Biberiye Tohumu Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Biberiye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Biberiye Tohumu, Latince adı rosmarinus officinalis'dir ve deniz nemi anlamına gelmektedir. Çünkü biberiye genellikle deniz kıyısında yetişmektedir. Biberiye, antik Romalılar tarafından tütsü olarak kullanılmaktaydı ve bir efsaneye göre Hz. İsa bebekken bir biberiye çalılığının altında korunmuştur. Romalılar biberiyeyi defin törenlerinde kullanmayı orta çağa kadar sürdürmektedirler. Örf ve adetler gereğince cenaze törenlerinde biberiye dallarını tabutun üstüne koyarlardı. Biberiye yağının iltihaplı hastalıkları tedavi ettiğini zannetmektedirler. Bir biberiye filizi düğme iliğine konulduğunda iyi şans getirdiği ve hafızayı güçlendirdiği söylenmektedir. Biberiyenin çiçeklerinin neden mavi olduğuna dair efsanevi ve güzel bir hikayesi bulunmaktadır. Mısır'da kutsal bir ailenin bezgin kızı olan Mary pelerinini biberiyenin beyaz çiçeklerini üzerine örtmektedir. Mary'nin peleriniyle çiçekler mucizevi olarak değişerek mavi renkte oluşmaktadır. Biberiyenin İspanyolca adı romero ya da hacıların bitkisidir. Nebati olarak çiçek türleri bulunmaktadır fakat gölgede mavi çiçektirler.


Biberiye Evde Kullanımı


Taze dallı biberiyeyi bir odanın serin bir yerde saklanması gerekmektedir. 2 bardak suda bir avuç dolusu biberiyeyi 10 dakika kaynatılması gerekmektedir. Banyo ve mutfak temizleyicisi olarak mikrop öldürücü bir solüsyondan oluşmaktadır.


Biberiye Tohumunun Dekoratif Olarak Kullanımı


Biberiye dallarının güzel ve kokulu bir gövdesi bulunmaktadır. Halkalar halinde örülüp çelenk olarak süslenmektedir.

Çiçeklerini, kristalize etmek ve süslemek için salataya karıştırılmalıdır. Meyve püresine 450 gr şekeri krema ile karıştırıp biberiye eklenmelidir. Yaprakları idareli bir şekilde biberiye koyularak ekmekte içeren ve fasulye ya da kek olarak da geniş bir kapta kullanılabilmektedir. Biberiyeyi pişmiş patateslere lezzet vermek ve yağını da sebzelere tat vermek için kullanılması gerekmektedir.


Biberiye Tohumu Biberiye Yaprağı


Biberiye, eklem ağrısı, vücuttaki kas ağrıları, iştah kaybı gibi küçük sindirim problemleri, hafif bulantı ve mide gazı tedavilerinde kullanılmaktadır. Biberiye yaprakları, çeşitli maddeler içermektedir. Bakterilerin öldürücü özelliği bulunmaktadır. Sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak bölgesini rahatlatmaktadır. Dahilen tentür ya da çay gibi, içecek olarak alınmaktadır. Biberiye yaprakları, sıkılarak uygulanabilir veya sıcak su içine bırakılarak ıslatılabilir ve yapraklar bükülerek de kullanılabilir.


Biberiye Tohumu Faydaları Nelerdir?

Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır ve kılcak damarları açmaktadır. Karaciğeri tedavi eden bitkilerin en başında gelmektedir. Biberiye yağı, kanser tümörlerinin ve vücuttaki yağ bezelerinin zamanla eriyerek kaybolmasını sağlamaktadır. Sinirleri uyarır ve güçlendirmektedir. Mide ve bağırsakları uyarmaktadır. Böylece sindirime özellikle yağlı yiyecek yendiğinde yardımcı olmaktadır. Hazımsızıktan oluşan gazları söktürmektedir. Safra salgısını artırır ve idrar söktürücüdür. Kadınlarda aybaşının düzenli olarak gelmesini sağlamaktadır ve gecikmeyi önler. Etkili bir toniktir.

Biberiye Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Adaçayı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Adaçayı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri

Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Lahana Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Lahana Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Neden Organik Tohumlar Tercih Edilmelidir?

Neden Organik Tohumlar Tercih Edilmelidir?

Organik tohum, genetik anlamda yapısında değişiklik yapılmayan döllenmiş hücre çekirdeği içinde bulunan DNA dizilimine dışarıdan müdahalesi bulunmamış olan hiçbir[...]

Fasulye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Fasulye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Fasulye tohumu, Vücudumuzun önemli bir protein kaynağı olan fasulye baklagiller familyasından olup, senede bir kez üretilen bir bitkidir. Ilıman iklimi sever, çok sıcak ha[...]

Dereotu Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dereotu Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığını s[...]

Nifak Tohumu Sokmak

Nifak Tohumu Sokmak

Nifak Tohumu, "Huzursuzluk ve ara bozma sebebi olacak şeyleri yapmak ve bunun için çabalamak" anlamındaki 'Nifak Tohumu Ekmek' tabiri, Nifak masadrından türemiştir. Sözlük[...]

Korunga Tohumu Türleri ve Özellikleri

Korunga Tohumu Türleri ve Özellikleri

Korunga tohumu; Ocak, Mart ve Şubat ayları ekim zamanıdır. Korunga tohumu fazla derine ekilmemelidir. Ekimler, 25 veya 50 santim sıra aralığında, 1,5 veya 2 santim derinli�[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6