Akdiken Tohumu Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Akdiken Tohumu Faydaları Nelerdir?

Akdiken tohumu, akdiken (Diğer adı ile ateş tacı, barut ağacı, geyik dikeni, catharica) bitkisinin tohumudur. Akdiken bitkisi sağlık açısından çok yararları bulunan faydalı bir bitkidir. Alternatif tıpta çokça yararlanılan bu bitki doğru kullanılması gereken bir bitkidir.


Akdiken tohumu hakkında bilgi


Bu tohum hünnapgiller familyasından gelmektedir. Boyu 1 ile 3 metre arasında değişir. Çalı görünümlü küçük boylu bu ağacın dalları karşılıklıdır ve uçlarında dikenler bulunur. Fidan halinde iken grimsi gümüş rengindedir ancak olgunlaşınca siyah renk alır. Bu tohumdan oluşan ağacın yaprakları karşılıklı yumurta ya da kalp şeklinde ve kenarları çentiklidir. Çiçekleri yaprakların dip kısımlarından çıkar ve topluca bulunurlar. Renkleri sarımsı yeşildir ve oldukça küçüktürler. Çiçekleri yaz aylarında açar. Meyveleri olgunlaşmamış iken yeşil olgunlaşınca siyah renkte yuvarlak ve bezelye büyüklüğünde ve içinde 5 ile 8 milimetre çapında dört adet çekirdek bulunur. Tadı mayhoştur ve biraz da acıdır. Meyveler bu bitkinin tohumunu taşırlar. Yetiştiği yerler arasında ana yurdu olan Güney Avrupa ve Anadolu vardır. Kuzey Anadolu'nun dağlık bölgelerinde yabani olarak yetişmek ile süs bitkisi olarak park ve bahçelerde de yetiştirilir. Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain olarak adlandırılan maddeler, antrakinon ve C vitamini bulunur. Sadece olgunlaşmış olan meyveleri güneşte kurutularak kullanılabilir. Taze iken kullanılacak ise şurubu ya da tentürü yapılarak kullanılır. Meyveler olgunlaşmadan toplanır ve kullanılır ise karın ağrısı yapar.


Akdiken tohumu faydaları nelerdir?


Çok etkili bir müshil etkisi vardır ve kabızlığı gidermekte kullanılır. İdrar arttırıcı özelliği bulunur. Kullanırken miktara çok dikkat edilmelidir yoksa şiddetli ishale neden olabilir. Derideki kaşıntılara ve siğillere iyi gelir, sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.


Akdiken tohumu zararları nelerdir?


Olgunlaşmamış meyveleri kullanılmamalıdır. Miktar iyi ayarlanmaz ve fazla kullanılır ise kullanan kişide karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülebilir.


Akdiken tohumu kullanımı

Meyveleri ile kök ve kabukları da kullanılır. Meyveler sıkılarak elde edilen su kullanılabileceği gibi meyveleri kurutup toz haline getirildikten sonra su ile kaynatılarak da kullanılabilir. Miktar olarak fazla kullanılır ise şiddetli karın ağrısı yapar. Akdiken çiçeği kaynatılıp suyu ile gargara yapılır ise boğaz ağrılarına iyi gelir. Yaprakları ezilirse kanayan yara üstüne konulduğunda kanamayı azaltır. Akdiken meyvesinin suyu siğil ve kaşıntılara iyi gelir.


Akdiken tohumu çay olarak kullanımı

1 bardak kaynamış suya kurutulmuş meyve yapraklarından 2 tatlı kaşığı eklenir. 10 ile 15 dakika arasında demlenmesi beklenerek süzülür. Sabahları bu çaydan 1 bardak içilebilir.


Akdiken tohumu taze meyvenin kullanımı

Olgunlaşmış meyvelerden 10 tanesi sabah kahvaltısından önce yenilebilir. Daha fazlası karın ağrısına neden olabilir.


Akdiken tohumu şurup olarak kullanımı

Olgunlaşmış meyvelere biraz şeker ve su eklenerek kaynatılarak şurup hazırlanır. Bu şuruptan sabahları aç karnına 1 yemek kaşığı içilebilir.

Akdiken Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Sarmaşık Gül Tohumu Türleri ve Özellikleri

Sarmaşık Gül Tohumu Türleri ve Özellikleri

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Aspir Tohumu Çeşitleri

Aspir Tohumu Çeşitleri

Güncel

Menekşe Tohumu Çeşitleri

Menekşe Tohumu Çeşitleri

Güncel

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Güncel

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Zayıflama Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zayıflama Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zayıflama Tohumu, olarak acı cehre tohumu kullanılmaya başlanıldığında kısa bir vaktin sonra yaklaşık olarak 3-4 kilo kadar zayıflama sağlayarak en az 2 beden kadar fa[...]

Balkabağı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balkabağı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balkabağı tohumu, Balkabağı kabakgiller familyasından olup, çok faydalı bir bitkidir. Balkabağı hem sebze hem de meyve kategorisinde yer alır. Bunun nedeni ise içeriğin[...]

Kara Hardal Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kara Hardal Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kara hardal tohumu, Helenistik ve Roma döneminden günümüze kadar bilinen ve kullanımına devam edilen hardal tohumunun asıl yetişme alanı gerçekleştirilen kazılarda Bat�[...]

Çay Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çay Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çay tohumu, çay tohumları için çok fazla sürgün verenler, ancak üzerinde tohumu az sayıda olan fidanlar tercih edilmektedir. Özellikle eylül, ekim ya da kasım aylarınd[...]

Soğan Tohumu Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Soğan Tohumu Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Soğan tohumu çeşitleri, Genellikle çok yüksek besin değerlerine sahip olan soğan, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de üretimi gerçekleştirilmektedir. Mutfaklarda [...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6