Roka Tohumu Dış Ekim İçin Uygun Şartlar
06 Temmuz 2024

Roka Tohumu Dış Ekim İçin Uygun Şartlar

Roka Tohumu

Roka, Turpgiller familyasından bir bitkidir ve yaprakları salata olarak tüketilen acımsı bir tada sahiptir. Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde genellikle salata ve garnitür olarak kullanılır. Bazı ülkelerde ise yemek olarak da pişirilir. İlk yıl yaprakları sofralık olarak üretilir; düşük sıcaklıklarda kışı geçirdikten sonra ilkbaharda generatif döneme geçer ve tohum oluşturur.

Roka bitkisi sebze olarak kabul edilir ve roka tohumundan elde edilir. Roka tohumundan elde edilen bu bitkinin yaprak kısımları tüketilir. Roka tohumlarının şekli ve rengi lahana grubunda olan sebzelerin tohumlarına benzer, ancak roka tohumları daha küçüktür. Bir gramda yaklaşık 500 tohum bulunur. Çimlenme sürelerini normal koşullarda 4-5 yıl muhafaza ederler. Optimum çimlenme sıcaklığı 20-25 °C'dir. Sıcaklığın 10 °C'nin altına düşmesi halinde tohumların çimlenmesi ve bitki gelişimi yavaşlar. Roka doğrudan tohum ekim yöntemi ile yetiştirilir. Ülkemizin batı ve güney bölgelerinde, yıl boyunca açık tarla koşullarında tohum ekimi yapılarak roka yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Roka Tohumu Dış Ekim İçin Uygun Şartlar

  • İklim İsteği: Roka, soğuk bölgelerde kış aylarında örtü altında, sıcak bölgelerde ise yaz aylarında ağaç gölgelerinde yetiştirilmelidir. Toprak bakımından seçicidir ve organik maddelerce zengin toprakları sever.
  • Ekim Zamanı: Roka tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında tavsiye edilir. Tohumun kalitesi ve ekimi, hasadın verimliliği açısından önemlidir.
  • Toprağın Hazırlanması: Roka tohumunu ekeceğiniz toprağı zararlı otlardan temizleyin. Sürüp hazırladığınız toprağı roka tohumu ekimi öncesinde nemlendirin. Tohumu ekmeden önce toprağa yanmış çiftlik gübresi atılması iyidir.
  • Çimlendirme: Roka tohumlarını ocaklara atmadan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz, çimlendirme yüzdesini artırarak daha hızlı verim almanıza olanak sağlar. Roka tohumu ekeceğiniz alanda toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygun olacaktır. Tohumları kabın içinde veya viyollerde çimlendirecekseniz, kabın veya viyollerin üst seviyesine ekin ve üzerini hafifçe ince elenmiş toprak ve torf karışımından oluşan toprakla doldurup fısfıs yardımıyla nemlendirin. Ara sıra kontrol ettiğiniz roka tohumlarını nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Üzerini naylonla kapatmanız, çimlenme sürecini hızlandıracaktır. Tohumları açık arazide çimlendirecekseniz, toprağı işleyin ve tohumları yerleştirip üzerini ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatın. Bu şekilde hazırladığınız toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatın. Periyodik olarak toprağı nemlendirin. Çimlenme tahmini 6-8 gün içinde gerçekleşecektir.
  • Sulama: Roka bitkisi günlük ve düzenli olarak sulanmalıdır. Sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde sulanması iyi olur.
  • Hasat: Roka yapraklarını toplarken, köklerini zedelememeye dikkat edin. Makas veya bıçak ile günlük ihtiyacınız kadarını kırpın. Ticari amaçla yetiştirildiğinde de talep edilen kadarı toplanır. Roka, hasattan sonra uzun süre muhafaza edilemeyen, çok faydalı bir bitkidir. Toplandıktan sonra buzdolabında en fazla bir hafta taze kalır, sonrasında sararıp bozulmaya başlar.

Roka tohumu, doğru ekim ve bakım şartları sağlandığında oldukça verimli bir bitki türüdür. Besin değeri yüksek ve farklı mutfaklarda çeşitli şekillerde kullanılabilen roka, bahçelerinizde kolaylıkla yetiştirilebilecek bir bitkidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni