Salatalık Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Salatalık Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Salatalık tohumu, Genetiği muhafaza edilmiş, GDO etkisi olmayan doğal, orijinal koku ve tadı değişmeyen kaliteli salatalık tohumlarının elde edilmesi belli bir dizi çalışmayı gerektirir, ürettiğimiz tohumların usulüne uygun olarak çıkarılması ve saklanması gerekir, GDO"suz tohumlar üreterek sağlıklı bir nesil yetişmesine katkımız olacaktır.


Salatalık tohumu nasıl elde edilir?


Tohum elde etme yöntemlerinden birincisi; Tohumu alınacak salatalık türünün en iyi örneğini temsil eden sağlıklı, iri, erken olgunlaşanlardan seçilir, ilk olgunlaşan salatalıklardan alınan tohumların erken salatalık verdiği bilinmektedir, doğal olduğunu bildiğimiz ekili salatalıkların hasadı biraz geciktirir, salatalıkların sararması ve irileşmesi beklenir, hasat zamanı salatalıkların biraz yumuşamış olmasına özen gösterilir, tek tek el ile toplanarak bıçak yardımı ile içleri açılır çekirdekleri posası ile çıkarılır, temiz alttan hava alan bir bez üzerine serilir, küflenmemesine dikkat edilir, gölgede kurumaya bırakılır sabah akşam karıştırarak birkaç gün içinde iyice kurtulur nemden arındırılır. Posa ile karışık kurumuş tohumlar el içinde ovularak birbirinden ayrılır ve eleme işlemine geçilir, bu işlem için çekirdeklerin gözeneklerinden geçebileceği bir elek kullanılır, eleme işlemi bittiğinde tohumlar elek altına geçmiş olacaktır, eleğin üstünde kalan posası çöpe atılır, bu işlemden sonra tohumun tozdan arındırma süreci başlar, bu işlem için açık alanda hafif rüzgârlı bir yer seçilir, tohumlar yaklaşık bir metre yükseklikten aşağı savrularak rüzgârın tohum içindeki tozu ayırarak tohum elde edilir.

Tohum çıkarma yöntemlerinde ikincisi; olgunlaşmış, sararmış ve yumuşamış salatalıklar, iyice parçalara ayrılarak su dolu bir kap içine atılır, suyun içinde el ile tamamen ezilerek çekirdeklerin posadan ayrılması sağlanır ve karıştırılır, bir süre bekledikten sonra çekirdeklerin bir kısmının su yüzeyine çıktığı görülecektir, yüzeye çıkan çekirdekler içi boş çekirdeklerdir, alınıp çöpe atılır, su dibinde kalan çekirdekler başka bir su dolu kaba alınır ve bir daha yıkanır ve süzülür, çıkan tohumlar temiz alttan ve üstten hava alan bir bez üzerine serilir zaman zaman karıştırmak suretiyle küflendirmeden gölgede kurutulur, her iki yöntem içinde de kalite sınıflandırmasına tabi tutulur, bunun için iki veya üç boy elek kullanarak küçük büyük tohum ayrımına tabi tutulur, büyük tohumlar kaliteli olarak değerlendirilir, 10 gr"lık paketler haline getirilerek paketlerin ağzı kapatılır ve üzerine tarih yazılır, elde edilen tohumların bir sonraki ekim sezonuna sağlıklı bir şekilde yetişmesi için muhafazası önemlidir, bunun için serin kuru karanlık bir yer seçilir, zaman zaman kontrol edilir, küflenme varsa küflü kısımlar diğerlerinden ayrılır.

Salatalık Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Nane Tohumu Nasıl Alınır?

Nane Tohumu Nasıl Alınır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabak Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kabak Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Menekşe Tohumu Çeşitleri

Menekşe Tohumu Çeşitleri

Acı Çehre Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Acı Çehre Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Pırasa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Pırasa Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Çam Ağacı Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çam Ağacı Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tohum Çimlendirme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tohum Çimlendirme Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tohum Islahı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tohum Islahı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tohum ıslahı, tarım ürünlerinden yüksek verim elde edebilmek amacıyla sulama ve gübreleme işlemlerinin yanı sıra kaliteli tohumun kullanılması için gerçekleştirilen[...]

Hibrit Mısır Tohumu Çeşitleri

Hibrit Mısır Tohumu Çeşitleri

Hibrit Mısır Tohumu, mısırın melez tohumlarına verilen isimdir. İki ayrı mısır bitkisine ait akraba konumunda olan iki doğal bitki kümesinin birbiriyle çaprazlanması [...]

Kekik Tohumu Kekik Fidelerinin Dikimi

Kekik Tohumu Kekik Fidelerinin Dikimi

Kekik tohumu; Kekik doğal dokusu ve aromatik tadıyla her zaman ilgi odağı olmuş bir bitki türüdür. Güzel kokusuyla bilinen kekik, yemeklerde özellikle et yemeklerinde bah[...]

Ardıç Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ardıç Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ardıç tohumu, Ardıç dağlık bölgeler de yetişen kendi gelen bir çalı görünümlü bir ağaçtır. Çok uzun ömürlü bir ağaç türüdür. Ardıç ağacının üremesi [...]

Haşhaş Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Haşhaş Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Haşhaş TohumuHaşhaşın tohumları çok küçük yapıda olduğu için çimlendirilmesi yağışlar uygun gitmezse zor olur. Orta Anadolu'da en uygun ekim zamanı 20 Eylül 5 Ek[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6