Keten Tohumu Türleri ve Özellikleri
09 Temmuz 2024

Keten Tohumu Türleri ve Özellikleri

Keten Tohumu

Keten tohumu, keten bitkisine ait tohumlar olup, bitki yaklaşık 50-100 santimetre uzunluğundadır. Akdeniz iklimini seven bu bitkinin uç kısımları sivri yapraklara sahiptir ve mavi renkte hoş çiçekleri vardır. Yaz aylarında meyve vermeye başlar ve bu meyvelerin içinde iki adet tohum bulunur. Keten tohumu, sağlık açısından oldukça faydalı bir bitki olduğu için halk arasında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İçeriğinde çeşitli mineral ve vitaminler barındırmaktadır. C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olduğu gibi, magnezyum, bakır, demir, kalsiyum ve omega-3 yağ asitleri bakımından da iyi bir kaynaktır. Özellikle kilo vermek isteyenlerin yaygın bir şekilde tükettiği bitkilerden biridir. Diğer yağlı tohumlar gibi fazla kalori içermemektedir. 100 gram keten tohumu, günlük gereksinimin %27'sini karşılayacak özelliktedir. İçerisinde sağlık adına yararlı olan birçok diyet lifi bulunmaktadır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde vücudu başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı korur.

Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?

  • Keten tohumunun içeriğinde yer alan lifler sindirim sistemi sağlığını korur. Sindirimi zor olan besinlerin daha kolay ve çabuk sindirilmesi için faydalıdır. Bu özelliği ile sindirim sisteminin sağlığını korur. Bağırsakların düzenli ve aktif bir şekilde çalışmasını kolaylaştırır. İçeriğinde yer alan diyet lifi, erkeklerde gelişebilecek prostat rahatsızlıklarına ve meme kanserine karşı da etkilidir.
  • Mükemmel bir antioksidan olan keten tohumu, kolesterolün dengede kalmasını sağlar. Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır. Bu özelliklerinden dolayı dolaylı olarak kalp ve damar sağlığına katkıda bulunur. Yüksek kolesterol ve kan şekeri nedeniyle oluşabilecek kalp hastalıklarına karşı vücudu korur.
  • Metabolizmayı kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde yer alan manganez, magnezyum ve B vitamini sayesinde genel vücut sağlığını korur. Kemik ve iskelet sistemi sağlığı için de önemlidir.
  • Keten tohumunun içeriğinde kadınlık hormonunu düzenleyen lignans adlı bir madde bulunmaktadır. Bu madde aynı zamanda üreme sistemi üzerinde de faydalıdır. Doğurganlık özelliğini artırır.
  • Yapılan çalışmalara göre keten tohumu, menopoz döneminde yaşanan şikayetlerin hafiflemesini sağlar. Vajinal kuruluk tedavisi için de alternatif bir bitkidir. Bu tür sorunlardan dolayı ortaya çıkabilecek sinir sistemi bozukluklarına karşı da iyi gelir.
  • İçeriğinde yer alan omega-3 ve omega-6 yağ asitleri kolesterol seviyesini olumlu şekilde etkiler. İyi ve kötü kolesterolün sağlıklı seyretmesine yardımcı olur.
  • Keten tohumu, kanser ile mücadele etmek için kullanılabilecek alternatifler arasındadır. Kansere karşı tedavi edici etkisi direkt olarak olmasa da içeriğinde yer alan lignans adlı madde, kanser ve kanser türlerini önleyici özellikler sağlar.
  • Şeker hastalığı ve hastalık ile alakalı gelişen şikayetler için keten tohumu kullanılabilir. Henüz başlangıç aşamasında olan şeker hastalığını tedavi edici özellik sağlayabilir. Kan şekerini kontrol altında tutma etkisi bulunmaktadır.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için tüketilebilir. Bağışıklık sistemini zararlı maddelerden koruyucu özelliği vardır. Keten tohumunu düzenli olarak tüketmek tüm vücut sistemi için faydalıdır.
  • Nasırlı bölgeye kompres şeklinde uygulandığında faydalı olur.
  • Ruhsal bozuklukları giderici etkisi vardır.
  • Yaşlılığa bağlı gelişen dikkat eksikliğine karşı faydalıdır. Hafızayı kuvvetlendirici etkisi vardır.
  • Kemikleri kuvvetlendirir ve kemik hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlar.
  • Diş ve diş eti hastalıklarına karşı kullanılabilir.
  • Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir.
  • Kabızlık problemine karşı keten tohumundan yararlanılabilir. Keten tohumu müshil etkisi olan bir bitkidir. Bu özelliği ile aynı zamanda zayıflamaya yardımcı olabilir. Vücutta toplanan gereksiz yağların parçalanmasını sağlar. Bağırsak hareketlerini artırarak kilo vermeyi kolaylaştırır.

