Tohum Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Tohum Türleri ve Özellikleri

Tohum, Bitkilerin üreme ve yayılma organına tohum denmektedir. Döllenmeden sonra ortaya çıkmış, gelişmiş tohum taslağı içerisinde bulunan embriyodan oluşmaktadır. Tohumlar şekil, büyüklük ve renk bakımından bitki türlerine göre farklılık göstermektedir. Dıştan içe doğru tohum kabuğu (Testa), besi dokular (Pesiperma, endosperma) ve embriyo bulunmaktadır. Testanın yüzeyi etli, sert veya kabuksu olabilir. Sert olan testanın yüzeyi düzgün ve parlak ve yahut da girintili çıkıntılı, tüylü olabilmektedir. Dış görünüş bakımından testa üzerindeki küçük açıklık (Mikropil), tohumun bulunuş durumu itibari ile farklı yerlerde olabilmektedir ve bu özellik tohumlar için karakteristiktir. Bazı tohumların bazı bölgeleri de olgunlaşma esnasında etlenebilir. Mikropil bölgesinde bulunan etlenmiş çıkıntıya karunkula denmektedir.

Tohumlar özel bir besi dokusunun olup olmamasına göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar besi dokulu tohumlar ve besi dokusuz tohumlar olarak adlandırılmaktadır. Besi dokusu bulunmayan tohumun, çimlenmesi için gerekli besi maddeleri embriyo da özellikle çeneklerde toplanır. Besi dokusu bulunan tohumlarda ise embriyo ya besi dokusu içerisine gömülü olarak ya da bir tarafına itilmiş olarak bulunmaktadır. Tohumdaki, yedek besin maddeleri olan nişasta, yağ ve protein hücre çeperinde birikmiş olarak selülozdan ibarettir. İçerisinde bulunan besin maddelerinin fazlalığına göre tohumlar, unsu, yağsı ve sert boynuzsu özellik göstermektedirler. Tohumun içerisinde bulunan embriyo şartlar yerine geldiği zaman bitki vermek üzere tohumdan çıkarlar, buna çimlenme denmektedir. Tohumlar olgunlaşıp, çimle nene kadar az su içerdiklerinden hayati faaliyetleri bu esnada yavaş olmaktadır. Tohumun bu haline uyku zamanı denmektedir. Çimlenme döneminde tohum fotosentez yapmamaktadır. İhtiyacı olan besinleri endosperm dokudan ve çeneklerden almaktadır. Fotosentez yapmaya başladığı zaman kendi besinini üretir ve ağırlığı da artar. Tohumların, yayılması bitkilerin ve çeşitliliğin için hayati önem taşımaktadır. Tohumların, çoğalmasını sağlayan unsurlar şöyledir;
  • Rüzgâr
  • Su
  • Hayvanlar
Rüzgâr ile dağılan bitkilerin tohumları, hafif olup uçmaya yarayan özel kanat ve keselere sahiptirler. Hayvanlar aracı ile dağılan tohumlar, hayvanlara takılabilecek tüy, diken ve çengellere sahiptiler. Hayvanlar, tarafından yenen tohumlar, hayvanların dışkısı ile farklı yerlere taşınarak o bölgede yayılabilirler. Bazen de insanlar tarafından tohumlar taşına bilmektedir. Kuşlar, kelebekler ve en önemlisi arılarda bitki ve çiçeklerin bir yerden başka bir yere taşınmasında ve orada çoğalmasına aracı olmaktadırlar. Tohum çimlenmesi için 3 unsurun bulunması önemli rol oynamaktadır. Bunlar, yeteri kadar sıcaklık, yeteri kadar nem ve yeteri kadar oksijendir. Tohum taslağı tohuma dönüşür iken yumurtalık da gelişerek meyveye dönüşür böylece tohumları dıştan saran meyve oluşmuş olur. Meyveler insanlar ve hayvanlar tarafından tüketilir bitkinin bulunduğu yerden uzaklara taşınır böylece tohumlar da geniş bir alana yayılır. Meyveler genellikle dişi yumurtalığından oluşur. Fakat bazı türlerde çiçeğin tamamı meyve oluşumuna katılabilmektedir.

Tohum Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Kimyon Tohumunun Faydaları

Kimyon Tohumunun Faydaları

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çam Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çam Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzüm Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzüm Tohumu Türleri ve Özellikleri

Akdiken Tohumu Faydaları Nelerdir?

Akdiken Tohumu Faydaları Nelerdir?

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ryegrass Tohumu Ryegrass Kullanım Alanları

Ryegrass Tohumu Ryegrass Kullanım Alanları

Güncel

Tohum Ekimi Türleri ve Özellikleri

Tohum Ekimi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tohum Islahı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tohum Islahı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır?

Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır?

Acı Çehre Tohumu Nasıl Kullanılır, Zahmetsiz ve aç kalmadan zayıflatma etkisi olması nedeniyle mucizevi karışım olarak adlandırılmaktadır. Bitkiler üzerine araştır[...]

Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri

Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri

Kültür Mantarı Tohumu, Kültür mantarcılığında şapkalı mantar en çok yetiştirilen mantar türüdür. Toprak üstünde bulunan beyaz renkli sap ve şapka yenen kısmın�[...]

Çiçek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çiçek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çiçek tohumu, Dünyada ve ülkemizde, çok bulunan ve olmazsa olmaz dediğimiz, birbirinden güzel çiçeklerin yetiştiği ülkede yaşıyoruz. Hayatımızın önemli bir parça[...]

Keten Tohumu Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Keten Tohumu Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Keten Tohumu Maskesi, Türklerin orta Asya'dan beri pek çok konuda ve özellikle güzelleşmek için kullandıkları bir üründür. Keten tohumu birçok cilt sorunun giderilmesin[...]

Nijer Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nijer Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nijer Tohumu, çörek otuna benzerliğiyle bilinir. Siyah renkte ve yağlı bir tohumdur. Kuş besleyenler bu tohumun faydalarını daha iyi bilirler. Nİjer tohumu, kuş beslemede[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6