Ceviz Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Ceviz Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ceviz Tohumu

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği

Ceviz fidanı yetiştiriciliği, tohumla ya da üstün nitelikli çeşitlerin çöğürlere aşılanması şeklinde yapılır. Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilen ceviz, yakın tarihe kadar sadece tohumdan üretilmekteydi. Ülkemizde de aynı şekilde tohum ile üretim yaygın olarak gerçekleştirilmiştir. Son yıllarda, özellikle Batı ülkelerinde ve Amerika'da aşılama ile çoğaltmanın önemi anlaşılmış ve ceviz üreticiliği tamamen seleksiyon yoluyla doğal popülasyonlar içerisinden seçilerek geliştirilen standart çeşitlerle aşılanarak üretilmeye başlanmıştır.

Önemli Ceviz Çeşitleri

Örnek olarak, Yugoslavya'nın Šampiona, Srem ve Backe çeşitleri, Fransa'nın Franquette, Mayette ve Parisienne, İtalya'nın Sorrento, Kaliforniya'nın Placentia, Payne, Hartley ve Pedro, Türkiye'nin Yalova, Şebin, Bilecik, Kaplan, Gültekin-1, Yavuz-1 ve Şen-1 gibi çeşitler seleksiyon yoluyla oluşturulmuştur. Cevizlerin çelikle ve doku kültürü ile çoğaltılması konusunda araştırmalar yapılmakla birlikte bu çalışmalar tam anlamıyla yaygınlaşmamıştır. Ceviz fidanı üreticiliği için en iyi yol, yabani cevizlerin tohumlarından elde edilecek çöğürlerin standart çeşitlerle aşılanmasıdır.

Aşılı Ceviz Fidanı Üretimi

Aşılı ceviz fidanı üretiminde standart çeşitler kadar aşı yapılacak anaçların seçimi de oldukça önemlidir. Anaç, kuvvetli bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı bir gelişme göstermelidir. Verimli olmalı ve her yıl meyve vermelidir. Antraknoz, ceviz yanığı gibi mantar ve bakteriyel hastalıklara karşı dayanıklı olmalıdır. Tohum ve anaç seçimi, ceviz fidanı üretimi için kullanılacak tohumlar, doğal olarak yayılan bölgelerdeki ceviz ağaçlarından toplanmaktadır. Yabancı tozlanma nedeniyle genetik açıdan farklı olan bu tohumlardan oluşan çöğürler de büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Aynı ağaçta, aynı daldan ve aynı salkımdan alınan tohumluklardan oluşan ağaçlar da birbirlerinden farklı özellikler göstermektedir.

Tohumluk Cevizlerin Seçimi ve Hasadı

Tohumluk olarak seçilen kabuklu cevizler, üzerini örten yeşil kabuğun %80'i çatladıktan sonra hasat edilmelidir. Tohumluk cevizler bazı özellikler taşımaktadır:
  • Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10-12 gram olmalıdır.
  • Sağlam, içi dolgun, yağ miktarı yüksek, sap çukuru dar olmalıdır.
  • Yüksek çimlenme özelliğine sahip olmalıdır.
Cevizler hasat edildikten sonra doğrudan güneş görmeyen, gölge, havadar ve rutubetsiz yerlerde tutulmalıdır. Tohumluk cevizlerin homojen sürgün vermesi için tohumlar 80-90 gün arasında +4°C'de soğuk depoda tutulmalı ya da ekim zamanına kadar bu şartlara uygun bir şekilde saklanmalıdır.

Ceviz Tohumlarının Ekimi

Toprak hazırlandığında ve tav geldiğinde, tohumlar aşı parseline sıra aralığı 60-90 cm, sıra üzeri 15-20 cm ve derinliği 7-10 cm olacak şekilde karıklar açılır. Cevizin yanak bölgeleri yanlara, yapışma yeri toprağa gelecek şekilde dizilerek ekilir. Ceviz tohumlarının üzeri iki bölüm toprak, bir bölüm gübre, bir bölüm dere kumundan oluşan harç ile kapatılmalı, ekimin bitiminden sonra can suyu verilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ramiz

12 Temmuz 2024 Cuma

Ceviz fidanı yetiştiriciliği yaparken tohumla mı yoksa aşılama metoduyla mı çoğaltma yapmamız daha verimli olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ramiz,

Ceviz fidanı yetiştiriciliğinde aşılamayla çoğaltma yöntemi genellikle daha verimli ve tercih edilen bir yöntemdir. Aşılamayla çoğaltılan ceviz fidanları, hem daha hızlı büyürler hem de genetik özelliklerini koruyarak yüksek kaliteli ve verimli cevizler üretirler. Tohumla çoğaltma ise bazı durumlarda genetik varyasyonlara neden olabilir ve bu da cevizlerin kalitesini düşürebilir. Bu nedenle, özellikle ticari amaçlı ceviz yetiştiriciliğinde aşılamayla çoğaltma yöntemini kullanmanız daha avantajlı olacaktır.

Kolaylıklar dilerim,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kimyon Tohumunun Faydaları

Kimyon Tohumunun Faydaları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nane Tohumu Nasıl Alınır?

Nane Tohumu Nasıl Alınır?

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şakayık Çiçeği Tohumu Üretimi

Şakayık Çiçeği Tohumu Üretimi

Manolya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Manolya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Neden Organik Tohumlar Tercih Edilmelidir?

Neden Organik Tohumlar Tercih Edilmelidir?

Güncel

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Güncel

Şeker Pancarı Tohumunun Hasatı

Şeker Pancarı Tohumunun Hasatı

Güncel

Kabak Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kabak Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?