Keten Tohumunun Zararları Nelerdir?

  • Keten tohumu güvenilir bir tohum olsa da aşırı ve bilinçsiz kullanım nedeniyle bazı yan etkilere sebep olabilir. Keten tohumunun zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz
  • Müshil etkisi olan bir bitki türü olduğu için aşırı kullanılmaması gerekir. Aşırı kullanım nedeniyle ciddi anlamda ishale yol açabilir.
  • Yine aşırı kullanım nedeniyle kan pıhtılaşmasına sebep olabilecek bir bitki türüdür.
  • Yüksek miktarda kullanılan keten tohumu bağırsak sıkışmasına neden olabilir. Dolayısıyla ciddi boyutlarda kabızlık yaşanabilir.
  • Keten tohumu yağı iltihaplı yaralara aşırı sürüldüğünde ters tepkiye yol açabilir.
  • Aşırı ve bilinçsiz kullanım nedeniyle vücutta alerjik reaksiyonların gelişmesine yol açabilir. Hırıltılı solunum, yutma zorluğu, nefes almakta güçlük, kaşıntı, şişme gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir.
  • Meme kanserini önleyici etkisi olsa da aşırı kullanım tam tersi olarak meme kanserini tetikleyebilir.
  • Hormonal sorun yaşayanlar ve gebelik döneminde olan kadınlar mutlaka doktora danışarak kullanmalıdır. İçeriğinde yer alan östrojen benzeri madde rahim, yumurtalık, polikistik over sendromu, çikolata kisti, rahim miyomu gibi problemleri olan kişilerde hastalıkların boyutunu artırabilecek etki yaratabilir. Bu nedenle doktor önerisi haricinde kullanılmamalıdır. Kan inceltici ilaç kullanan kişilerin keten tohumu tüketmesi önerilmemektedir.

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Keten tohumunun tüketimi oldukça kolaydır. 2 su bardağı suyun içine, 1 yemek kaşığı kadar havanda iyice dövülmüş keten tohumu eklenir. Suya eklenen toz halindeki keten tohumu suyun içinde 10 dakika kadar kaynatılır. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Soğuyan karışım içilebilir. Hazırlanan çayın içine zencefil, karanfil ya da tarçın eklenebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tohum Diyeti Listesi

Tohum Diyeti Listesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeyrek Tohumu Faydaları Nelerdir?

Zeyrek Tohumu Faydaları Nelerdir?

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Pırasa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Pırasa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Palmiye Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Palmiye Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ginseng Tohumu Yetiştirilmesi

Ginseng Tohumu Yetiştirilmesi

Neden Organik Tohumlar Tercih Edilmelidir?

Neden Organik Tohumlar Tercih Edilmelidir?

Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır?

Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır?

Salep Tohumu Salebin Kullanım Alanları

Salep Tohumu Salebin Kullanım Alanları

Pamuk Tohumu Türleri ve Özellikleri

Pamuk Tohumu Türleri ve Özellikleri

Sebze Tohumu Türleri ve Özellikleri

Sebze Tohumu Türleri ve Özellikleri