Aspir Tohumu Çeşitleri
26 Haziran 2024

Aspir Tohumu Çeşitleri

Aspir Tohumu

Aspir tohumu, boyu 80 ile 100 cm arasında değişen bir bitkidir. Dikenli ve dikensiz olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Dikenli çeşitler, dikensizlere göre daha fazla yağ içerir. Çiçeklerinin rengi sarı, beyaz, kırmızı, krem ve turuncu olabilir. Tohumları ise beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz tanelerden oluşur. Renkli çiçekleri gıda ve kumaş boyalarında kullanılır. Derinlere inen köklerinde %30-50 arasında yağ bulunur. Bu yağlar, Omega-6, Omega-9 yağ asitleri içerir ve zeytinyağı kalitesindedir. Ayrıca, aspir yağı biodizel olarak kullanılır ve küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilir. Aspir otu kuraklığa dayanıklı olup, ortalama 100-140 gün arasında yetişir.


Üç ana aspir çeşidi vardır. Bunlardan ikisi 1983 yılında, diğeri ise 2005 yılında tescillenmiştir. 2005 yılında tescillenen çeşit, Remzibey-05 ismini almıştır. Bu çeşitler, Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiştir.

Yenice: Dikensiz, kırmızı çiçekli olup boyu 100-120 cm arasındadır. Diğer iki çeşide göre 15 gün daha geç hasat edilir. Bin tane ağırlığı 35-40 gram olup, tohumlarındaki yağ oranı %25 civarındadır.

Dinçer: Dikensiz, mat kırmızı çiçekli olup boyu 90-100 cm arasındadır. Remzibey-05 çeşidinden 2-3 gün önce hasat edilir. Bin tane ağırlığı 45-50 gram olup, içindeki yağ oranı %25 civarındadır.

Remzibey-05: Dikenli, sarı çiçekli olup boyu 60-80 cm arasındadır. 2005 yılına kadar 5-154 ismiyle üretilmiştir. Bin tane ağırlığı 45-50 gram olup, içindeki yağ oranı %35 civarındadır.

Sulama

Her ne kadar kuraklığa dayanıklı bir bitki olsa da, aspir bazı dönemlerde sulama ihtiyacı duyar. Bu dönemlerde yeterli su sağlanması, bitkinin verimini artırabilir.

Aspir Tohumunun Sanayide Kullanımı

Aspir, yağlı bir ürün olduğundan sanayide son derece önemli bir yere sahiptir. Yağ elde edilmesinde, ayçiçeği ile işlenen tüm makineler aspir işlemeye de elverişlidir. Yağ alındıktan sonra geriye kalan küspe, içerdiği %22-24 protein nedeniyle iyi bir hayvan yemi olarak kullanılır.

Önemli Doğal Bileşenleri

Aspir tohumu, zengin besin içeriği ile dikkat çeker:

  • Omega-6 ve Omega-3 yağ asitleri
  • İyot endeksi (140-150)
  • Kalsiyum (125 mg)
  • Fosfor (310 mg)
  • B1, B2 ve B3 vitaminleri
  • Demir ve lif

Aspir Tohumu Yan Etkileri

Aspir tohumu, önerilen ölçüde kullanıldığında genellikle yan etki yapmaz. Ancak, alerjik bünyeye sahip olan kişiler bu yağları kullanmamalıdır. Aspir tohumunun ambalajı açıldıktan sonra, doymamış yağ asitlerinin okside olup bozulmaması açısından buzdolabında saklanmalıdır. Kapağı açıldıktan sonra 40 gün içinde tüketilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adi Fiğ Tohumu Ekim Biçimi

Adi Fiğ Tohumu Ekim Biçimi

Haber Bülteni