Kuru Fasulye Tohumu Ekimi ve Bakımı
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kuru Fasulye Tohumu Ekimi ve Bakımı

Kuru fasulye tohumu; Kuru fasulye baklagiller familyasından sayılan, phasolus cinsi, anavatanı orta Amerika'dır. Kuru fasulye insanların beslenmesinde önemli bir bitkisel protein kaynağıdır. Kuru fasulye protein, B grubu vitaminleri, potasyum, demir, çinko ve lif açısından çok zengin bir bakliyattır. Kuru fasulye bölgemizin ana ürünü buğday olmasından dolayı buğday için mükemmel bir ön bitkidir. Kuru fasulyeden sonra ekilen buğdayda %20'lere kadar verim artışı görülmektedir.

Kuru fasulye tohumu iklim isteği: Fasulye sıcak iklim bitkisidir. Soğuğa karşı çok hassastır. Uygun çimlenme sıcaklığı 18-20 derece olması gerekir. En uygun büyüme sıcaklığı 20-25 derece arasındadır.

Kuru fasulye tohumu toprak isteği; Kuru fasulye tohumunun toprak isteği olarak tınlı, kumlu- tınlı ve derin yapıdaki organik maddece zengin toprakları sevmektedir. Tuz oranı yüksek topraklarda kuru fasulye yetiştirilmesi önerilmez. Geçirgenliği zayıf olan toprakları hiç sevmez.

Sonbaharda sürülen tarla baharda yabancı otlar çapa yoluyla ya da kimyasal yolla temizlenip ekime hazır hale getirilir. Kazık köklü olan fasulyenin derinlere kadar kök salabilmesi için, toprağı çok sıkıştırmamak gerekir.

Kuru fasulye tohumunun ekimi; Kuru fasulye tohumunun ekim zamanı, toprak ısısı ile yakından ilişkisi vardır Çimlenmenin gerçekleşmesi için toprak ısısının en az 8-10 derece olması gerekir. Toprak ısısı düşük olursa kuru fasulye de çimlenme gecikir. Bundan daha yüksek sıcaklıkta tohumların çimlenme ve çıkışı daha hızlı olur. Toprak ısınmadan yapılan ekimler de tohumlar, toprak ısınıncaya kadar çimlenme gerçekleşmez ve tohumun çıkışı gecikir. Bölgemizde en uygun ekim zamanı 1-15 mayıs arasıdır. Fasulye bir baklagil bitkisidir. Bu nedenle kendi azotunu kendisi üretir.

Kuru fasulye tohumunu gübreleme: Yapılacak gübreleme için öncelikle toprak tahlili yaptırmak gerekir. Fasulye bakteri aşısı yapıldıktan sonra ilk 2-3 hafta bakteriler köklerde aktifleşince dekara 2-4 kg saf azotlu gübre, dekara 7-8 kg saf fosforlu gübre ile ekimde vermek gerekir. Topraktan 12-15 kg saf azot kaldıran kuru fasulye tohumu eğer bakteri aşısı yapılmamış ise geriye kalan azotlu gübre üst gübreleme olarak verilmelidir. Demir ve çinkonun eksikliğine oldukça hassastır. Bu elementlerin eksikliğinde gelişemez. Kloroz ile kendini gösteren bu eksiklik giderilmezse verim çok düşük olur. Yabancı otlarla mücadele kimyasal yolla ve çapalama işlemi şeklinde olur. Ayrıca fasulye bir çapa bitkisidir. Çapalanarak toprak havalandırılır ve gevşek hale getirilir.

Kuru fasulye tohumu sulama; Fasulye çiçekli bir bitkidir ve bu nedenle salma su ile sulanması gerekir. Yaprakları ve çiçekleri çok hassastır. Zarar vermeden yağmurlama sulamada yapılır. Fasulye toprağındaki faydalı su azaldığında, bitkilerin susuzluk belirtileri gösterdiğinde sulanmalıdır.

Kuru fasulye tohumu hasat zamanı; Kuru fasulye bitkinin sebzesi içindeki çekirdek tanelerinin kurutulması sonucu ile elde edilir. Kuru fasulyeler hasat olgunluğuna geldiğinde alt kısımdaki sebzeler tamamen kurumuş ve sarı renge döndüğünde gerçekleşir. Sebze içindeki fasulye taneleri beyazlaşmıştır.

Kuru Fasulye Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Tohum Türleri ve Özellikleri

Tohum Türleri ve Özellikleri

Nane Tohumu Nasıl Alınır?

Nane Tohumu Nasıl Alınır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Üzerlik Tohumu Macunu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Üzerlik Tohumu Macunu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fesleğen Tohumu Türleri ve Özellikleri

Fesleğen Tohumu Türleri ve Özellikleri

Yağlı Tohumlar Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yağlı Tohumlar Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Papatya Tohumu Nasıl Alınır?

Papatya Tohumu Nasıl Alınır?

Güncel

Turp Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Turp Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Nijer Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nijer Tohumu Türleri ve Özellikleri

Marul Tohumu Türleri ve Özellikleri

Marul Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Arpa Tohumu Çeşitleri

Arpa Tohumu Çeşitleri

Çam Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çam Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çam tohumuGünümüzde betonlaşma bu kadar yaygınken yani koca şehirler birer beton yığınına dönüşüyorken biz neden kendi küçük ormanlarımızı oluşturmayalım öy[...]

Bonsai Tohumu Türleri ve Özellikleri

Bonsai Tohumu Türleri ve Özellikleri

Bonsai TohumuBonsai adı Japonca'dan gelmektedir. " Bon" tepsi veya tabak "sai" ise bitki anlamına gelmektedir. Bir sanat olan Bonsai 7 ila 9. Yüzyıllar arasında Japonya'ya Çi[...]

Lavanta Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lavanta Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lavanta tohumu, Lavanta, angustifolia türüne ait olan ve gül ailesinden olup, şifalı aroma terapi yağları ve güzel kokusu ile eksiksiz bir bitkidir. Küçük boylu olması [...]

Patates Tohumu Türleri ve Özellikleri

Patates Tohumu Türleri ve Özellikleri

Patates tohumu, çoğunlukla patatesin tohumlukları yumrulardan elde edilmektedir. Turfanda ya da tohumluk şeklinde patates üretmek için özellikle patatesin üzerindeki kabukl[...]

Acı Çehre Tohumu Kabızlık Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Acı Çehre Tohumu Kabızlık Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Acı çehre tohumu kabızlık, bu genel olarak zayıflamada kullanılan bir ottur. Etkileri; bağırsak çalışmasını hızlandırmasını, düzenlemesini, hücreleri yenilemesi,[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6