Haşhaş Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Haşhaş Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?



Haşhaş Tohumu


Haşhaşın tohumları çok küçük yapıda olduğu için çimlendirilmesi yağışlar uygun gitmezse zor olur. Orta Anadolu'da en uygun ekim zamanı 20 Eylül 5 Ekim arasıdır. Bu tarihler arasında genelde yağış olmamaktadır. Bu durumda eğer sulama da yapılmaz ise tohumların çimlenmesi çok zordur. Bundan dolayı en iyi ekim usulüekimden önce tarlanın sulanması işlenip sürülmesi ardından üzerine ekim yapılmasıdır. Genellikle havaların sıcak ve kuru geçmesinden, tohuma da 2-3 cm derinlik verilmesi gerektiğinden tohum henüz çimlenmeden kuruyabilir. Bundan dolayı su miktarını çok iyi ayarlamak gerekir. Toprak kurursa 2. Sulamayı yapmak gerekmektedir. Orta Anadolu şartlarında genellikle Ekim ayı sonu ya da Kasım ayı başlarında don olayı meydana gelmektedir. İlk donlardan korunması için haşhaşın çimlenip, kasım ayına rozet şekline gelmesi gerekir. İklimi ılıman olan bölgelerde geç ekimlerden de iyi verimler alınabilmektedir. İkinci derecede verim Aralık ve Ocak aylarındaki ekimlerden alınmaktadır. Yağışın sonbahar mevsiminde yeterli olmadığı iyi çimlendirme yapılamadığı zamanlarda, kışın ekim yapılarak iyi verimler alınabilmektedir. Şubat, Mart, Nisan aylarında Şubatın 15'inden sonra kışın etkisinin azalıp havaların daha da ısınması ile ekilmiş olan tohumlar çimlenebilir. Yazlık ekimlerde ekim zamanı geçtikçe verimde ciddi düşüşler meydana gelmektedir. Fakat sulu ekim şartlarında yazlık ekimlerden verim alınabilir. Bu verimler sonbahar ki verimlerden daha düşüktür.

Çiftlik gübresi haşhaş için çok faydalıdır. Çiftlik gübresi bitkilere besin sağlamakla birlikte, toprağın su tutmasını sağlar ve fiziki yapısına da fayda sağlar. Çiftlik gübresinin yanmış olanı tercih edilmelidir. Yanmamış çiftlik gübresi, topraktaki zararlıların çoğalmasına sebep olur. Dekar başına 2-3 ton hesabıyla verilen çiftlik gübresi verimi çok ciddi derecede arttırır. Çiftçiler özellikle köy, kasaba yakınlarındaki tarlalarına çiftlik gübresi vermektedirler ve köy kasaba girişlerindeki ürünlerden yüksek verim elde edilmesinin en önemli nedeni çiftlik gübresidir.

Türkiye'de ekim genel olarak serpme yöntemiyle yapılmaktadır. Serpme ekimde genel olarak dekar başına 1-1,5 kg tohum gerekmektedir.
Küçük tarlalarda genelde bu ekim uygulanır. Serpme ekimin artı yönü tarlanın kesekli bırakılarak çimlenmekte olan bitkinin soğuk havalardan korunmuş olmasıdır. Ön bitkinin tarlayı geç terk etmesi ya da yağışların geç gelmesi gibi nedenlerden dolayı yapılan gecikmiş ekimlerde tarlanın büyük kesekli bırakılması, bitkinin çimlenme zamanında korunmasında çok önemli etkendir. Böyle ekimlerde bir yandan tarla sürülürken, arkasından hemen tohumu saçılır, tarlaya tırmık, diskaro ve sürgü çekilmez. Tarla sürümünde toprağın gevşemesi ile 1-2 cm derinliğe tohum karıştırılmış olur. Bazı senelerde Orta Anadolu iklim şartlarında pancar sökümünden sonra Kasım aylarındaki ekimlerde bu yöntemle tarla kesekli bırakıldığından çimlenen bitkilerin korunduğu ve ilk güzlük ekimde olduğu gibi yüksek verimler alındığı gözlenmiştir.

İlk güzlük ekimlerde ya da İlkbahar ekimlerinde makine ile yapılan ekim daha uygundur. Haşhaş tarlaları genelde küçük olduğundan özel mibzer almak mümkün değildir.

Ekimden hemen önce tohum ile gübre karışımlarıyla yapılan ekimlerde çıkışlarda herhangi bir sorun görülmemiştir.
Ekilen tarlanın tavının kaçmaması ve iyi bir çimlenme sağlanması için toprağın nemine göre ekimden önce ya da ekimden 3-5 gün sonra merdane geçirilerek tohum yatağı sıkıştırılmalıdır. Kaba bırakılan topraklar hemen kuruduğu için düzgün bir çimlenme olmamaktadır.

Haşhaş Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mercimek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Mercimek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Goji Berry Tohumu Türleri ve Özellikleri

Goji Berry Tohumu Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Tohumu Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Tohumu Türleri ve Özellikleri

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Karanfil Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karanfil Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Güncel

Burçak Tohumu Etki ve Faydaları Nelerdir?

Burçak Tohumu Etki ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri

Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri

Kültür Mantarı Tohumu, Kültür mantarcılığında şapkalı mantar en çok yetiştirilen mantar türüdür. Toprak üstünde bulunan beyaz renkli sap ve şapka yenen kısmın�[...]

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Acı biber tohumu, Acı biber bir çoğumuzun severek tükettiği ve balkonlarında saksılar içerisinde yetiştirdiğimiz bir bitkidir. Acı biber tohumu birçok bitkide olduğu [...]

Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül biberi tohumu: Görüntüsünden dolayı gül biberi denilir. Aynı zamanda Çan biberi olarak da bilinir. Rengi diğer biberler gibi ilk önce yeşil renktedir daha sonra olg[...]

Arı Otu Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Arı Otu Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Arı Otu Tohumu, Arı otu, Diğer adıyla faselya hem bal üretiminde hem de yem bitkisi olarak tercih edilen iyi bir mera ve yeşil gübre bitkisidir. Çok kaliteli bala sahiptir.[...]

Çemen Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çemen Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çemen Tohumu: Baharat dünyasının mutfağımıza sunduğu lezzetlerden bir tanesi çemen otudur. Hem sağlık için şifalı yönlerinden hem de mutfaklarda eşsiz bir tada sahi[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6