Kişniş Tohumu Türleri ve Özellikleri
07 Temmuz 2024

Kişniş Tohumu Türleri ve Özellikleri

KiĢniş Tohumu

KiĢniş, diğer adıyla aş otu, maydanoza benzeyen bir bitki türüdür. KiĢniş, yemeklerde ve salatalarda yaygın olarak kullanılır. Ferahlatıcı bir kokusu ve hoş bir tadı vardır. KiĢniş tohumları öğütülerek baharat yapılır. Özellikle Erzurum'da, kiĢnişten ayran çorbası yapılır ki bu çorba oldukça lezzetli ve tatmin edicidir. Bu baharat özellikle çorbalarda kullanılır ve çok faydalı bir bitkidir. Taze yaprakları ağız yaralarına iyi gelir.

KiĢniş genellikle bahar ve yaz aylarında ekilir. Ekilecek toprağın verimli olması çok önemlidir. İyi bakıldığında bir ay içinde çimlenmeye başlar. KiĢnişin olgunlaşma süresi yaklaşık üç ay sürer. Bitki olgunlaştıktan sonra hasat edilir. Tohumları alınır ve kurutularak gelecek yıl için hazır hale getirilir. Bu bitkinin tohumları sarı renkte ve yuvarlaktır. Tohumundan yağ ve baharat elde edilir. KiĢniş tohumu oldukça faydalıdır.

KiĢniş Tohumunun Faydaları Nelerdir?

  • Kalbi kuvvetlendirir.
  • Mide ve bağırsak gazını söktürür.
  • Doğumu kolaylaştırır.
  • Cinsel gücü ve isteği artırır.
  • Taze kiĢniş, dişlerdeki amalgamın içerdiği cıva zehirlenmesine karşı etkilidir.
  • KiĢniş yağı, baştaki şişliğe iyi gelir.
  • Taze kiĢniş, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • KiĢniş tohumu iştah açar.
  • Hafif yatıştırıcı etkisi vardır.
  • Bayat yiyeceklerin zararını azaltır.
  • Fazla kullanılmamalıdır, zararlı olabilir.

KiĢniş Çayı

Bir su bardağı su, bir tatlı kaşığı kiĢniş tohumu gereklidir. İlk önce kiĢniş tohumunu bir havanda iyice dövelim. Sonra suyu bir cezvenin içerisine koyalım ve üzerine dövülmüş kiĢniş tohumunu ilave edelim. Daha sonra ocağa koyup bir dakika kaynatalım. Üzerini kapatıp iki dakika demleyelim. Sonra süzüp, bal ile tatlandırarak içelim.

Ekstra Bilgiler

KiĢniş, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip bileşenler içerir. Bu özellikleri sayesinde, vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olur. Ayrıca, kiĢnişin anti-enflamatuar özellikleri bulunmaktadır, bu da iltihaplı hastalıkların tedavisinde etkili olabileceği anlamına gelir. KiĢniş tohumları, aynı zamanda kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olabilir ve kolesterol seviyelerini düşürebilir.

KiĢniş, mutfakta kullanıldığı gibi, geleneksel tıpta da yüzyıllardır kullanılmaktadır. Örneğin, Ayurveda tıbbında kiĢniş, sindirim sorunlarını hafifletmek ve vücuttaki ısıyı dengelemek için kullanılır. KiĢnişin bu çok yönlü kullanımı, onu sadece bir baharat değil, aynı zamanda sağlıklı yaşamın bir parçası haline getirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patates Tohumu Türleri ve Özellikleri

Patates Tohumu Türleri ve Özellikleri

Sarımsak Tohumu Ekim Zamanı

Sarımsak Tohumu Ekim Zamanı

Tohum Islahı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tohum Islahı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Süpürge Tohumu Türleri ve Özellikleri

Süpürge Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kuru Fasulye Tohumu Ekimi ve Bakımı

Kuru Fasulye Tohumu Ekimi ve Bakımı