tohumu toplanıp kurutulduktan sonra, kaynamış su ile demlenip, bal ile tatlandırılarak içilebilir. Kullanım alanlarından bir diğeri de boya sanayisidir Üzerlik otunun tohumları, içindeki maddeler ile renklerin kalıcı olma özelliği vererek boya sanayisinde kullanılır. Üzerlik tohumu yapılan araştırmalarda fazla kullanımda bulantı ve kusma dışında hiçbir yan etkisi görülmemiştir. Üzerlik tohumu bunların dışında halk arasında nazara karşı insanı koruduğunu da inanılmaktadır. Bunu yapmak için üzerlik otu iplere dizilip, duvara asılır ya da tohumları yakılarak tütsü elde edilir ve bu şekilde ortamdaki nazardan korunmuş olduğuna inanılır.

Üzerlik tohumundan çayı elde edildiğini söylemiştik. Aktarlardan ya da kendimiz topladığımız, üzerlik tohumunu, ilk önce tozundan arındırmak için, güzel bir şekilde yıkıyoruz. Daha sonra temiz bir bezin üzerinde güneşte kuruttuktan sonra, fazla aşırı demli olmaması açısından, 2 tatlı kaşığı üzerlik tohumuna, yarım litre veya isteğe göre 1 litre kaynar su dökülür ve yaklaşık 15-20 dakika demlenmesi beklenir ve bal ile tatlandırılarak günde 2 defa içilmesi yeterli olmaktadır. Bunun yanında üzerlik tohumu, hafif bir şekilde kavrulur daha sonra bal ya da reçel ile karıştırılıp, yenebilir. Üzerlik tohumu bu şekilde tüketildiğinde, kan pıhtılaşmasına çok iyi gelmekte ve bayılmalara, beyine kan hücumunu ve sersemlemeye çok iyi gelmektedir. Ayrıca gözlere de iyi gelir.

Üzerlik tohumu faydalarına bakıldığında ise
[hit] => 87 [tarih] => 2024-05-15 18:30:40 [seo] => uzerlik-tohumu.html [sira] => 40 [aktif] => 1 [anasayfa] => [site] => tohum.gen.tr [title] => Üzerlik Tohumu Türleri ve Özellikleri [incli] => 1 [includem] => [desp] => [dem] => [google] => 3600 [ozgun] => 1 [ozguntarih] => Array ( [$date] => Array ( [$numberLong] => 1452592390000 ) ) [bugun] => 2 [dun] => 1 [reskont] => 1 [res] => 1 [resim] => images/uzerlik-tohumu.jpg [ozgunyazan] => Betül KIZILKAYA [midiresim] => images/midi/uzerlik-tohumu.jpg [goo] => 317 [yan] => 48 [kisametin] => Üzerlik tohumu, yada halk arasında adı nazar otu olarak bilinen şifa deposu bu bitki sedef otugiller ailesinden olup, yeşile yakın beyaz çiçeklere sahiptir. Üzerlik otu, boyu 40-70 santimetre boyunda olup, çok yıllık otsu bir bitk [miniresim] => images/midi/uzerlik-tohumu.jpg [kategori] => [s] => 1 [m] => 1 [a] => 1 [sahip] => 1 [random] => 6427222 [baslamatarih] => [hata] => [pin] => 0 [hemencikma] => 93,9 [sure] => 02:41 [gplus] => 0 [consol] => 0 [siralama] => [siralama20] => 100 [consol120] => 0 [consolhit] => 0 [consol12020] => [ssl] => 1 [htmlhata] => 0 [resimhata] => [yorumsay] => 1 [kelimesay] => [yorumcevapsay] => [getir] => [wiki] => 0 [consoltopla] => 0 [dil] => tr [anakategori] => [anakategoribaslik] => [anakategoriseo] => [guncellemetarihi] => [siteadi] => [consolislem] => 1 [htmlislem] => 1 [dilbilgisi] => 0 [taghata] => 0 [oncelikhit] => 703259 [kelimeal] => 0 [html] => 0 [yorumaktarim] => 1 [yorumlar] => Array ( [0] => Array ( [_id] => Array ( [$oid] => 666a4da4ee4f29711609ad91 ) [isim] => Makbule [yorum] => Üzerliği görünce aklıma annem geliyor, nazar değmesi geliyor. Annem bahçemizden üzerlik tohumlarını toplar kurutmak için balkona asardı. Nazara inanan bir aile olduğumuz içinde annem nazar değdiğini düşündüğü zamanlarda bur miktar tohum kopartır tavada onu yakar ve bizi okuyarak üzerimizde dumanını gezdirirdi. Şimdi bende bebeğim için yapıyorum. [tarih] => 2018-09-02 00:00:00.000 [onay] => 1 [cevapsay] => 1 [ID] => 83229 ) ) ) ) Üzerlik Tohumu Türleri ve Özellikleri
Üzerlik Tohumu Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Üzerlik Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzerlik tohumu, ya da halk arasında adı nazar otu olarak bilinen şifa deposu bu bitki sedef otugiller ailesinden olup, yeşile yakın beyaz çiçeklere sahiptir. Üzerlik otu, boyu 40-70 santimetre boyunda olup, çok yıllık otsu bir bitkidir. Bağ ve bahçelerde yetişen üzerlik otu, üzerlik çayı, üzerlik tohumu ve macunu olarak kullanılır. Kullanımlarından birisi olan üzerlik tohumu, içinde A ve C vitamini bol miktarda bulunmakla birlikte, harmalin, harmin, peganin ve harmalol gibi faydalı maddeler içerir. Üzerlik tohumu genelde ilaç olarak kullanılmaktadır.

Üzerlik tohumu kullanım alanlarına bakıldığında ise genellikle tıp tedavisinde kullanmakla birlikte, üzerlik tohumu çayı yapılarak alternatif tedavide de yardımcı olmaktadır. Üzerlik tohumu toplanıp kurutulduktan sonra, kaynamış su ile demlenip, bal ile tatlandırılarak içilebilir. Kullanım alanlarından bir diğeri de boya sanayisidir Üzerlik otunun tohumları, içindeki maddeler ile renklerin kalıcı olma özelliği vererek boya sanayisinde kullanılır. Üzerlik tohumu yapılan araştırmalarda fazla kullanımda bulantı ve kusma dışında hiçbir yan etkisi görülmemiştir. Üzerlik tohumu bunların dışında halk arasında nazara karşı insanı koruduğunu da inanılmaktadır. Bunu yapmak için üzerlik otu iplere dizilip, duvara asılır ya da tohumları yakılarak tütsü elde edilir ve bu şekilde ortamdaki nazardan korunmuş olduğuna inanılır.

Üzerlik tohumundan çayı elde edildiğini söylemiştik. Aktarlardan ya da kendimiz topladığımız, üzerlik tohumunu, ilk önce tozundan arındırmak için, güzel bir şekilde yıkıyoruz. Daha sonra temiz bir bezin üzerinde güneşte kuruttuktan sonra, fazla aşırı demli olmaması açısından, 2 tatlı kaşığı üzerlik tohumuna, yarım litre veya isteğe göre 1 litre kaynar su dökülür ve yaklaşık 15-20 dakika demlenmesi beklenir ve bal ile tatlandırılarak günde 2 defa içilmesi yeterli olmaktadır. Bunun yanında üzerlik tohumu, hafif bir şekilde kavrulur daha sonra bal ya da reçel ile karıştırılıp, yenebilir. Üzerlik tohumu bu şekilde tüketildiğinde, kan pıhtılaşmasına çok iyi gelmekte ve bayılmalara, beyine kan hücumunu ve sersemlemeye çok iyi gelmektedir. Ayrıca gözlere de iyi gelir.


Üzerlik tohumu faydalarına bakıldığında ise

  • Bağırsaklarda oluşan bakteri ve parazitleri yok ederek, olası rahatsızlıkları engeller.
  • Mide sorunları ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı çok iyi gelmektedir.
  • Yaraların daha kısa zamanda iyileşmesini ve basur rahatsızlığının yaralarını çabuk iyileştirir.
  • Uyarıcı etkisi ile, cinsel gücü ve isteği artırarak, afrodizyak etkisi yapar.
  • Rahim kaslarını kasarak, etkili bir adet söktürücüdür.
  • Depresyona karşı, antidepresan ilacı olarak yardımcı olmaktadır.
  • Uykusuzluk çekenlere ve Parkinson hastalığına karşı fayda sağlar.
  • Baş ağrısı, kalp çırpıntısı, nefes darlığı, varis, romatizma gibi rahatsızlıklarına karşı iyi gelmektedir.
  • Sıtma hastalığına karşı çok iyi derecede fayda sağlar.
  • Anti tümör özelliği ile kansere karşı fayda sağlamaktadır.

Üzerlik Tohumu Yorumları

soru

Makbule

02 Eylül 2018 Pazar

Üzerliği görünce aklıma annem geliyor, nazar değmesi geliyor. Annem bahçemizden üzerlik tohumlarını toplar kurutmak için balkona asardı. Nazara inanan bir aile olduğumuz içinde annem nazar değdiğini düşündüğü zamanlarda bur miktar tohum kopartır tavada onu yakar ve bizi okuyarak üzerimizde dumanını gezdirirdi. Şimdi bende bebeğim için yapıyorum.

Cevap yaz
cevap

yusuf

31 Aralık 2018 Pazartesi

Faydası oluyomu

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nane Tohumu Nasıl Alınır?

Nane Tohumu Nasıl Alınır?

Üzüm Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzüm Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Tohumu Türleri ve Özellikleri

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Karpuz Tohumunu Nasıl Elde Edebiliriz?

Karpuz Tohumunu Nasıl Elde Edebiliriz?

Güncel

Neden Organik Tohumlar Tercih Edilmelidir?

Neden Organik Tohumlar Tercih Edilmelidir?

Güncel

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Isırgan Tohumu Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Isırgan Tohumu Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Isırgan Tohumu Yağı, ısırgangiller ailesine mensup olan ısırgan otu bitkisi; yıllık bitki türlerindendir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Emergenz tüy[...]

Patates Tohumu Türleri ve Özellikleri

Patates Tohumu Türleri ve Özellikleri

Patates tohumu, çoğunlukla patatesin tohumlukları yumrulardan elde edilmektedir. Turfanda ya da tohumluk şeklinde patates üretmek için özellikle patatesin üzerindeki kabukl[...]

Palmiye Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Palmiye Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Palmiye Tohumu; palmiyegiller ailesinden tropik bir bitkidir. Tropik iklimlerde yetişen hoş görüntü oluşturan bitki türüdür. Palmiye tohumu, konik gövdelidir, ağaçları[...]

Epona Arpa Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Epona Arpa Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Epona arpa tohumu, oldukça dayanıklı yapısı nedeniyle ülkemizde en fazla tercih edilen arpa türlerindendir. Malt ve yem olarak kullanılan başlıca bilinen arpa çeşitleri[...]

Soya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Soya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Soya Tohumu: Ana vatanı Çin ve Kore gibi Uzak doğu ülkeleri olan soya bitkisi, 4 bin yıl öncesine kadar uzanan tarihi geçmişi ile o bölgede yaşayan insanların en önemli[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6