Silajlık Mısır Tohumu Türleri ve Özellikleri
12 Temmuz 2024

Silajlık Mısır Tohumu Türleri ve Özellikleri

Silajlık Mısır Tohumu

Silaj, geviş getiren sığır, koyun, keçi gibi besi hayvanlarının yem ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla nem içeren fermente edilmiş yemlere verilen isimdir. Silajlık yemlerde en çok yeşil kitle verebilen bitki mısırdır. Bu mısırın tohumlarına silajlık mısır tohumu denir. Ülkemizde son yıllarda silaj üretimi amacıyla Ege ve Marmara bölgelerinde mısır ekimi yaygınlaşmış ve ekim alanları yıldan yıla artmıştır. Mısırın hemen hemen her çeşidinden silajlık olarak yararlanılmaktadır. Ancak gövdeleri fazla kalınlaşmayan ve bol yapraklı mısırların tohumları daha çok tercih edilmektedir. Buna yönelik olarak Sapanca ve Arifiye çeşitlerinin tohumları silaj için önerilebilir. Günümüzde silajlık mısır tohumlarının hemen hemen hepsinin genetiği değiştirilmiştir.

Silajlık Mısır Tohumu Aranan Özellikler

  • Değişken hava ve toprak yapısına dayanıklı olması.
  • Koçan dane oranının ve hektolitresinin yüksek olması.
  • Yüksek verim için bitkinin uzun boylu olması.
  • Bitkinin yaprak sayısının ve yaprak oranının fazla olması.
  • Bitkide dane bağlayan koçanın ağırlığının yüksek olması.
  • Gövdenin fazla kalın olmaması.

Mısır silajının kalitesini hasadın zamanlaması, koçan oranı, parçaların boyu, silonun şekli, dondurma süresi ve sıkıştırma derecesi gibi özellikler belirlemektedir. Bu unsurlardan herhangi birinin hatalı olması kaliteyi doğrudan etkilemektedir.

Silajlık mısırın depolanacağı yere istiflenmeden önce çok kısa parçalanması gerekmektedir. Bu sayede materyal hem iyi sıkışır hem de havasız ortamın daha iyi sağlanmasına yardımcı olur. Parçalanma ne kadar küçük olursa muhafazası o denli kaliteli ve başarılı olmaktadır.

Silajlık Mısır Tohumu Ekimi İçin Toprak Hazırlığı

Tarla arazisi sonbaharda 20-25 santim derinliğinde pullukla sürülür. Ekim yapmak için ilkbahar beklenir. İlkbaharda yabancı otlar ayıklanır ve düzgün bir tohum yatağı hazırlanır. Ekimden önce hastalık ve zararlılara karşı ilaçlanmış tohum temin edilir.

Silajlık Mısırın Tohumu Ekimi

Ülkemizde ekim için en uygun zaman Nisan-Mayıs aylarıdır. Böylece don riski ortadan kalkmış olur. Silajlık mısırda hasadın kolay olabilmesi için, ekimin ekim mibzeriyle yapılması gereklidir. Sıralar arası mesafe 60-80 santim olmalıdır. Dekara atılacak tohum miktarı dane ve çeşit özelliğine göre 4-6 kilo kadardır. Bir torba mısır tohumunda yaklaşık 50.000 adet mısır tohumu bulunur. Bununla da yaklaşık 6-7 dekar arazinin ekimi yapılabilmektedir.

Silajlık Mısırın Avantajları

Silajlık mısır, yüksek verimi ve besleyici değeri ile besi hayvanları için ideal bir yem kaynağıdır. Ayrıca, mısır bitkisinin tamamı silaj olarak kullanılabilir, bu da atık miktarını azaltır. Silajın fermantasyonu sırasında oluşan laktik asit, hayvanların sindirim sistemine fayda sağlar ve yemlerin uzun süre saklanmasını mümkün kılar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adi Fiğ Tohumu Ekim Biçimi

Adi Fiğ Tohumu Ekim Biçimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Kahve Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kahve Tohumu Türleri ve Özellikleri

Stevia Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Stevia Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Soya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çilek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çilek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Lahana Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Lahana Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Güncel

Şeker Pancarı Tohumunun Hasatı

Şeker Pancarı Tohumunun Hasatı