Siyah Hardal Tohumu Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Siyah Hardal Tohumu Türleri ve Özellikleri

Siyah hardal tohumu, Siyah hardal, Asya ve Avrupa'da yaygın olarak, yabani olarak yetişen, bununla birlikte tarımı da yapılan, yetiştiği bölgeye ve türüne göre, 25 santimetre ile 5 metre arasında boyu olan sağlığa yararlı olan bir bitkidir. Çok yıllık olmayan ot şeklinde çıkan bir bitkidir. Turpgiller ailesinden olan siyah hardal tohumu, özellikle ateşli hastalıklara karşı oldukça etkili fayda sağlamaktadır. Ülkemizde de üç türü yetişmektedir. Bunlar kara hardal, esmer hardal ve ak hardal isimlerini almaktadır. İnsan sağlığında faydası olan en etkili çeşidi ise siyah hardal, Akdeniz'de daha çok yetişmektedir. Ülkemizdeki siyah hardal, sert ve yeşil gövdesi olup, yuvarlak kesitlidir. Boyu 2-5 metre arasında olmaktadır. Yaprakları keskin kokulu olup, otun üst kısımları koyu, kısımları ise açık yeşildir. Küre biçiminde siyah renkli, küçük olan tohumları daha çok kullanılır. Tahriş edici ve kokusu yakıcıdır. Suyu iyi akıntılı olan ve verimli topraklarda yetişen bu bitki tohumu için kullanılır.

Siyah hardalın tohumlarında yapışkan olan sıvısında sinapin, hardal yağı ile sinigrin adlı maddeler bulunur. Siyah hardalın tohumları, esmer ve ak hardalın tohumları ile karıştırılıp ezilir ve un haline geldikten sonra, içine tuz ve baharat, koruk suyu ya da sirke ile su, şeker katılarak, özellikle bazı et yemeklerinde, kebaplarda tat ve çeşni veren macun halinde tüketilmektedir.

İnsan sağlığına son derece faydalı olan siyah hardalın tohumları, genellikle haziran-temmuz aylarında olgunlaşmaya başlar ve bitki kökünden kesilir, dövülerek toprağından ayrılır ve tohumları toplanır. Yıkanıp kurutulduktan sonra kullanılmaktadır. Sağlığa faydalarına bakılacak olursa.
  • Siyah hardal tohumu başta ateşli hastalıklara çok iyi gelmekte ve terletici özelliği vardır.
  • Kış hastalıkları, özellikle grip ve bronşit hastalıklarına karşı iyi gelmektedir.
  • İştah sorunu çekenlere karşı iyi gelmekte ve iştah açıcıdır. Mide rahatsızlıklarına fayda sağlar.
  • Mayasıla karşı iyi gelir. Bu hastalıklara fayda sağlaması için,1 tatlı kaşığı siyah hardal tohumuna 2 bardak kaynar su dökülüp, yaklaşık 30 dakika demlenmeye bırakılır. Oluşan çayı, günde 3 defa içilir.
  • Siyah hardal, romatizmaya iyi gelmekte sancı ve ağrıları da azaltmaktadır.
  • Kan dolaşımını hızlandırır. Bu faydalarından yararlanmak için, 130 gram dövülüp, toz haline getirilen kara hardal tohumlarına, ılık su ile yavaş yavaş karıştırılır ve macun haline getirilir. Bu macun temiz ve beyaz bir tülbentin içine konularak, ağrı olan bölgeye 1 dakikayı geçmeyecek şekilde uygulanır. Bu uygulamada dikkat edilecek bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Macunu bölgeye uygulamadan önce, ağrılı bölgeyi ıslak bir bezle ya da gazlı bezle silinir. Uygulama yaptıktan sonra olası kızarıkları zeytinyağı sürülerek engellenebilir.
  • Sürekli ayakları üşümesi geçirenler için fayda sağlar. Bundan yararlanmak için, 1 yemek kaşığı siyah hardal tohumu dövülüp, toz haline getirilir. 1 litre kaynar su içine katılır ve 10 dakika beklenir. Daha sonra biraz daha ılık su katılır ve ayaklar suyun içine sokulur ve bu şekilde ayaklar 20-30 dakika bekletilir.
  • Siyah hardal tohumu, gevşetici, rahatlatıcı ve yatıştırıcı özelliği vardır. Bunu sağlamak için, 2 yemek kaşığı siyah hardal tohumu toz haline getirilir ve duş alınacak küvetin içine su doldurulup, içine döküldükten sonra duş alınır.
  • Siyah hardal tohumu, bunların yanında astım, bel ağrısı, romatizma ve gastrite iyi gelmektedir.
Siyah hardal tohumunun çok etkili yakıcı ve kokusu bulunmaktadır. Bundan dolayı kokuya hassas olan kişilerin ve cildi duyarlı kişilerinde kullanırken dikkat etmeleri gerekmektedir.

Siyah Hardal Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çemen Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çemen Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İstiridye Mantarı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İstiridye Mantarı Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kimyon Tohumunun Faydaları

Kimyon Tohumunun Faydaları

Çam Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çam Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Macar Fiğ tohumu Özellikleri

Macar Fiğ tohumu Özellikleri

Gül Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül tohumu, ekimi ilk baharda yani mart aylarının başında başlayıp nisan ortasına kadar devam eder. Son baharda ise ekim aylarının başında başlayıp kasım ayının or[...]

Buğday Tohumu Türleri ve Özellikleri

Buğday Tohumu Türleri ve Özellikleri

Buğday tohumuBuğday, ülkemizde ve dünyada en önemli gelir kaynağımızdır. Buğday, insan beslenmesinde kullanılan bitkiler arasında, üretim ve ekiliş bakımından ilk s[...]

Acı Çehre Tohumu Kabızlık Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Acı Çehre Tohumu Kabızlık Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Acı çehre tohumu kabızlık, bu genel olarak zayıflamada kullanılan bir ottur. Etkileri; bağırsak çalışmasını hızlandırmasını, düzenlemesini, hücreleri yenilemesi,[...]

Mısır Tohumları Türleri ve Özellikleri

Mısır Tohumları Türleri ve Özellikleri

Mısır Tohumları, Tohum küçücük ama içerisinde kocaman bir dünyanın yol haritasını barındırır, doğanın yaşam kaynağıdır, en iri ürünlerin en kaliteli tohumlar[...]

Ağaç Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ağaç tohumu; seçerken dikkatli olmak gerekir. Yaşadığınız bölgede kendi kendine yayılabilen, doğada destek olmadan hayatta kalabilen türler seçilmelidir. Örnek verile[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6