Tohum Kabuğu Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Tohum Kabuğu Türleri ve Özellikleri

Tohum kabuğu, Döllenmiş tohum tastanın gelişmesi sırasında meydana gelen kısımlar testa (Tohum kabuğu) perisperm (Nusellus kalıntısı) endostperm (Besi dokusu) ve embriyo (Cücük) olmak üzere dört şekilde olur. Tohumlar şekilleri, büyüklükleri ve renkleri bakımından farklı bitkilerde değişik olur. Her embriyo kesesinden bir tohum oluşur. Tozlaşmadan sonra polendeki spermlerden birisinin yumurtayı dölleyerek oluşturduğu embriyon, embriyon kök (Kökçük), embriyonik gövde (Gövdecik) ve çenekler Kotiledonden oluşur. Çenekler embriyonun bir uzatması olup, çimlenme sırasında embriyoyu besler. Tohum hastalığında bulunan embriyo kesesi döllenmeden sonra tohum haline dönüşür.

Tohumun çimlenmesi için gerekli olan en önemli organlardan bir tanesidir. Testanın yüzeyi etli, sert veya kabuksu olur. Testanın özellikleri farklı türde bitki tohumlarında farklılıklar gösterebilir. Testanın görevi tohumun iç kısmını (Embriyoyu) çeşitli etkilerden korumaktadır. Testanın iç yapısı oldukça karmaşık bir yapıda olup bitenlere göre farklılık göstermektedir. Sert kabuklu tohumlarda testa iyi gelişmiş bir kutikulaya sahiptir. Tohumun çimlenmesinin ilk evresinde bitki taslarını besler. Tohumlar farklı yollar kullanarak yayılma, dağılma ve çatlama gösterir.


Tohum kabuğunun özellikleri nelerdir?

  • Tohum kabuğu tohumu örter.
  • Tohum kabuğunu oluşturan hücrelerin çeperleri mantar tutumuş ve odunlaşmış olur.
  • Tohumu su kaybından, mekanik etkilerden, kimyasal ve biyolojik etkilerden korur.
  • Tohum kabuğunun kalınlığı, şekli ve yapısal özellikleri türüne göre değişir.
  • Tohum kabuğunu oluşturan hücreler 2n kromozomludur.
  • Tohum canlıdır.
  • Az miktarda su bulundurur.
  • İçinde embriyo olduğu için bitkinin bütün özelliklerini taşır.
  • Uygun şartlarda çimlenir.
  • Çimleninceye kadar besin üretemez yani fotosentez yapamaz.
  • Çimleninceye kadar çeneklerdeki besinlerle beslenir.
  • Zamanla kuru ağırlığı kaybeder.
  • Tohum kabuğunun kalınlığına göre çabuk ya da geç çimlenir.
  • Tohumdaki su miktarının azlığına göre çimlenir.

Tohumda uyku hali

  • Tohumda metabolizma yavaş olur fakat devam etmektedir.
  • Süre tohum kabuğuna ve besin miktarına bağlıdır.
  • Kuru ve soğuk koşullarda uyku halinde kalarak canlılığı korur ve neslin devamını garanti altına alır.
  • Tohumlarda uyku halindeyken devamını sağlayan hirmon absisik asit bulunur.
  • Tohumlarda canlı ve çimlenme yetenekli kalma süresi türe göre değişir.

Tohum kabuğunun çatlaması

  • Kabuğun çatlaması, embriyonun serbest kalması ve enzimatik reaksiyonlar için gereklidir.
  • Şartlar uygun olduğunda tohum su alarak şişer tohum kabuğunu çatlatır.
  • Alınan su tohumda absisik asit etkisi yaratır ve tohumu kırar ve çatlatır.
  • Alınan su etkisiyle endosperm hücreleri giberilin üretir.
  • Oluşan glikoz çatlayan kabukla beraber alınan fazla miktardaki 02 kullanılarak solunumda harcanır.
  • Çimlenme ile tohumda ağırlık azalması gerçekleşir.
  • Meristem etkisiyle bitkiye yeni hücre ve dokulara katılır.

Tohum Kabuğu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Tritikale Tohumu Önemi

Tritikale Tohumu Önemi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Süpürge Tohumu Türleri ve Özellikleri

Süpürge Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzerlik Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzerlik Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzüm Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzüm Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Mercimek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Mercimek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Aspir Tohumu Çeşitleri

Aspir Tohumu Çeşitleri

Beyaz Çilek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Beyaz Çilek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Marul Tohumu Türleri ve Özellikleri

Marul Tohumu Türleri ve Özellikleri

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu ile Zayıflama?

Keten Tohumu ile Zayıflama?

Karanfil Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karanfil Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karanfil Tohumu, hemen her toprakta yetişen bir bitkidir. Karanfil tohumu yiyeceklere aroma ve koku vermek için ayrıca yemeklerdeki çeşniyi arttırmak için mükemmel bir besi[...]

Acı Çehre Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Acı Çehre Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Acı Çehre tohumu, günümüzde eski zamanlarda kullanıldığı kadar kullanılmasa bile çok önemli bir yeri olan bitkidir. Bu bitki tohumu bilindiği gibi tıbbın henüz iler[...]

Süpürge Otu Tohumu Reçetesi

Süpürge Otu Tohumu Reçetesi

Süpürge Otu Tohumu, Milattan önce 2500 yılına ait bir Mısır mezarında tohumları bulunan taç yaprakları öksürük kesici, yatıştırıcı ve göğsü yumuşatıcı olan[...]

Adaçayı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Adaçayı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Adaçayı tohumu: Akdeniz Bölgesinde yetişen, 30-70 cm boylarında olan adaçayı bitkisinin ufak tohumları koyu kahverengi renginde ve yumurta şeklindedir. Adaçayı tohumu ü[...]

Hardal Tohumu Türleri ve Özellikleri

Hardal Tohumu Türleri ve Özellikleri

Hardal Tohumu; Turpgiller ailesine ait Akdeniz'e özgü bir bitki olan hardal, otsu bir bitkidir. Yaprakları tüylü, boyu 50 cm'ye kadar uzayan, yaprakları sarı veya siyah renk[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6