Siyah Hardal Tohumu Türleri ve Özellikleri
06 Temmuz 2024

Siyah Hardal Tohumu Türleri ve Özellikleri

Siyah Hardal Tohumu

Siyah hardal, Asya ve Avrupa'da yaygın olarak yetişen, bunun yanı sıra tarımı da yapılan bir bitkidir. Yetiştiği bölgeye ve türüne göre 25 santimetre ile 5 metre arasında boylanabilen bu bitki, sağlık açısından önemli faydalar sunar. Çok yıllık olmayan ot şeklinde çıkan siyah hardal, turpgiller ailesine aittir ve özellikle ateşli hastalıklara karşı etkin bir şifa kaynağıdır. Ülkemizde üç türü yetişir: kara hardal, esmer hardal ve ak hardal. İnsan sağlığına en faydalı olan çeşidi ise siyah hardaldır ve özellikle Akdeniz bölgesinde daha çok yetişir. Ülkemizdeki siyah hardal, sert ve yeşil gövdesi olup, yuvarlak kesitlidir. Boyu 2-5 metre arasında olabilir. Yaprakları keskin kokulu olup, üst kısımları koyu, alt kısımları ise açık yeşildir. Küre biçiminde siyah renkli, küçük olan tohumları daha çok kullanılır. Tahriş edici ve kokusu yakıcıdır. Suyu iyi akıntılı olan ve verimli topraklarda yetişen bu bitki, özellikle tohumu için kullanılır.

Siyah Hardalın Kimyasal İçeriği

Siyah hardalın tohumlarında yapışkan bir sıvı bulunur ve bu sıvı sinapin, hardal yağı ile sinigrin adlı maddeleri içerir. Siyah hardalın tohumları, esmer ve ak hardalın tohumları ile karıştırılıp ezilir ve un haline getirildikten sonra, içine tuz, baharat, koruk suyu ya da sirke ve su, şeker katılarak, özellikle bazı et yemeklerinde, kebaplarda tat ve çeşni veren macun halinde tüketilir.

Siyah Hardal Tohumunun Hasadı

İnsan sağlığına son derece faydalı olan siyah hardalın tohumları, genellikle haziran-temmuz aylarında olgunlaşmaya başlar ve bitki kökünden kesilir, dövülerek toprağından ayrılır ve tohumlar toplanır. Yıkanıp kurutulduktan sonra kullanıma hazır hale gelir.

Sağlığa Faydaları

Siyah hardal tohumunun sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır:

  • Siyah hardal tohumu, ateşli hastalıklara karşı çok etkili olup terletici özelliğe sahiptir.
  • Kış hastalıkları, özellikle grip ve bronşit hastalıklarına karşı iyi gelmektedir.
  • İştah sorunu çekenlere karşı iştah açıcıdır ve mide rahatsızlıklarına fayda sağlar.
  • Mayasıl hastalığına iyi gelir. Bu hastalıklara fayda sağlaması için, 1 tatlı kaşığı siyah hardal tohumuna 2 bardak kaynar su dökülüp, yaklaşık 30 dakika demlenmeye bırakılır. Oluşan çay, günde 3 defa içilir.
  • Siyah hardal, romatizmaya iyi gelmekte ve sancı ile ağrıları azaltmaktadır.
  • Kan dolaşımını hızlandırır. Bu faydalarından yararlanmak için, 130 gram dövülüp toz haline getirilen kara hardal tohumları, ılık su ile yavaş yavaş karıştırılır ve macun haline getirilir. Bu macun temiz ve beyaz bir tülbente konularak, ağrılı bölgeye 1 dakikayı geçmeyecek şekilde uygulanır. Uygulama öncesinde ağrılı bölge ıslak bir bezle silinir. Uygulama sonrası olası kızarıkları zeytinyağı sürerek engelleyebilirsiniz.
  • Sürekli ayakları üşüyenler için fayda sağlar. Bunun için, 1 yemek kaşığı siyah hardal tohumu dövülüp toz haline getirilir. 1 litre kaynar su içine katılır ve 10 dakika beklenir. Daha sonra biraz daha ılık su katılır ve ayaklar suyun içine sokulup 20-30 dakika bekletilir.
  • Siyah hardal tohumu, gevşetici, rahatlatıcı ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Bunu sağlamak için, 2 yemek kaşığı siyah hardal tohumu toz haline getirilir ve duş alınacak küvetin içine su doldurulup, içine döküldükten sonra duş alınır.
  • Siyah hardal tohumu, astım, bel ağrısı, romatizma ve gastrite de iyi gelmektedir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Siyah hardal tohumunun çok etkili yakıcı ve kokusu bulunur. Bu nedenle kokuya hassas olan kişilerin ve cildi duyarlı kişilerin kullanırken dikkat etmeleri gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Lahana Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Lahana Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Menekşe Tohumu Çeşitleri

Menekşe Tohumu Çeşitleri