Lahana Tohumu Nasıl Elde Edilir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Lahana Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Lahana tohumu: Lahana hemen hemen herkesin severek tükettiği bir bitkidir. Vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan birçok vitamin ve mineral değerlerini bünyesinde barındıran lahana tohumdan elde edilen bitkiler arasında yer almaktadır. Ülkemizde lahana sarma yemeklerinde, kapuska olarak, etli bir şekilde, salatalarda ve daha birçok yemek çeşidinde kullanılmaktadır. Oldukça lezzetli olan lahana yüksek oranda folat, demir, potasyum ve magnezyum mineralleri içermektedir. Ayrıca C ve K vitamini de yüksek oranda içeriğinde bulundurmaktadır. Lahana tohumu özellikle büyük tarlalar şeklindeki arazilerde yetiştirilerek sofralarımıza ulaşmaktadır.


Lahana tohumu nasıl elde edilir?


Lahanalarda döllenme oluştuktan sonra çiçekler üzerinde bulunan çanak ve taç yapraklar dökülme gösterir. Daha sonra dişi organ büyümeye devam ederek bakla şekli alır. İlk başlarda yeşil olan baklalar zaman geçtikçe olgunlaşarak önce sarımsı bir renk alır. Daha sonra ise bu renk tamamen olgunlaşma sağlanınca kahverengiye dönüşür. Bakla görünümünde kahverengi bir renkte olan bu lahana tohumuna sligua meyve adı verilmektedir. Lahana tohumları iki gözlüdür. Bir zarla ortadan ayrılan bu tohumlar iki gözlü meyve içerisinde bulunurlar. Çimlenmeden yaklaşık 25 gün sonra bakla meyve içerisindeki tohumlar iyice belirginleşerek kendini gösterir. Bir bakla içerisinde 1-30 arasında değişen rakamda tohum bulunabilir. Tohumlar iyice olgunlaşınca gövde üzerinde bulunan baklalar aşağıdan yukarı doğru açılarak tohumlarını döker. Lahana toplanma süresi geçerse lahana tohumlarını yere döker. Bunun için hasat zamanını geçirmeden tohumları toplamak gerekir. Lahanadan alınan tohumlar yuvarlaktır ve hafif yumurta şeklini andırır. Olgunlaşmış tohumlarda renk kahverengi, mor veya kırmızı renklerdedir. Tohum ağırlığı yaklaşık 1 gramdır.


Lahana tohumu nasıl çimlendirilir


Lahana tohumları hava ve toprak koşulları iyi bir hale gelmiş ise tarlaya ekilerek çimlenmesi beklenir. Fakat birçok lahana üreticisi lahanaları fide halinde dikmeyi tercih etmektedir. Tohumdan lahana fidesi oluşturma ise batı ve güney bölgelerimizde temmuz ağustos ayları başında lahana fidesi yetiştirme tavalarında yapılmaktadır. Diğer bölgelerimizde ise mart sonu nisan başı lahana fidesi yetiştirilmeye başlanır. Çimlenme gücü %85-95 gibi yüksek bir orandır. Lahana tohumları normal koşullarda çimlenme güçlerini 4-6 yıl arasında korumaktadır. Lahana tohumunun çimlenme sıcaklığı 10-30 C arasında olmalıdır. Lahana tohumunun maksimum çimlenme sıcaklığı 20-25 C'dir. Toprak düşük sıcaklıkta ise ve fazla nemli ise tohumun serin tutulmasına neden olmaktadır ve bu da lahana tohumunun çimlenmesini geciktiren unsurlar arasındadır. Lahana tohumu çimlenmeye başladığında toprağın su tutma kapasitesi iyi olmalıdır ve tohum ekimi belirli aralıklarla yapılmalıdır. Tohum ekiminden sonra toprak süzgeçle veya mini yağmurlama başlıkları ile sulanmalıdır.

Lahana Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Enginar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Acı Çehre Tohumu Kabızlık Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Acı Çehre Tohumu Kabızlık Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Türleri ve Özellikleri

Keten Tohumu Türleri ve Özellikleri

Arpa Tohumu Çeşitleri

Arpa Tohumu Çeşitleri

Buğday Tohumu Türleri ve Özellikleri

Buğday Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tohum Islahı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tohum Islahı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Çam Ağacı Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çam Ağacı Tohumu Türleri ve Özellikleri

Haşhaş Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Haşhaş Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Haşhaş TohumuHaşhaşın tohumları çok küçük yapıda olduğu için çimlendirilmesi yağışlar uygun gitmezse zor olur. Orta Anadolu'da en uygun ekim zamanı 20 Eylül 5 Ek[...]

Balkabağı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balkabağı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Balkabağı tohumu, Balkabağı kabakgiller familyasından olup, çok faydalı bir bitkidir. Balkabağı hem sebze hem de meyve kategorisinde yer alır. Bunun nedeni ise içeriğin[...]

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Pazı Tohumu, Ülkemizde Akdeniz Marmara ve Ege bölgelerinde başta olmak üzere hemen hemen her bölgede yetişebilen pazı tohumu chenepodiaceae (Ispanakgiller) familyasından g[...]

Kişniş Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kişniş Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kişniş Tohumu, Kişniş diğer adı ise aş otu, maydanoza benzeyen bir bitki türüdür. Kişniş yemek ve salatalar da kullanılır. Ferahlatıcı bir kokusu ve güzel bir tad�[...]

Tere Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tere Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tere Tohumu, ülkemizde yetişen ve pahalı olmayan doğal bir bitkidir. Vücudun ihtiyacı olan direncin tamamını tek kendi başına verebilen tere tohumu son derece faydalı ol[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6