Bahçe Çiçek Tohumları Türleri ve Özellikleri
24 Temmuz 2024

Bahçe Çiçek Tohumları Türleri ve Özellikleri

Bahçe Çiçek Tohumları

Bahçe çiçek tohumları, ömürlerine ve üretimlerine göre çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Her çiçek türünün farklı yaşam koşulları vardır. Genellikle tohumlar uygun koşullarda fide olana kadar büyütülür. Daha sonra ise sera tarzında yerlerde, çok sıcak veya çok soğuk olmayan ortamlarda, küçük fideler geliştirilerek filizlenmeleri sağlanır. Çiçeklerin bazıları toprağa gömülü kısımları ile ince dallı köklerle beslenirken, bazıları bitkinin özelliklerinin yer aldığı bazen küçük oval kök, bazen yumrulu yapıda ve bazen de soğan olarak adlandırılan (bir nevi tohum) bölümüyle hayata tutunurlar. Soğanlı bitkiler, mevsimi geçince soğanı uygun koşulda saklanır ve bir yıl sonra baharda ekildiğinde tekrar çiçek açar. Günümüzde bahçe çiçek tohumlarını bulmak kolaydır fakat uygun ortamda ve şartlarda yaşatabilmek emek ister.

Bir Yıllık Çiçekler

Bir yıllık çiçekler genellikle tohumla üretilirler. Yarı dayanıklı çiçekler soğuk havaya dayanamayacağı için üretimi zor olacaktır. Baharda ekilmelidir. Çimlendirilen fideler sera tarzındaki ortamlarda bakılır, büyütülür. Yaz başında fideler bahçeye ekilebilir. Bazı hassas çiçekler ise yazın en sıcak zamanlarında saksılardan bahçeye alınabilir.

  • Aslanağzı: Yaz sonunda tohum döker ve baharda tohumlar filizlenir.
  • Horoz İbiği: Haziran ve ekim arasında yaşar. Eylülde tohumu oluşur ve kurur.
  • Karanfil: Uzun yıllar yaşayabilir. Tohumludur.
  • Süs Lahanası: Üretimi tohumla olur.
  • Begonya, Hercai Menekşe, Kedi Tırnağı, Mine, Petunya, Kadife Çiçeği bu türden çiçeklerdendir.

İki Yıllık Çiçekler

İki yıllık çiçekler, birinci yılında tohumdan yetiştirilip, ikinci yılında çiçek açacakları bahçeye yaz mevsiminde dikilebilir. Bazı iki yıllık hassas çiçekler çiçek açma dönemleri bitince sökülerek çıkarılıp yeni tohumlar ekilebilir. Çan Çiçeği, Şebboy, Hüsni Yusuf, bu türden çiçeklerdendir.

Çok Yıllık Çiçekler

Çok yıllık çiçekler, uzun yıllar yaşayabilen ağaç, ağaççık, çalı ve dayanıklı otsu bitkilerdir. Kışın gövde ve yapraklar kurur. Baharda tekrar yeşerir. Sardunya, Mor Salkım, Melisa, Kırmızı Mercan, Japon Gülü, Gül Hatmi, Hanım Çantası, Begonvil bu türden bitkilerdir. Tohum döktüğünde fideyle üretilebilir.

Soğanlı Bitkiler

Soğanlı bitkiler, topraktaki kısmı yuvarlak, diğer ucu sivri olan ve çiçeğin özelliklerini depolayan organdır. Bu soğanın içinde tomurcuğu vardır. Bu tomurcuk üstte çiçeğin sap, gövde, yaprak ve çiçek kısımlarını oluştururken, toprak altında kök kısmını oluşturur. Zambak, sümbül, nergis, lale, kardelen soğanlı çiçeklerdendir.

Kök Gövdeli (Rizomlu) Bitkiler

Kök gövdeli bitkiler, bitkinin toprak altı ve üstünde bitkinin özünü oluşturan besin deposu rizomdur. İnci Çiçeği, Süsen rizomlu bitkilerdir.

Yumrulu Bitkiler

Yumrulu bitkiler, bitki kökünün şişip gelişmesiyle bitkinin özünü oluşturan özelliklerin depolandığı organdır. Akşam Sefası, Anemon, Dahlia, Yumrulu Begonya bu çiçeklerdendir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Umman

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Bahçe çiçek tohumlarının uygun koşullarda yetiştirilmesi gerçekten bu kadar emek mi istiyor? Özellikle soğanlı bitkiler için mevsimi geçtikten sonra soğanları saklamak ve tekrar ekmek zor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Umman, bahçe çiçek tohumlarının uygun koşullarda yetiştirilmesi gerçekten biraz emek ve dikkat gerektirir. Özellikle soğanlı bitkiler için, mevsimleri geçtikten sonra soğanları saklamak önemlidir. Bu soğanları serin, kuru ve karanlık bir yerde muhafaza ederek, çürümelerini önleyebilirsiniz. Tekrar ekim zamanı geldiğinde, doğru koşulları sağladığınızda sorunsuz bir şekilde yeşereceklerdir. Bu süreç biraz zahmetli olabilir, ancak sonuçları gördüğünüzde verdiğiniz emeğe değdiğini fark edeceksiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Lahana Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Lahana Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Yağlı Tohumlar Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yağlı Tohumlar Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Pioneer Mısır Tohumu Türleri ve Özellikleri

Pioneer Mısır Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Nane Tohumu Nasıl Alınır?

Nane Tohumu Nasıl Alınır?

Güncel

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?