Kuru Fasulye Tohumu Ekimi ve Bakımı
25 Temmuz 2024

Kuru Fasulye Tohumu Ekimi ve Bakımı

Kuru Fasulye Tohumu

Kuru fasulye, baklagiller familyasına ait olup, Phaseolus cinsine mensuptur ve anavatanı Orta Amerika'dır. Kuru fasulye, insanların beslenmesinde önemli bir bitkisel protein kaynağıdır. Protein, B grubu vitaminleri, potasyum, demir, çinko ve lif açısından oldukça zengindir. Kuru fasulye, bölgemizin ana ürünü olan buğday için mükemmel bir ön bitkidir. Kuru fasulyeden sonra ekilen buğdayda %20'lere kadar verim artışı gözlemlenmektedir.

Kuru Fasulye Tohumu İklim İsteği

Kuru fasulye, sıcak iklim bitkisidir ve soğuğa karşı oldukça hassastır. Uygun çimlenme sıcaklığı 18-20 derece olup, en uygun büyüme sıcaklığı ise 20-25 derece arasında değişir.

Kuru Fasulye Tohumu Toprak İsteği

Kuru fasulye, tınlı, kumlu-tınlı ve derin yapıda organik maddece zengin toprakları tercih eder. Tuz oranı yüksek topraklarda kuru fasulye yetiştirilmesi önerilmez. Geçirgenliği zayıf olan toprakları ise hiç sevmez. Sonbaharda sürülen tarla, baharda yabancı otlar çapa yoluyla ya da kimyasal yolla temizlenip ekime hazır hale getirilir. Kazık köklü olan fasulyenin derinlere kadar kök salabilmesi için, toprağın çok sıkıştırılmaması gerekir.

Kuru Fasulye Tohumunun Ekimi

Kuru fasulye tohumunun ekim zamanı, toprak ısısıyla yakından ilişkilidir. Çimlenmenin gerçekleşmesi için toprak ısısının en az 8-10 derece olması gerekir. Toprak ısısı düşük olursa kuru fasulyede çimlenme gecikir. Daha yüksek sıcaklıklarda tohumların çimlenme ve çıkışı daha hızlı olur. Toprak ısınmadan yapılan ekimlerde tohumlar, toprak ısınıncaya kadar çimlenme gerçekleşmez ve tohumun çıkışı gecikir. Bölgemizde en uygun ekim zamanı 1-15 Mayıs arasındadır. Fasulye, bir baklagil bitkisi olduğundan, kendi azotunu kendisi üretir.

Kuru Fasulye Tohumunu Gübreleme

Yapılacak gübreleme için öncelikle toprak analizi yaptırmak gereklidir. Fasulye bakteri aşısı yapıldıktan sonra ilk 2-3 hafta bakteriler köklerde aktifleştikten sonra dekara 2-4 kg saf azotlu gübre ve dekara 7-8 kg saf fosforlu gübre ile ekimde vermek gerekir. Topraktan 12-15 kg saf azot kaldıran kuru fasulye tohumu eğer bakteri aşısı yapılmamış ise geriye kalan azotlu gübre üst gübreleme olarak verilmelidir. Demir ve çinkonun eksikliğine oldukça hassastır. Bu elementlerin eksikliğinde gelişemez ve kloroz ile kendini gösteren bu eksiklik giderilmezse verim çok düşük olur. Yabancı otlarla mücadele kimyasal yolla ve çapalama işlemi şeklinde olur. Ayrıca fasulye bir çapa bitkisidir. Çapalanarak toprak havalandırılır ve gevşek hale getirilir.

Kuru Fasulye Tohumu Sulama

Kuru fasulye, çiçekli bir bitkidir ve bu nedenle salma su ile sulanması önerilir. Yaprakları ve çiçekleri çok hassastır, zarar vermeden yağmurlama sulama da yapılabilir. Fasulye toprağındaki faydalı su azaldığında, bitkilerin susuzluk belirtileri gösterdiğinde sulanmalıdır.

Kuru Fasulye Tohumu Hasat Zamanı

Kuru fasulye, bitkinin sebzesi içindeki çekirdek tanelerinin kurutulması sonucu elde edilir. Kuru fasulyeler hasat olgunluğuna geldiğinde, alt kısımdaki sebzeler tamamen kurumuş ve sarı renge döndüğünde hasat gerçekleşir. Sebze içindeki fasulye taneleri beyazlaşmıştır.

Ek Bilgiler

Kuru fasulye, dünya genelinde yaygın olarak tüketilen bir baklagil türüdür ve çeşitli yemeklerde kullanılır. Kuru fasulyenin beslenme açısından önemi, yüksek protein içeriği ve düşük yağ oranından kaynaklanır. Ayrıca, kuru fasulye sindirim sistemi sağlığı için faydalı olan diyet lifi açısından zengindir. Kuru fasulyenin düzenli tüketimi, kalp sağlığına katkıda bulunabilir, kan şekeri seviyesini düzenleyebilir ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uzgören

25 Temmuz 2024 Perşembe

Kuru fasulye tohumunun ekim zamanını belirlerken hangi toprak ısısını dikkate almalıyım? Toprak ısısı düşük olduğunda çimlenmenin gecikeceğini söylediniz, bu durumda ne yapmalıyız?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Uzgören,

Kuru fasulye tohumunun ekim zamanını belirlerken toprak ısısının 15-18°C arasında olmasına dikkat etmelisiniz. Toprak ısısı düşük olduğunda çimlenme gerçekten gecikebilir ve bu da bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesini engelleyebilir. Bu durumda, ekim yapmadan önce toprağın yeterince ısınmasını beklemek en iyi çözüm olacaktır. Eğer hava koşulları uygunsa, toprağı siyah plastik örtü ile kaplayarak ısınmasını hızlandırabilirsiniz. Ayrıca, çimlenme sürecini hızlandırmak için tohumları ekmeden önce bir gece boyunca ılık suda bekletmek de faydalı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kinoa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kinoa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Tohum Türleri ve Özellikleri

Tohum Türleri ve Özellikleri

Bonsai Tohumu Türleri ve Özellikleri

Bonsai Tohumu Türleri ve Özellikleri

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?