Lahana Tohumu Lahana tohumu: Lahana hemen hemen herkesin severek tükettiği bir bitkidir. Vücuda birçok faydası bulunmaktadır.vücudun ihtiyacı olan birçok vitamin ve mineral değerlerini bünyesinde barındıran lahana tohumdan elde edilen bitkiler arasında yer almaktadır. Ülkemizde lahana sarma yemeklerinde, kapuska olarak, etli bir şekilde, salatalarda ve daha bir çok yemek çeşidinde kullanılmaktadır. Oldukça lezzetli olan lahana yüksek oranda folat, demir, potasyum ve magnezyum mineralleri içermektedir. Ayrıca C ve K vitamini de yüksek oranda içeriğinde bulundurmaktadır. Lahana tohumu özellikle büyük tarlalar şeklindeki arazilerde yetiştirilerek sofralarımıza ulaşmaktadır.
Lahana tohumu nasıl elde edilir: Lahanalarda döllenme oluştuktan sonra çiçekler üzerinde bulunan çanak ve taç yapraklar dökülme gösterir.daha sonra dişi organ büyümeye devam ederek bakla şekli alır. İlk başlarda yeşil olan baklalar zaman geçtikçe olgunlaşarak önce sarımsı bir renk alır. Daha sonra ise bu renk tamamen olgunlaşma sağlanınca kahverengiye dönüşür. Bakla görünümünde kahverengi bir renkte olan bu lahana tohumuna sligua meyve adı verilmektedir. Lahana tohumları iki gözlüdür. Bir zarla ortadan ayrılan bu tohumlar iki gözlü meyve içerisinde bulunurlar. Çimlenmeden yaklaşık 25 gün sonra bakla meyve içerisindeki tohumlar iyice belirginleşerek kendini gösterir. Bir bakla içerisinde 1-30 arasında değişen rakamda tohum bulunabilir. Tohumlar iyice olgunlaşınca gövde üzerinde bulunan baklalar aşağıdan yukarı doğru açılarak tohumlarını döker. Lahana toplanma süresi geçerse lahana tohumlarını yere döker. Bunun için hasat zamanını geçirmeden tohumları toplamak gerekir. Lahanadan alınan tohumlar yuvarlaktır ve hafif yumurta şeklini andırır. Olgunlaşmış tohumlarda renk kahverengi, mor veya kırmızı renklerdedir. Tohum ağırlığı yaklaşık 1 gramdır.
Lahana tohumu nasıl çimlendirilir: Lahana tohumları hava ve toprak koşulları iyi bir hale gelmiş ise tarlaya ekilerek çimlenmesi beklenir. Fakat bir çok lahana üreticisi lahanaları fide halinde dikmeyi tercih etmektedir. Tohumdan lahana fidesi oluşturma ise batı ve güney bölgelerimizde temmuz ağustos ayları başında lahana fidesi yetiştirme tavalarında yapılmaktadır. Diğer bölgelerimizde ise mart sonu nisan başı lahana fidesi yetiştirilmeye başlanır. Çimlenme gücü %85-95 gibi yüksek bir orandır. Lahana tohumları normal koşullarda çimlenme güçlerini 4-6 yıl arasında korumaktadır. Lahana tohumunun çimlenme sıcaklığı 10-30 C arasında olmalıdır. Lahana tohumunun maksimum çimlenme sıcaklığı 20-25 C dir. Toprak düşük sıcaklıkta ise ve fazla nemli ise tohumun serin tutulmasına neden olmaktadır ve buda lahana tohumunun çimlenmesini geciktiren unsurlar arasındadır. Lahana tohumu çimlenmeye başladığında toprağın su tutma kapasitesi iyi olmalıdır ve tohum ekimi belirli aralıklarla yapılmalıdır. Tohum ekiminden sonra toprak süzgeçle veya mini yağmurlama başlıkları ile sulanmalıdır. Son Güncelleme : 11.10.2018 05:20:42 Lahana Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. | 1 Yorum Yapılmış "Lahana Tohumu" Merhaba bu sene ben de lahana ekmeyi düşşünüyorum en azından birkaç lahana elde etsem yine benim için yeterli. Bu lahanalarla turşu, sarma gibi yiyecekler yapmak için yeterli olacaktır. Bu yiyecekleri kendim yetiştireceğim lahanalardan yapabilir miyim? Toyka . 26.10.2018 12:21:11 CEVAP YAZ |  | Tere Tohumu | Tere Tohumu, ülkemizde yetişen ve pahalı olmayan doğal bir bitkidir. Vücudun ihtiyacı olan direncin tamamını tek kendi başına verebilen tere tohumu son derece faydalı olan şifalı bitkiler arasında en önde gelen bitki türlerinden bir tanesidir. Te... |  | Arpa Tohumu | Arpa Tohumu; buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir, Arpa tohumu, tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biridir. Arpa tohumu, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir. Arpa tohumu, İsrail, Lübnan, Ürdün, Suriye, Irak,... |  | Turp Tohumu | Turp Tohumu, Yüce Allah'ın bizlere bahşettiği bütün bitkiler gibi turpta çok faydalı bir bitkidir. Bütün bitkiler yaradılış gereği, içinde barındırdıkları bütün vitamin ve minerallerin hepsini özüt olarak tohumunda bulundurur. Bu