Kaktüs Tohumu Türleri ve Özellikleri
07 Temmuz 2024

Kaktüs Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kaktüs Tohumu

Kaktüs tohumu, doğada yaklaşık 5000 türü bulunan kaktüs bitkisinin tohumudur. Kaktüs bitkisini Peireskia, Opuntia ve Cereoideae olarak üç alt familyada inceleyebiliriz. Peireskia ince, uzun ve yapraklı; Opuntia yassı veya sütunumsu; Cereoideae ise top ve sütun formlu kaktüslerdir.

Büyüme ve çiçeklenme zamanlarında sıcaklığı çok severler. Kışın bile 6 ila 10 derece sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Kuru havayı severler ve en önemli özellikleri, yaşamları için gerekli suyu kendi depolarında toplayarak kuruda kaldıkları zaman bu yedek sudan faydalanmalarıdır.

Kaktüs Tohumu İçin Gerekli Saksı Harcı

Kaktüs tohumları kumlu ve süzek toprakları severler. Yeterli havalanma ve drenaj sağlayabilmek için toprak karışımının en az 1/6'sı kaba dişli kumdan oluşmalıdır. Kaktüs yetiştiriciliğinde kullanılan saksı topraklarının bir kısmı kaba dişli kum, bir kısmı tınlı toprak, bir kısmı yaprak çürüntüsü ve bir kısmı odun kömürü olmalıdır.

Kaktüs Tohumu ile Üretim

Tohumlar genellikle 1 yıl bekletildikten sonra ekilir. Çimlenme süresini kısaltmak için iri ve sert kabuklu tohumlar, ekilmeden önce mutlaka suda bekletilerek ıslatılır ya da mekaniksel yollarla aşındırılır. Kaktüs tohumunun ekimi genellikle mart ve nisan aylarında yapılır. Tohumların çimlendirilmesinde eşit olarak yaprak çürüntüsü, dişli dere kumu ve odun kömürü karışımlarından oluşan harç kullanılabilir. Kaktüs tohumları çimlendirme yüzeyine 4 mm aralıklarla ekilir ve sonra tohumların üzeri kendi irilikleri kadar harç tabakası ile örtülür. Çok ince olan tohumların üzeri örtülmez ve düzgün bir tahta parçası ile hafifçe bastırılır. Ekim bittikten sonra tohum yastığı süzgeçli kova ile sulanır ve üzeri mutlaka cam ile kapatılır. Kaktüsler ışıkta çimlenmektedirler. Çimlenme süresince ortam aynı şekilde nemli kalmalıdır. Sıcaklık gündüz 20 ila 30 derece arası, gece ise 18 ila 20 derece arasında olmalıdır. Kaktüs tohumunun çimlenmesi, cinsine bağlı olarak 4 gün ile 1 yıl arasında olur. Fideler birbirine değinceye kadar tohum yastığında bırakılmalı, ardından köklerine zarar vermemeye çalışarak başka kasalara alınmalıdır.

Bitkiler arasında ayrı bir yapı ve güzelliğe sahip olan kaktüsler bilinçli bir şekilde yetiştirilmelidir. Farklı görünümleri, renkli ve güzel çiçekleriyle yetiştiricilerine zevkli bir görsel şölen sunabilirler.

Kaktüs Tohumu Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaktüs tohumu yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:
  • Saksı harcının doğru bileşenlerle hazırlanması.
  • Tohumların ekim zamanının doğru belirlenmesi.
  • Çimlenme sürecinde ortamın nemli tutulması ve yeterli ışık sağlanması.
  • Fidelerin birbirine değmemesi için yeterli alan bırakılması.

Bu adımlara dikkat edilerek kaktüs tohumu yetiştiriciliği başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pırasa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Pırasa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Bahçe Çiçek Tohumları Türleri ve Özellikleri

Bahçe Çiçek Tohumları Türleri ve Özellikleri

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Tohum Çimlendirme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tohum Çimlendirme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri