Pancar Tohumları Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Pancar Tohumları Türleri ve Özellikleri

Pancar Tohumları

Pancar tohumlarının kalitesi, verimi kadar önemlidir. Pancar bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Kışları yumuşak geçen bölgelerde pancar tohumları sonbaharda ekilir ve ürün ilkbaharda alınır. Kışları sert olan yerlerde ekim, ilkbaharda, mart-nisan aylarında yapılır. Genelde pancar tohumları doğrudan doğruya bitkinin yetiştireceği toprağa ekilir. Sıra üzerinde tohumları ekme aralığı 5 cm'dir. Toprakta tohumlar 2-3 cm derinliğe ekilir.

Pancar Tohumlarının Ekimi ve Toprak Hazırlığı

Pancar tohumlarının ekiminde yüksek verim ve kalite, toprak hazırlığı, gübreleme, ekim işlemi, bakım, mücadele, sulama ve hasat gibi faktörler oldukça önemlidir. Pancar tohumu yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı yani sürüm mutlaka yapılmalıdır. Sonbahar sürümü yapılan tarlada pancar tohumları kış yağışlarından daha çok faydalanır. İlkbaharda tohum ekmek daha kolaydır ve tohum yatağı daha kolay hazırlanır. Tarlanın uzun süre aynı derinlikte sürülmesi önemlidir. Aynı derinlikte sürülmesine bağlı olarak altta sert bir pulluk tabanı oluşur. Bu durum pancar tohumlarının derine inmesine mani olur ve çatallanma meydana gelir. Bunun için 4-5 yılda bir pulluk taban katmanının 50-60 cm derinliğinde dip kazan çekilerek kırılması gerekmektedir.

Hibrit Kırmızı Pancar Tohumu Çeşitleri

  • Hibrit Kırmızı Pancar Tohumu Taunus F1: Uzun tip meyvelere sahiptir. Meyveleri 12-15 cm uzunluğunda olur ve dikim için çok uygundur. 1000 m2'de 60-80 adet tohum atılması gerekir. Endüstri tipidir ve çok lezzetlidir.
  • Hibrit Kırmızı Pancar Tohumu Redondo F1: Bu pancar tohumunun olgunlaşma süresi 125 gün sürer. Meyveleri büyük ve yuvarlak olur. Meyve gelişimi ve olgunlaşması çok homojendir. Bu tohumun meyveleri süper sulu ve sert olur.
  • Hibrit Kırmızı Pancar Tohumu Boro F1: Bu pancar tohumunun olgunlaşma süresi 105-110 gün sürer. Meyvelerin şekli yuvarlak, koyu kırmızı ve çok sulu olur. Toprak üstü aksamı çok güçlü olur. Homojen meyvelere sahiptir. Bu tohum çeşidi depolamaya dayanıklıdır. Sofralık ve endüstride kullanmaya uygundur.

Pancar Tohumlarının İklim İsteği

Kırmızı pancar tohumu, ılıman serin iklimlerin bitkisidir. Çok şiddetli soğukları olmayan bölgelerde, serin hava koşullarında çok iyi yetişir. İlkbaharda ekilip yazın yetiştirilecekse de serin havalarda yetişenleri renk ve nitelik yönünden daha üstün olur. Pancar tohumları erken ekilirse ve zamansız olarak sıcaklıklar yükselirse, pancar bitkisi hemen çiçeğe kalkar ve kökü yemelik değerini yitirir. Kırmızı pancar tohumu, toprak bakımından fazla seçici değildir. Ancak oldukça derin, gevşek bünyeli, süzek (suyu iyi akıntılı), organik madde yönünden zengin olması gerekir. Zengin tınlı ve kumlu-tınlı topraklarda çok iyi sonuç alınır. Ağır karakterli topraklarda, ürünün şekil ve niteliği bozulur ve pancar tohumu ekilmemelidir. Ekilecek pancar tohumları önceden iyi hazırlanmalı ve gübrelenip derin kazılarak kabartılmalıdır. Sonra toprak yüzeyi çok iyi düzeltilmelidir. Bu düzeltme işi tırmıkla yapılır.

Gelişigüzel hazırlanan toprakta pancar tohumları iyi sonuç vermez. Çimlenen bitkiler 3-4 yapraklı olunca hafif bir çapalama yapılır ve bitkiler arasında 10'ar cm aralık bırakılacak şekilde seyreltilir. Pancar bitkileri 5-6 yapraklı olunca ikinci bir çapalama daha yapılır. Bu sayede hem toprak kabartılır hem de yabani otlar gider.

Pancar Tohumu Sulama ve Gübreleme İşlemi

Yaz mevsiminde havaların sıcak ve kurak geçtiği dönemlerde pancar bitkileri düzenli olarak sulanmalı ve özellikle her çapalamadan sonra kesinlikle sulanmalıdır. Böylece bitkiler daha güzel gelişir ve meyve verir. Pancar bitkilerinin iyi gelişmesi ve yüksek ürün vermesi için, toprakta azot, fosfat ve potasın her zaman yeterli miktarlarda bulunması gerekir. Bitki, iyi yanmış ve çürümüş çiftlik gübresini çok sever. Bunun için pancar tohumlarının ekiminden önce yapılacak toprak analizi sonuçları dikkate alınarak bitkiye bu tür gübreler verilir. Çiftlik gübresi verilmezse toprakta yeşil gübreleme yapılmalıdır. Ayrıca analiz sonuçlarına göre azot, fosfat ve potas oranları belirlenen kompoze fenni gübre toprağa verilmelidir. Pancar bitkisi, tohumlarının ekiminden sonra yaklaşık üç ay kadar sonra hasat edilmeye başlanır. Genellikle kök yumrularının çapı 3-4 cm olunca hasat edilir. Pancar bitkisinin standart çeşitlerinde kök çapı 5 cm'yi aştığında ürünün niteliği bozulur. Bu nedenle hasat, zaman geçirilmeden yapılmalıdır. Hasat işlemi, bitkinin elle ya da çapayla sökülmesiyle gerçekleştirilir. Hastalık ve haşerelere karşı bitkilerin direnci azalır. Bu nedenle pancarların uygun zamanda ekilmesi çok önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Haseni

25 Temmuz 2024 Perşembe

Pancar tohumlarını ne zaman ekmeliyim ki en iyi verimi alayım? Kışların sert geçtiği bir bölgede yaşıyorum, bu durumda ekim için en uygun zaman hangisidir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Haseni, pancar tohumlarını ekmek için en uygun zaman, kışların sert geçtiği bölgelerde genellikle ilkbahar aylarıdır. Toprağın ısındığı ve don riskinin geçtiği Nisan veya Mayıs ayları, pancar ekimi için ideal zamanlardır. Bu dönemde ekim yaparak, tohumların çimlenmesi ve bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için gerekli olan koşulları sağlayabilirsiniz. Ayrıca, toprağın iyi drene olduğundan ve yeterince besin maddesi içerdiğinden emin olmak da verimi artıracaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ginseng Tohumu Yetiştirilmesi

Ginseng Tohumu Yetiştirilmesi

Kaktüs Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kaktüs Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kinoa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kinoa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Mercimek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Mercimek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Pırasa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Pırasa Tohumu Türleri ve Özellikleri