Salep Tohumu Salebin Kullanım Alanları
20 Haziran 2024

Salep Tohumu Salebin Kullanım Alanları

Salep Tohumu Nedir?

Salep tohumu, yüzyıllardır ülkemizde özellikle Anadolu ve çevresinde yetiştirilmektedir. Ülkemiz dışında da birçok yerde yetiştirilen salep tohumu, açık kahverengi veya kremsi bir renge sahip olup, yumurta (oval) şeklindedir. Orkide ailesinde yer alan salep, yumru şeklindedir ve tohumu toprak altında bulunur. Kilosu 25 TL hatta daha fazla ücrete çıkabilen salep tohumunun üretimi ve satışı zor ve bir o kadar da kârlıdır. Hasadı mart ile nisan ayında yapılan salep tohumu, toz halinde satılırsa 120 ile 130 liraya kadar çıkabilir.

Salep Tohumunun Tükenmemesi İçin Yapılan Çalışmalar

Kültür Bahçesi tarafından korumaya alınan salep tohumunun popülasyonunun tükenmemesi için birçok önlem alınıyor. Bahçe ortamında üretilmeye çalışılan salep tohumu, eğer ki yaygın bir şekilde çiftçiler tarafından üretilebilirse üreticiye müthiş bir gelir kaynağı olabilir. Sadece çiftçiler için değil, salep sayesinde üretim yapan firmalar için de önemlidir. Ünlü dondurma şirketleri de önlemler alıyor. Hammaddelerini yitirmemek için birçok üretim alanı oluşturan firmalar bu konuda çok umutlu ve çalışmalara yıllar öncesinden başladılar. Salep tohumunun tükenmesi durumunda yazlarımızın vazgeçilmezi olan dondurmadan bile mahrum kalabiliriz ve ülkece çok sevdiğimiz kışın içimizi ısıtan tarçınlı sahlebi içemeyebiliriz. Bu yıl üreticilere ilk kez dağıtılan salep tohumunun genel olarak yetiştirilmesi için yetkililer de elinden geleni yapıyor ve bu konuda çalışmalarını sürdürüyorlar.

Salep Üretimi Nasıl Yapılır?

Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetişebilen salep, Ege bölgesinde biraz daha önde. Muğla ve Aydın çevresi, Akdeniz bölgesinde Antalya civarı, İç Anadolu'da Yozgat ve çevresi, Karadeniz'de Kastamonu, Doğu Anadolu'da ise Van ve çevresi önemli üretim yerleridir. Özenle ekilen salep, filizleninceye kadar birçok evre geçirir. Hasat zamanı ise orkide tam olarak olgunlaşınca titiz bir şekilde bir çapa veya özel yapım kürek ile topraktan sökülür. Daha sonra çıkan yumurtalar yıkanır, kaynatılır ve kurutulur. Salep tohumu genç yatırımcılar için çok önemli bir fırsattır.

Salebin Kullanım Alanları

Belirttiğimiz gibi çokça sevilen ve tüketilen salep, birçok alanda kullanılabiliyor. Örneğin dondurmanın hammaddesi olan salep, sadece işlenerek tüketilmiyor. Öksürüğe karşı bir ağrı kesici olan ve ayrıca akciğer, solunum yolu rahatsızlıkları gibi birçok alanda ve dahası doygunluk veren bir besin olan salep, insan vücuduna sayısız faydaları olduğu söyleniyor.

Salep Tohumunun Faydaları

Salep tohumunun faydaları arasında şunlar bulunur:

  • Öksürük ve bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
  • Sindirim sistemini düzenler ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu özellik taşır.

Salep tohumu, bu sayede hem ekonomik açıdan değerli hem de sağlık açısından faydalı bir bitkidir. Üretimi desteklenmeli ve korunmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şeymanur

21 Mayıs 2024 Salı

İzmir bölgesinde tohum satan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞeymanur Hanım,

Evet, İzmir bölgesinde tohum satan birçok yer bulunmaktadır. Yerel tarım kooperatifleri, bahçe marketleri ve internet üzerinden sipariş verebileceğiniz firmalar mevcut. Size en yakın olan seçenekleri arayarak iletişime geçebilirsiniz.

İyi günler dilerim.

soru

emrah dere

29 Nisan 2024 Pazartesi

fide isteyenler bana ulasabilirdiniz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Safa

Numara veya facebook var mı

soru

ali ümit

24 Nisan 2024 Çarşamba

sahlep tohumu ekimi hasatı hakında tohum temini bilgi istiyorum yer adana osmaniye kadirli

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Çevrim

Salep hemen hemen Türkiyenin her yerinde yetişmektedir son bahar ortalarında ekilip nisan mayıs aylarında filizlenir filizlerin altında 5 6 tane tahlep tohumu olur bu tohumun birazını tohum olarak ayrılıp geri kalanı sahlep için kullanılır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Süpürge Otu Tohumu Reçetesi

Süpürge Otu Tohumu Reçetesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Deve Dikeni Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Deve Dikeni Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bezelye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Bezelye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kahve Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kahve Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ot Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ot Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tritikale Tohumu Önemi

Tritikale Tohumu Önemi

Güncel

Maydanoz Tohumu Nasıl Alınır?

Maydanoz Tohumu Nasıl Alınır?