Bezelye Tohumu Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Bezelye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Bezelye tohumu, Bezelye çok sevilen ve çok fazla yemek çeşidinde kullanılan bir bakliyattır. Mart aylarının son veya Nisan aylarının ortası gibi bezelye tohumları ekilir ise temmuzda ilk hasadı alınabilir. Yaklaşık 4 ayda bir ekimi yapılabilir ama iklim şartlarına göre değişir. Soğuk bölgelerde yılda bir defa bezelye ekilirken sıcak veya ılık bölgelerde bu durum 2 ve 3 defaya çıkabilir. Bir mevsimlik bir bitkidir ve bu sürede en az 2 veya 3 defa hasat alınabilir. Bezelye mevsimi çabuk geçtiğinden dolayı insanlar genellikle derin dondurucularda saklayarak kışa hazırlık yaparlar. Konserve olarak da kolaylıkla bulunan bilen bezelye çoğu mezelerin ve garnitürlerin vazgeçilmez bir bitkisidir.

Bezelye toprak isteği olarak oldukça seçicidir. Bezelye tohumu ekilecek olan toprak su tutma kapasitesi oldukça yüksek olmalı ve ince işlemden geçmeli yani büyük bir tarlaya ekilecek ise önceden traktör ile tarla sürülüp tapanlanmalı yok eğer küçük kişisel bahçelere ekilecek isi çapalarla toprak iyice havalandırılıp düzeltilmeli daha sonra aralıkları 40 veya 50 santim olan arklar açılarak bezelye tohumları atılmalı bir metreye 6 veya 8 adet düşecek şekilde. Bezelye tohumlarını saçma işlemi bittiğinde üstleri kapatılır çok fazla derine ekim yapılır ise bezelye tohumlarının çimlenmesi biraz geç olur. Bezelyeler çimlenip 15 santim kadarda büyüdüğünde ilk çapası yapılır kökleri esneyip gelişimine fayda sağlaması için. 30 santime ulaştığında ise ikinci çapaya geçilir ikinci çapa yapılırken bezelye fidelerinin etrafına hafif toprak çekilir. Fidelerin devrilip kırılmaması için. Daha sonra her bir bezelye fidesinin dibine bir sırık dikilir bezelye sarmaşıklı bir bitki olduğundan sırığa dolanıp uzayacaktır. Bezelye ilk olarak boş kapçık olarak görülür daha sonra içleri dolmaya yani taneleri oluşmaya başlar. Bu sırada sık sık kontrol edilmelidir çünkü bezelye çabuk olgunlaşıp çabuk kuruyan bir bitkidir.

Yetiştirdiğiniz bezelyeden ister iseniz tekrar ekmek için tohum elde edebilirsiniz. Ekip yetiştirdiğiniz bezelyeleri birkaç kez hasat alıp tükettikten sonra bezelyeleri toplamayıp üzerinde olgunlaşıp kurumaya bırakınız. Kuruyan bezelyeleri ister tek tek toplayıp tanelerini kabuklarından ayırabilirsiniz. İster iseniz dallarıyla yolup birkaç gün güneşte kurutup bir çuval arasında döverek tanelerin dökülmesini sağlayabilirsiniz. İstediğiniz herhangi bir işlemle çıkardığınız bezelye tohumlarını kuru fakat çok güneş almayan bir ortama serip biraz daha kurutabilirsiniz. Bin bir zahmetle elde ettiğiniz bezelye tohumlarını kuru ortamda ve eski insanların yaptığı gibi bez keselerde muhafaza etmenizde yarar vardır.

Bezelye Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Tohum Diyeti Listesi

Tohum Diyeti Listesi

Popüler İçerikler

Arpa Tohumu Çeşitleri

Arpa Tohumu Çeşitleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mısır Tohumları Türleri ve Özellikleri

Mısır Tohumları Türleri ve Özellikleri

Üzerlik Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzerlik Tohumu Türleri ve Özellikleri

Hibrit Mısır Tohumu Çeşitleri

Hibrit Mısır Tohumu Çeşitleri

Şakayık Çiçeği Tohumu Üretimi

Şakayık Çiçeği Tohumu Üretimi

Dekalp Mısır Tohumu Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Dekalp Mısır Tohumu Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kuru Fasulye Tohumu Ekimi ve Bakımı

Kuru Fasulye Tohumu Ekimi ve Bakımı

Güncel

Gül Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kavun Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kavun Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kavun Tohumu; kabakgillerden sürüngen gövdeli bir bitkidir. Kavun tohumu, bu bitkinin meyvesi iridir. Kavun tohumunun, olgunlaşmamış meyvesine kelek denilmektedir. Kavun tohu[...]

Muz Tohumu Nedir Özellikleri Nelerdir?

Muz Tohumu Nedir Özellikleri Nelerdir?

Muz tohumu, muz dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Tropikal ve ılık iklimlerde yetişen muz çok kolay erişilebilen ve bol olarak bulunan bir meyvedir. Çok besle[...]

Maydanoz Tohumu Nasıl Alınır?

Maydanoz Tohumu Nasıl Alınır?

Maydanoz tohumu: Maydanoz yeşil renkli, damarlı ve çok hoş bir kokuya sahip vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat olarak kullanılmaktadı[...]

Nifak Tohumu Sokmak

Nifak Tohumu Sokmak

Nifak Tohumu, "Huzursuzluk ve ara bozma sebebi olacak şeyleri yapmak ve bunun için çabalamak" anlamındaki 'Nifak Tohumu Ekmek' tabiri, Nifak masadrından türemiştir. Sözlük[...]

Keten Tohumu Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu yağı, içeriğinde bol miktarda doymamış, doymamış yağa nazaran daha az doymuş yağ, potasyum, çinko, magnezyum ve sağlık için faydalı pek çok vitamin ba[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6