Isırgan Otu Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Isırgan Otu Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Isırgan otu tohumu; ısırgan otu, Mayıs - Ağustos ayları arasında çiçek açan 20 veya 100 santim boyunda, yol kenarlarında ve duvar diplerinde büyüyen bir yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi ise dik, 4 köşe gibi, basit veya tabandan itibaren dallanmaktadır. Üstünde yakıcı tüyleri bulunmaktadır. Yaprakları saplı olup, oval şekilli ve dişli kenarlara sahip, üst tarafı koyu yeşil renkli ve parlaktır. Erkek ve dişi çiçekler birlikte olması ile yaprakların koltuğundan uzayan saplı ufak durumlar mevcuttur. Çiçek örtüsü 4 parçaya sahiptir. Meyveleri esmer renkte olup fındık şeklindedir. Isırgan otu tohumu, yağ içeren bir besin dokusuna sahiptir. Ülkemizde yetiştiği yerler; Tüm Anadolu. Bilinen bileşimi ise; Isırgan otunun bütün yüzeyini saran ve dokunduğunuz zaman insanın tenine yanma ve acı veren ısırıcı tüylerinden dolayı formik asit ile bütün bir bitkide histamin, klorofil, asetilkolin, demir ve C vitamini oluşturmaktadır.

Isırgan otu bahara başlarken ve sonbahar ayının bitimine kadar toplanmaktadır. Kuru, gölgeli ve havadar yerlerde ince bir şekil vererek serilerek kurutulmaktadır. Kökleri ise sonbaharda toplanıp, iyice temizlenerek kurutmaya bırakılır. Tohumlarda ise; Temmuz ve Ağustos dönemlerinde toplanmaya başlanır. Kuru ve nem olmayan yerlerde saklanmalıdır.


Isırgan otu tohumu faydaları nelerdir?


Kanser; ısırgan otu ve tohumları kansere karşı umut olmuştur. Isırgan otu yapraklarının az kekik ve oğul otu ile demlenerek, balla tatlandırılıp günde 3 veya 5 bardak içilirse şifa olmaktadır.

Isırgan otu tohumu; polen ve şalgam tohumu birlikte öğütülerek balla macun yapılıp yenmeye devam edilir. Bu kürler de erken teşhis tedavilerinde kansere çare olabiliyor, geç teşhis tedavisinde vücuda direnç kazandırmaktadır.

Vücut kuvvetlendirici; ısırgan otu tohumu, polen, keten tohumu öğütülüp balla macun yapılıp yenildiği zaman vücut direnç kazanacaktır.

Hormon dengeleyici; günümüzde kimyasal ve konsantre gıdalar da kişilerin hormon dengesini bozmaktadır. Isırgan otu ve tohumları erkek ve kadınlarda görülen hormon bozukluklarında umut olmuştur. Kadınlarda görülen fazla tüylenme hainde; erkek ısırgan otu tohumu balla macun yapılıp yenir. Aynı zamanda erkek ısırgan otu tohumu sirke ile karıştırılıp yenmeye devam edilir. Erkek ısırgan yaprakları az kekik ile karıştırılıp demlemeye bırakılır ve bal ile tatlandırılarak içilir. Erkeklerde sakal ve bıyık çıkmaması durumunda ise; dişi ısırgan otu tohumu balla karıştırılıp macun yapılıp yenilmesi oldukça faydalı olacaktır.

Uyarı; ağır kalp hastaları, şeker hastaları ve böbrek hastaları kesinlikle kullanmamalıdır. Bazı kişilerde mide bulantısı ve idrarda zorluk olmak üzere içeriğindeki formik asit ve histamin dolayısı ile sürüldüğünde deriyi acıtarak tahrişe neden olmaktadır. Bazen de çayı deriye alerjik etken yapabilmektedir.

Isırgan Otu Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Maydanoz Tohumu Nasıl Alınır?

Maydanoz Tohumu Nasıl Alınır?

Ginseng Tohumu Yetiştirilmesi

Ginseng Tohumu Yetiştirilmesi

Keten Tohumu ile Zayıflama?

Keten Tohumu ile Zayıflama?

Haber Bülteni

Güncel

Yonca Tohumu Türleri ve Özellikleri

Yonca Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Karabuğday Tohumu Türleri ve Özellikleri

Karabuğday Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tritikale Tohumu Önemi

Tritikale Tohumu Önemi

Gül Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ayçiçeği Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ayçiçeği Tohumu Türleri ve Özellikleri

Pancar Tohumları Türleri ve Özellikleri

Pancar Tohumları Türleri ve Özellikleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nohut Tohumu Türleri ve Özellikleri

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Emzirirken Keten Tohumu Yenir mi?

Mantar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Mantar Tohumu Türleri ve Özellikleri

Silajlık Mısır Tohumu Türleri ve Özellikleri

Silajlık Mısır Tohumu Türleri ve Özellikleri

Silajlık Mısır Tohumu: Silaj geviş getiren sığır, koyu, keçi gibi besi hayvanların yem ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile nem içeren fermente edilmiş yemlere denil[...]

Soğan Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soğan Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soğan tohumu, farklı türlerdeki soğanlar için üretilmektedir. Özellikle ilkbaharın sonlarına doğru elde etilen soğan tohumu farklı şekillerde kullanılmak amacıyla ü[...]

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf tohumu, ülkemizde uygun üretim maliyeti ve bol ürün verimi ile giderek genişleyen yulaf yetiştiriciliği sektörünün en önemli aşamalarından birisidir. Yulaf tohum[...]

Üzüm Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzüm Tohumu Türleri ve Özellikleri

Üzüm Tohumu; hakkında yaygın olan adları, yararları ve potansiyel yan etkileri şeklindeki basit olan bilgiler vardır. Üzüm tohumu özü elde etmek için kullanılan üzü[...]

Kara Hardal Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kara Hardal Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kara hardal tohumu, Helenistik ve Roma döneminden günümüze kadar bilinen ve kullanımına devam edilen hardal tohumunun asıl yetişme alanı gerçekleştirilen kazılarda Bat�[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6