Patates Tohumu Patates tohumu, genellikle patatesin tohumluk yumrularından elde edilmektedir. Patates üretiminde, özellikle tohumluk patateslerin kabukları kalınlaşmadan bu yumruların topraktan çıkarılması gerekmektedir. Patates, kireçli ve killi olmayan her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilmektedir. Ancak, patates için en verimli toprak türü, üç kere sürülmüş, potaslı, fosforlu, kumlu ve gübreli olan topraklardır. Patates Ekim Zamanı Patates yumrularının ekim zamanı, bölgesel iklim koşullarına bağlı olarak Mart, Nisan aylarında veya Ekim ayında gerçekleştirilmektedir. Patatesler, beyaz ve sarı olmak üzere iki ana cinse ayrılmaktadır. Ayrıca, patatesin içinde nişastanın yanı sıra belirli oranlarda protein de bulunmaktadır. Patates, ekmeğin yerini tutabilecek en önemli besin kaynaklarından biridir. Hasat Zamanı ve Yöntemleri Patates tohumları genellikle patates yumrularının ekiminden sonra, hasat zamanında patatesin üzerindeki bitki solduktan sonra toplanmalıdır. Eğer patatesler kışlık olarak uzun süre saklanmayacaksa, körpe yumrular topraktan çıkarılır. Ancak, patates kışlık olarak çıkarılacaksa, belli bir süre daha toprakta bekletilmesi gerekmektedir. Patatesin Besin Değeri Patates, yüksek nişasta içeriği nedeniyle önemli bir enerji kaynağıdır. Aynı zamanda belirli oranlarda protein, vitamin ve mineraller içermektedir. Patates, özellikle ekmeğin yerini alabilecek önemli bir besin kaynağı olarak diyetlerde yer almaktadır. Ek Bilgiler
|