Haşhaş Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Haşhaş Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Haşhaş Tohumu

Haşhaş Tohumunun Ekimi

Haşhaş tohumları çok küçük yapıda olduğu için çimlendirilmesi zor olabilir. Orta Anadolu'da en uygun ekim zamanı 20 Eylül - 5 Ekim arasıdır. Bu tarihler arasında genelde yağış olmamaktadır. Eğer sulama yapılmazsa tohumların çimlenmesi çok zordur. En iyi ekim yöntemi, ekimden önce tarlanın sulanması, işlenip sürülmesi ve ardından tohumların ekilmesidir.

Genellikle havaların sıcak ve kuru geçmesinden dolayı tohuma 2-3 cm derinlik verilmesi gerektiğinden, tohum henüz çimlenmeden kuruyabilir. Su miktarını çok iyi ayarlamak gerekir. Toprak kurursa ikinci sulamayı yapmak gerekmektedir. Orta Anadolu şartlarında genellikle Ekim ayı sonu ya da Kasım ayı başlarında don olayı meydana gelmektedir. İlk donlardan korunması için haşhaşın çimlenip, kasım ayına rozet şekline gelmesi gerekir. Ilıman iklimli bölgelerde geç ekimlerden de iyi verimler alınabilmektedir. İkinci derecede verim Aralık ve Ocak aylarındaki ekimlerden alınmaktadır. Yağışın sonbahar mevsiminde yeterli olmadığı ve iyi çimlendirme yapılamadığı zamanlarda, kışın ekim yapılarak iyi verimler alınabilmektedir. Şubat, Mart, Nisan aylarında Şubat'ın 15'inden sonra kışın etkisinin azalması ve havaların ısınması ile ekilmiş olan tohumlar çimlenebilir. Yazlık ekimlerde ekim zamanı geçtikçe verimde ciddi düşüşler meydana gelmektedir. Ancak sulu ekim şartlarında yazlık ekimlerden verim alınabilir. Bu verimler sonbahar verimlerinden daha düşüktür.

Gübreleme

Çiftlik gübresi haşhaş için çok faydalıdır. Çiftlik gübresi, bitkilere besin sağlamakla birlikte, toprağın su tutmasını sağlar ve fiziki yapısına da fayda sağlar. Çiftlik gübresinin yanmış olanı tercih edilmelidir. Yanmış çiftlik gübresi, topraktaki zararlıların çoğalmasına sebep olur. Dekar başına 2-3 ton hesabıyla verilen çiftlik gübresi verimi çok ciddi derecede artırır. Çiftçiler özellikle köy, kasaba yakınlarındaki tarlalarına çiftlik gübresi vermektedirler ve köy kasaba girişlerindeki ürünlerden yüksek verim elde edilmesinin en önemli nedeni çiftlik gübresidir.

Ekim Yöntemleri

Türkiye'de ekim genel olarak serpme yöntemiyle yapılmaktadır. Serpme ekimde genel olarak dekar başına 1-1,5 kg tohum gerekmektedir. Küçük tarlalarda genelde bu ekim uygulanır. Serpme ekimin artı yönü, tarlanın kesekli bırakılarak çimlenmekte olan bitkinin soğuk havalardan korunmuş olmasıdır. Ön bitkinin tarlayı geç terk etmesi ya da yağışların geç gelmesi gibi nedenlerden dolayı yapılan gecikmiş ekimlerde tarlanın büyük kesekli bırakılması, bitkinin çimlenme zamanında korunmasında çok önemli etkendir. Böyle ekimlerde bir yandan tarla sürülürken, arkasından hemen tohumu saçılır, tarlaya tırmık, diskaro ve sürgü çekilmez. Tarla sürümünde toprağın gevşemesi ile 1-2 cm derinliğe tohum karıştırılmış olur.

Bazı senelerde Orta Anadolu iklim şartlarında pancar sökümünden sonra Kasım aylarındaki ekimlerde bu yöntemle tarla kesekli bırakıldığından çimlenen bitkilerin korunduğu ve ilk güzlük ekimde olduğu gibi yüksek verimler alındığı gözlenmiştir.

Makine ile Ekim

İlk güzlük ekimlerde ya da İlkbahar ekimlerinde makine ile yapılan ekim daha uygundur. Haşhaş tarlaları genelde küçük olduğundan özel mibzer almak mümkün değildir.

Ekim Öncesi ve Sonrası

Ekimden hemen önce tohum ile gübre karışımlarıyla yapılan ekimlerde çıkışlarda herhangi bir sorun görülmemiştir. Ekilen tarlanın tavının kaçmaması ve iyi bir çimlenme sağlanması için toprağın nemine göre ekimden önce ya da ekimden 3-5 gün sonra merdane geçirilerek tohum yatağı sıkıştırılmalıdır. Kaba bırakılan topraklar hemen kuruduğu için düzgün bir çimlenme olmamaktadır.

Sonuç

Haşhaş tarımı, dikkatli bir ekim planlaması ve uygun gübreleme ile yüksek verim elde edilebilecek bir tarımsal faaliyettir. Özellikle iklim koşullarının iyi değerlendirilmesi ve doğru ekim tekniklerinin uygulanması, haşhaşın başarılı bir şekilde yetiştirilmesini sağlayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muhlis

12 Temmuz 2024 Cuma

Haşhaş tohumlarının çimlenmesi için sulamanın önemi nedir? Orta Anadolu şartlarında sulama yapılmazsa haşhaş tohumları çimlenebilir mi? Soğuk havalarda çimlenmeyi korumak için tarla kesekli mi bırakılmalıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Muhlis Bey,

Haşhaş tohumlarının çimlenmesi için sulama oldukça önemlidir. Orta Anadolu şartlarında, sulama yapılmadığı takdirde haşhaş tohumlarının çimlenmesi zor olabilir. Bu bölgedeki iklim genellikle kurak olduğu için, tohumların yeterli nemi alması için düzenli sulama gereklidir. Ayrıca, soğuk havalarda çimlenmeyi korumak için tarla kesekli bırakılabilir. Kesekli toprak, toprağın yüzeyini korur ve tohumların daha iyi çimlenmesine yardımcı olabilir. Böylece, toprak sıcaklığını ve nem seviyesini daha iyi kontrol edebilirsiniz.

Selamlar,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sarımsak Tohumu Ekim Zamanı

Sarımsak Tohumu Ekim Zamanı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bamya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Bamya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kekik Tohumu Kekik Fidelerinin Dikimi

Kekik Tohumu Kekik Fidelerinin Dikimi

Nifak Tohumu Sokmak

Nifak Tohumu Sokmak

Pioneer Mısır Tohumu Türleri ve Özellikleri

Pioneer Mısır Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çam Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çam Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Güncel

Goji Berry Tohumu Türleri ve Özellikleri

Goji Berry Tohumu Türleri ve Özellikleri