Marul Tohumu Türleri ve Özellikleri
25 Haziran 2024

Marul Tohumu Türleri ve Özellikleri

Marul Tohumu

Marul, özellikle salataların vazgeçilmez bir bileşenidir. Yaz-kış demeden, marul olmadan bir salata düşünemiyorum. Son günlerin popüler diyet yemeği olan yağsız ve tuzsuz salatalar, sağlıklı beslenmeyi ve kilo vermeyi hedefleyenler için idealdir. Çoğumuza göre yemek masasının kraliçesi olan salata, hemen hemen her yemeğin yanında tüketilmektedir.

Ancak günümüzde sağlıklı meyve ve sebze bulmak oldukça zorlaştı. Meyve ve sebze yetiştiricileri, bu işten daha fazla kazanç sağlamak için çeşitli gübreler kullanmaktadırlar. Bu durum, büyük ve albenili marullar elde etmelerine olanak tanırken, insan sağlığına oldukça zararlıdır. İşte bu nedenle, ben kendi balkonumda küçük saksılar içerisinde marul tohumu alıp kendim yetiştiriyorum. Hatta ilk yetiştirdiğim maruldan tohum alarak ikinci marulların tohumunu bile kendim elde ettim. Nasıl mı?

Marul Tohumu Nasıl Ekilir?

İlk olarak bir aktardan marul tohumu aldım. Siz bu tohumları internet üzerinden de sipariş edebilirsiniz.

  • Marul tohumlarını ıslattığım bir bezin arasına sardım ve serin bir yerde beklemeye bıraktım. Bu, tohumların daha kolay çimlenmesini sağlar.
  • Daha sonra genişçe bir saksıya kırmızı toprak ve yanmış hayvan gübresini karıştırıp doldurdum. Toprağı düzelttim ve 5 santim derinliğinde küçük arklar yaptım.
  • Islak bezde beklettiğim tohumları yaptığım arkların içine serptim ve arkların kenarındaki toprakla üstlerini kapattım. Yaklaşık 5-6 santim kalınlığında toprakla örtüm.
  • En üstüne çok az miktarda yıllanmış saman serptim ve suladım. Sulama işleminde suyu direkt dökmemek gereklidir; suyun tazyiki toprağı kaldırır ve tohumlar dışa çıkar. Azar azar su serperek sulama yapın ve son olarak da saksının üstüne streç film kapattım.

Bir hafta sonra marullar çimlenmeye başladı. 1,5-2 aya kalmadan marulları tüketmeye başladım.

Ekilen Maruldan Nasıl Tohum Alınır?

Marullar büyüyünce içlerinden en gösterişli olanı koparmıyoruz. Birden fazla maruldan tohum alacaksak, aralarında 35-40 santim boşluk bırakmak gerekmektedir. Yolunmayan marullar bekledikçe göbek kısımlarından büyüyüp çiçek açacaktır. Açan bu çiçekleri dalında kurumaya bırakın.

  • Kuruyan çiçekleri avucunuzda ovalayın. Daha sonra iri delikleri olan bir elekte eleyerek posasının üste kalmasını ve tohumun alta geçmesini sağlayın.
  • Bir başka sefere ekmek için marul tohumu elde etmiş olursunuz. Elde ettiğiniz marul tohumlarını bez bir keseye koyup kuru bir yerde muhafaza ederseniz küflenip bozulmasına engel olursunuz.

Marul yetiştiriciliği, hem sağlıklı beslenmek hem de doğal ürünler tüketmek isteyenler için ideal bir yöntemdir. Kendi marulunuzu yetiştirerek, kimyasallardan uzak, doğal ve lezzetli marullar elde edebilirsiniz. Bu süreç, hem eğitici hem de keyifli bir deneyim sunar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni