Biberiye Tohumu Türleri ve Özellikleri
09 Temmuz 2024

Biberiye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Biberiye Tohumu

Biberiye Hakkında Genel Bilgiler

Biberiye tohumu, Latince adı Rosmarinus officinalis olan bitkiden elde edilir. "Deniz nemi" anlamına gelen bu isim, biberiyenin genellikle deniz kıyılarında yetişmesinden kaynaklanmaktadır. Antik Romalılar, biberiyeyi tütün olarak kullanmış ve bir efsaneye göre Hz. İsa bebekken bir biberiye çalısının altında korunmuştur. Romalılar, Orta Çağ’a kadar biberiyeyi defin törenlerinde kullanmaya devam etmişlerdir. O dönemlerde cenaze törenlerinde biberiye dallarını tabutun üzerine koyarlardı. Ayrıca, biberiye yağının iltihaplı hastalıkları tedavi ettiğine inanırlardı. Bir biberiye filizi düğme iliğine konulduğunda iyi şans getirdiği ve hafızayı güçlendirdiği söylenir.

Biberiyenin çiçeklerinin neden mavi olduğuna dair efsanevi ve güzel bir hikaye bulunur. Mısır'da kutsal bir ailenin bezgin kızı olan Mary, pelerinini biberiyenin beyaz çiçeklerinin üzerine örter. Mary'nin peleriniyle çiçekler mucizevi olarak değişerek mavi renkte olur. Biberiyenin İspanyolca adı "romero" ya da "hacılar bitkisi"dir. Biberiye çiçek türleri çeşitli olmakla birlikte, genellikle gölgede mavi çiçek açarlar.

Biberiyenin Evde Kullanımı

Taze biberiye dallarını serin bir yerde saklamalısınız. İki bardak suda bir avuç dolusu biberiyeyi on dakika kaynatarak mikrop öldürücü bir solüsyon elde edebilirsiniz. Bu solüsyonu banyo ve mutfak temizleyicisi olarak kullanabilirsiniz.

Biberiye Tohumunun Dekoratif Olarak Kullanımı

Biberiye dalları güzel ve kokulu bir gövdeye sahiptir. Halkalar halinde örülüp çelenk olarak süslenebilir. Çiçeklerini kristalize ederek salatalara karıştırabilir veya meyve pürelerine 450 gram şeker ve krema ile karıştırarak biberiye ekleyebilirsiniz. Yaprakları ise ekmekte, fasulye ya da keklerde kullanılabilir. Biberiyeyi pişmiş patateslere lezzet vermek veya yağını sebzelere tat katmak için kullanabilirsiniz.

Biberiye Tohumu ve Biberiye Yaprağı

Biberiye, eklem ağrısı, kas ağrıları, iştah kaybı gibi küçük sindirim problemleri, hafif bulantı ve mide gazı tedavilerinde kullanılır. Biberiye yaprakları, çeşitli maddeler içerir ve bakterilere karşı öldürücü özellikleri vardır. Sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak bölgesini rahatlatır. Dahilen tentür ya da çay olarak alınabilir. Biberiye yaprakları sıkılarak uygulanabilir veya sıcak su içine bırakılarak ıslatılabilir ve yapraklar bükülerek de kullanılabilir.

Biberiye Tohumunun Faydaları Nelerdir?

  • Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır ve kılcal damarları açar.
  • Karaciğeri tedavi eden bitkilerin başında gelir.
  • Biberiye yağı, kanser tümörlerinin ve vücuttaki yağ bezelerinin zamanla eriyerek kaybolmasını sağlar.
  • Sinirleri uyarır ve güçlendirir.
  • Mide ve bağırsakları uyarır, sindirime yardımcı olur.
  • Hazımsızlıktan oluşan gazları söktürür.
  • Safra salgısını artırır ve idrar söktürücüdür.
  • Kadınlarda aybaşının düzenli olarak gelmesini sağlar ve gecikmeyi önler.
  • Etkili bir toniktir.

Biberiye tohumu ve yaprakları, hem tıbbi hem de dekoratif amaçlarla geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Doğru kullanıldığında birçok sağlık problemine karşı etkili olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çiçek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çiçek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Tohumu Türleri ve Özellikleri