yüzden tohumlar insa... |  | Süpürge Tohumu | Süpürge tohumu,Adı süpürge tohumu olmasına rağmen zannedilenin aksine süpürge yapımında kullanılmaz. Fundagiller ailesinden ve Afrika kökenli bir bitkidir. Afrika kökenli olmasına rağmen en fazla üretildiği bölge Avrupadır. Türkiye'de ise Trakya bölg... |  | Papatya Tohumu | Papatya tohumu, Papatya ülkemizde saf ve temizliği simgeleyen bir çiçek türüdür. Hemen hemen her yerde yetişebilen beyaz renkli ortasında sarı bulunan bir çiçektir. Süs bitkisi ve şifalı bitki olarak değerlendirilen papatya şifa için çiçekleri kaynat... |  | Üzerlik Tohumu Macunu | Üzerlik Tohumu Macunu, üzerlik, İç Anadolu ve doğunun iç bölgelerinde bol miktarda yetişen bir bitkidir. Bir çok sağlık sorununa derman olan üzerlik bitkisinden yeteri kadar fayda sağlaya bilmek için hangi sağlık sorularında etkili olduğunu çok iyi b... |  | Salep Tohumu | makale işinde hiç bir zaman başta boşluk bırakılmaz, doğrudan yazını yazmaya başlarsınmakale isminin geçtiği yerler bold yapılırgördüğün gibi başlıklar bold yapılırnokta. veya virgül, hemen harfin dibine konup sonra bir boşluk bırakılırilk denemelere... |  | Muz Tohumu | Muz tohumu, muz dünyada en fazla tüketilen meyvelerden biridir. Tropikal ve ılık iklimlerde yetişen muz çok kolay erişilebilen ve bol olarak bulunan bir meyvedir. Çok besleyici bir besin kaynağı olan muz içeriğinde bir çok vitamin, protein, mineral v... |  | Kenevir Tohumu | Kenevir Tohumu, Biyolojik olarak faydalı ve kolaylıkla sindirilebilen protein için inanılmaz bir bitkisel kaynak olmaktadır.Kenevir tohumu başka proteinlere karşı kolayca sindirilebilen kıymetli bir protein kaynağıdır. Aptal otu, kendir otu, kınnap ... |  | Dereotu Tohumu | Dereotu tohumu; ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Bitkiyi ekerken en çok dikkat edilecek husus ise güneş alan bir yer olmasıdır. Çünkü güneş ışığını seven bir bitkidir. Dereotu bitkisinin tohumu ekimi yapıldıktan iki ay içerisinde yetişir ... |  | Kendir Tohumu | Kendir tohumu kenevirgillerden familyasıyla ilişkin bir nebattır. Kendir tohumu, aptal otu, esrar otu, kınnap otu benzeri çok fazla isimle ek olarak bilinir. Kendir tohumu en yüksek 3 -4 metre uzunluğuna ulaşabilen, bir senelik otsu bir nebattır. Ken... |  | Karpuz Tohumu | Karpuz tohumu; Karpuz hemen hemen herkesin severek tükettiği enfes bir yaz meyvesidir. Günümüz şartlarında organik meyve sebzeye hasret kaldığımızdan dolayı bir çoğumuz imkanlar çerçevesinde meyve ve sebzelerimizi kendimiz üretmeyi tercih edip en azı... | | | Tere Tohumu | | Arpa Tohumu | | Turp Tohumu | | Süpürge Tohumu | | Papatya Tohumu | | Üzerlik Tohumu Macunu | | Salep Tohumu | | Muz Tohumu | | Kenevir Tohumu | | Dereotu Tohumu | | Kendir Tohumu | | Karpuz Tohumu | | Çam Ağacı Tohumu | | Rezene Tohumu | | Nijer Tohumu | | Zeyrek Tohumu Faydaları | | Pioneer Mısır Tohumu | | Maydanoz Tohumu | | Bamya Tohumu | | Tütün Tohumu | | Kereviz Tohumu | | Kasımpatı Tohumu | | Sarımsak Tohumu | | Acı Biber Tohumu | | Nane Tohumu | | Burçak Tohumu | | Yer Fıstığı Tohumu | | Tohum Islahı | | Biber Tohumu | | Tohum Çeşitleri | Popüler İçerik | Çam Ağacı Tohumu Çam ağacı tohumu, Çam ağacı dikmek istiyorsanız ve fidesini değilde tohumunu çimlendirilmeyi düşünüyorsanız nereden nasıl bulurum diye sızlanıyor sanı... | Rezene Tohumu Rezene tohumları, rezene potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum gibi pek çok mineral bakımından zengin içeriğe sahip bir bitkidir. Aynı zamanda... | Nijer Tohumu Nijer Tohumu, çörek otuna benzerliğiyle bilinir. Siyah renkte ve yağlı bir tohumdur. Kuş besleyenler bu tohumun faydalarını daha iyi bilirler. Nİjer t... | Zeyrek Tohumu Faydaları Zeyrek Tohumu Faydaları; Zeyrek tohumunun faydası, müshil, sindirim sisteminin koruyucusu, ağrı kesici, öksürüğü giderici, sindirim sistemi iltihaplar... | Pioneer Mısır Tohumu Pioneer Mısır Tohumu,Pioneer Overses Corporation Araştırma grubunun 1985 yılında ülkemizde faaliyete başlamasından sonra 1986 yılında İstanbul'da merk... | Maydanoz Tohumu Maydanoz tohumu: Maydanoz yeşil renkli, damarlı ve çok hoş bir kokuya sahip vücuda faydaları ile bilinen bir bitkidir. Maydanozun yaprakları baharat o... | |