Kereviz Tohumu ve Faydaları Kereviz, güçlü şifalı özellikleriyle bilinen bir bitkidir, ancak tadı birçok kişi tarafından beğenilmez. Unutmayın ki tadı hoş olmayan bitkiler genellikle şifa kaynağıdır. Kereviz de bu bitkilerden biridir ve Allah (Cc) bu şekilde şifalı bitkilere acı tat vermiştir. Bir şeyden faydalanmak için bazen zahmet çekmek gerekmektedir. Kereviz tohumu, üriner sistem antiseptiği, antiromatizmal, hazmı kolaylaştırıcı, gaz ve idrar söktürücü, midevi, spazm çözücü, sinir sistemini yatıştırıcı ve prostat üzerindeki olumlu etkileriyle çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kereviz tohumunun faydalarından bazıları şunlardır: Kereviz Tohumunun Faydaları
Kereviz Tohumu Nasıl Kullanılır? Kereviz tohumunun tıbbi kullanımı üzerine klinik araştırmalar sınırlıdır. Ancak bazı araştırmalar kereviz kökünün cinsel gücü arttırdığını göstermiştir. Bununla birlikte, bu etkilerin klinik araştırmalarla kanıtlanması gerekmektedir ve bu nedenle kereviz tohumu ikinci kademe bir bitki olarak kabul edilir. Kereviz tohumu yerine farklı bitkiler de kullanılabilir. Örneğin, romatizmaya karşı Kargabüken, Çit kökü, Harpogo, Söğüt ve Isırgan preparatları kullanılabilir.
Kereviz çayı ise; bir orta boy kaşık kereviz tohumu demliğe konulur ve üzerine 300-500 ml kaynamış su eklenir. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir. Kereviz Tohumunu Kullanacak Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Konular
Kullanılabilen Bazı İlaçlarla Etkileşimi Diüretikler (Su hapları): Kereviz tohumu da idrar söktürücü gibi davranır, bu nedenle dehidrasyon riskini artırabilir ve bu ilaçların etkilerini daha güçlü yapabilir. Kan inceltici ilaçlar (Antikoagülanlar ve antiplatelet): Kereviz tohumu kimyasallar içerir ve bu kanama riskini artırabilir. Bu ilaçların etkilerini daha güçlü yapabilir. Kan sulandırıcı aspirin, warfarin (Coumadin) ve klopidogrel (Plavix) içerir. Diğer ilaçlar: Kereviz tohumu lityum, tiroit ilaçları ve sakinleştiriciler ile etkileşime girebilir. Eğer aktardan taze çekilmiş tohumunu alırsanız, sabah-öğle ve akşam bir çay kaşığı kadarını haşlayıp, süzüp içebilirsiniz. Vitaminler ve mineraller açısından çok zengin olup, C, E, A, B1, B2, B3, B6, folik asit, potasyum, glikoz ve azotlu maddeleri içerir. Tuzsuz diyet önerilen bir hastaysanız, öğütülmüş kereviz tohumunu tuz yerine kullanabilir ve ekstra şifa kazanabilirsiniz. |