Orkide Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Orkide Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Orkideler, günümüzde nesli tehlikede olan bitkiler arasında yer almaktadır. Oldukça önemli ve gösterişli olan bu bitkiler, ılık ve nemli ortamlarda yetişmektedir. Bazıları ağaç üzerinde yaşarken, bazıları da toprak altına kök salarak yaşamını sürdürür. Orkideleri pek çok yolla çoğaltmak mümkün olduğu gibi üremeleri de zor bitkilerdir. Bakımı zor gibi görünse de biraz ilgi ve zahmet gerektiren noktaları bulunmaktadır.

Orkideler, 3 yılda bir saksı değişimi gerektiren bitkilerdir. Sulama işlemi yapılmadan önce toprağın kontrol edilmesi gerekir. Orkideler nemli ortamları çok sever; yeterince nem alamadıkları zaman çiçek açmazlar. Bu bitki, daha çok ilkbaharda dikilmesi tercih edilir. Mayıs ayı, orkide tohumunun dikimi ve saksı değişimi için en uygun aylardan biridir. Fazla güneşten korunması gereken bir bitki olup, yılda 2 veya 3 kez çiçek açar. Orkidelerin toprakları özel bir toprak karışımına sahip olup, zaman zaman vitamine ihtiyaç duyan bir bitkidir.

Orkidelerinizin hangi iklim koşullarında yetiştiğini ve türünü bilmeniz büyük önem taşımaktadır. Umarım bu yazı, bitkilerinize nasıl bakmanız gerektiğiyle ilgili yardımcı olacaktır. Ayrıca, sulama işlemi sırasında sürekli toprağa değil, püskürtme yoluyla yapraklarına nem kazandırılmalıdır. Orkide çiçeğinin on binlerce farklı görünümde türleri bulunmaktadır. Bu türlerden bazıları insan ve hayvanlar ile daha birçok nesneye benzemektedir. Buyurun orkidelerin nelere benzediğinin örneklerini aşağıda görebilirsiniz.

Orkide Çeşitleri

  • Maymun suratı orkide
  • Güveye benzeyen orkide
  • Kadın dudağı
  • Dans eden kızlar
  • Gülen yaban arısı
  • Kundaklanmış bebekler
  • Papağan
  • Aslan ağızlı tohum kozası
  • Uçan ördek
  • Kaplan
  • Mutlu uzaylı
  • Melek kuşu veya Melek böceği
  • Güvercin
  • Ak balıkçıl kuşu
  • Balerin

Ana vatanı Singapur olan ve yüz binlerce yabani türü bulunan orkide çiçekleri, İngilizler tarafından Singapur'dan tohumları alınarak tüm dünyaya dağıtılmıştır. Anadolu'da doğal olarak da yetişmekle birlikte, kültür tarzları sera ve salonlarda da yetiştirilebilecek bir bitkidir. Sera ve salonlarda yetiştirilenler ise süs bitkisi olarak kullanılır. Orkideler, subtropik, tropik, ılıman ve hatta serin iklimi olan ülkelerde doğal ortamlarda yetişmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Müslim

12 Temmuz 2024 Cuma

Orkidelerimi sularken sadece yapraklarına püskürtme yaparak nem kazandırmam gerektiğini bilmiyordum. Sizce bu yöntemle sulama gerçekten çiçek açmalarına yardımcı olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Müslim,

Orkidelerin sulanması konusunda püskürtme yöntemi, yaprakların nemli kalmasına yardımcı olabilir; ancak bu tek başına yeterli değildir. Orkideler kökleri aracılığıyla suya ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle kökleri de sulamalısın. Haftada bir kez saksıyı su dolu bir kabın içine koyarak köklerin suyu emmesini sağlayabilirsin. Püskürtme yöntemi ise ek olarak yaprakların nemli kalmasını sağlayarak orkidelerin daha sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Bu iki yöntemi bir arada kullanarak çiçek açmalarını destekleyebilirsin.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Nifak Tohumu Sokmak

Nifak Tohumu Sokmak

Tohum Diyeti Listesi

Tohum Diyeti Listesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yonca Tohumu Türleri ve Özellikleri

Yonca Tohumu Türleri ve Özellikleri

Turp Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Turp Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Papatya Tohumu Nasıl Alınır?

Papatya Tohumu Nasıl Alınır?

Salatalık Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Salatalık Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Güncel

Manolya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Manolya Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kahve Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kahve Tohumu Türleri ve Özellikleri