Beyaz Soğan Tohumu Türleri ve Özellikleri
08 Temmuz 2024

Beyaz Soğan Tohumu Türleri ve Özellikleri

Beyaz Soğan Tohumu

Beyaz soğan, dünya genelinde mutfakların vazgeçilmez bir sebzesidir. Tüketici gelir düzeyine bakılmaksızın her evde bulunan bu sebze, klasik soğanın yanı sıra beyaz ve kırmızı çeşitleriyle de sofralarda yerini almıştır. Bu nedenle, ülkemizde ve dünyada beyaz soğan tohumu kullanılarak beyaz soğan yetiştirilmektedir. Yemeklere lezzet katması açısından önemli bir sebzedir. Beyaz soğan tohumu genellikle iki yıllık bir bitkidir. Beyaz soğan tohumu ekiminden önce, numunelik bir avuç tohum alınarak çimlendirme deneyi yapılmalı ve sağlıklı oldukları kesinleştikten sonra ekime başlanmalıdır. Tohumun kuvvetli, toprağın iyi hazırlanmış ve iklim şartlarının da soğan yetiştiriciliğine elverişli olması gerekir. Aksi takdirde, beyaz soğan tohumundan elde edilen verim düşük olacaktır.

Beyaz Soğan Tohumu Çimlendirme

Soğan tohumu ekim derinliği uygun şekilde yapılmalıdır. Ne çok derin ne de çok yüzeyde olmalıdır. Beyaz soğan tohumunu ekmeden bir gün önce hafif ıslatabilir ya da nemli bir bez içinde bekletebilirsiniz. Bu işlem, daha hızlı sonuç almanızı sağlayacaktır. Beyaz soğan tohumunu toprağa ekin ve yüzeyini aynı toprakla çok olmayacak şekilde kapatın. Toprağı nemlendirdikten sonra bir naylon yardımı ile kapatın. Ara ara naylonu açarak beyaz soğan tohumu çimlenmesi başlayıncaya kadar sulayın. Tohumların çimlenmesi tahmini 6-10 gün arasındadır. Soğan tohumları fide şekline geldiğinde, yaklaşık 4-5 cm uzunluğa ulaştığında bahçenize veya daha büyük bir saksıya aktarabilirsiniz.

Beyaz Soğan Tohumu İçin Arazi Koşulları

Arazi, tekrarlı olarak pullukla sürülüp yabancı otlardan temizlenir. Düzeltme işlemi yapıldıktan sonra, 120-150 santim eninde ve 5-10 metre uzunluğunda tahtalara bölünür. Bu tahtalar, ekilecek olan beyaz soğan tohumu miktarına göre ayarlanmalıdır.

Beyaz Soğan Tohumu Sulama

Toprağın durumuna, iklim şartlarına ve yağışa göre beyaz soğan tohumu yetiştirirken sulamaya dikkat etmek gerekir. Belirli aralıklarla sulama yapmak, daha kaliteli ve bereketli ürün almanızı sağlayacaktır.

Beyaz Soğan Tohumu Hasadı

Tahtalardan örnekler alınarak yumruların iriliği kontrol edilir. Su verilmediğinde zorunlu bir sararma ve kuruma başlar. Bu zamansız kurumalar, yaz sıcaklarının etkisiyle daha da hızlanırken, toprak içindeki küçük soğan yumruları dolgun ve sert bir durum kazanır. Yapraklar tamamen kuruyunca çapa gibi aletlerin yardımı ile elle yumrular toprak yüzeyine çıkarılır. Birkaç gün böylece bırakarak daha da kurumaları sağlanır. Tohum ekiminden bir müddet sonra beyaz soğan tohumu hasat edilir. Hasat zamanı, yaprakların sararmasından anlaşılır. Hasat, kuru havada yapılır ve toplanan beyaz soğanlar birkaç gün kurutularak uygun şartlarda depolanıp pazarlanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Tohum Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni