Balkabağı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Balkabağı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balkabağı Tohumu

Balkabağı, kabakgiller familyasından olup, çok faydalı bir bitkidir. Balkabağı hem sebze hem de meyve kategorisinde yer alır. Bunun nedeni ise içerdiği birtakım maddelerdir. Balkabağı tohumu yassı, koyu yeşil bir renktedir. Kabuk rengi sarı, beyaz bir tondadır. Yemek olarak tüketildiğinde sebze, tatlısı yapıldığında ise meyve formundadır. Balkabağı olgunlaşma sürecinden sonra balkabağı tohumunu kendi içerisinde barındırır. Balkabağı tam ortadan ikiye ayrıldığında orta kısmı balkabağı tohumu ile doludur. Bu balkabağı tohumunu iç kısımdan alıp işlem görmeden direkt güneş ışığına maruz kalmadan kurutarak bir dahaki sefere kendi balkabağı tohumunuzu edinebilirsiniz. Kuruttuktan sonra muhafaza etmeniz çok kolay olacaktır.

Balkabağı Tohumu Nasıl Yetiştirilir?

Balkabağı tohumunu iç mekânda Mart ve Haziran aylarında ekebilirsiniz. Balkabağı tohumlarını ekmek için torflu, perlit karışımı bir toprağa ihtiyacınız var. 7 cm üzerinde saksılarla başlayabilirsiniz. Her göz için her ihtimale karşı iki tane balkabağı tohumu yeterli olacaktır. Üzerini toprak ile örttüğünüz tohumu belirli aralıklarla sulamanız gerekir. Çimlenmeye başlayan balkabağı tohumunu önce 12 cm saksılara alarak kök gelişimini tamamlamasına yardımcı olun. Yeterli boyuta gelen fideleri dış mekâna Mayıs ve Haziran aylarında soğuklar geçtikten sonra ekin.

Balkabağı Tohumu Nasıl Tüketilir?

Balkabağı tohumu yetiştirme konusunu anlattık, eğer balkabağı tohumunuzu yetiştirmek için değil yemek için tercih ettiyseniz ezilebilir ve çiğnenebilir yapısı ile hafif tatlı ve çerez tadına yakın olan balkabağı tohumunu çiğ olarak ya da hafif tuzlu kavrulmuş olarak da tüketebilirsiniz. Kavrulan balkabağı tohumu, kavrulan diğer çekirdekler arasında en besleyici ve lezzetli olanıdır. Özellikle mevsiminde ilk çıktığı zaman içeriğindeki özellikler en yüksek seviyededir.

Balkabağı Tohumu Faydaları Nelerdir?

  • Balkabağı tohumunun en büyük özelliği bağırsaklarda bulunan solucanları düşürmesidir. Şerit solucanları ve diğer solucanların vücuttan atılmasına çok etkilidir.
  • İyi huylu prostat büyümesini durdurmak için de balkabağı tohumu kullanılması tavsiye edilmektedir. Büyümüş prostat, prostat kanserinin mesaneden idrar çıkışını engellediği zaman gelişebilecek idrar yolları zorluklarını gidererek kişinin rahatlamasını sağlar.
  • Mide bulantısını giderir.
  • Mesane iltihabı, idrar tutulması ve ikinci derece böbrek rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
  • Kısırlık ya da hormonal dengesizliği olan kimselere tavsiye edilir.
  • Kemik erimesine iyi gelir.

Ekstra Bilgiler ve Tavsiyeler

Balkabağı tohumları yüksek oranda çinko, magnezyum, demir ve antioksidanlar içerir. Bu nedenle, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kalp sağlığını korumaya ve genel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Balkabağı tohumları aynı zamanda zengin bir lif kaynağıdır, bu da sindirim sağlığını destekler.

Tohumları kavurmadan önce, birkaç saat suya ıslatmak, daha çıtır ve lezzetli olmasını sağlar. Kavururken düşük ısıda yavaş yavaş kavurmak, besin değerlerini korur.

Sonuç olarak, balkabağı tohumları hem besleyici hem de lezzetli bir atıştırmalık olarak tüketilebilir. Yetiştirilmesi ve saklanması kolay olan bu tohumlar, sağlığınıza birçok fayda sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ceviz Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ceviz Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kişniş Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kişniş Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Mercimek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Mercimek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Domates Tohumu Fide Yetiştirme

Domates Tohumu Fide Yetiştirme

Güncel

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Güncel

Üzerlik Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzerlik Tohumu Türleri ve Özellikleri