Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
19 Temmuz 2024

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safran Tohumu

Safran, süsengiller familyasından gelen, yaklaşık 20-30 cm boyuna kadar uzayabilen, sonbaharda çiçek açan, çiğdem cinsinden soğanlı bir bitki türüdür. Bu bitkinin baharat olarak kullanılan tozuna da safran denir. Safran tohum vermeyen ve soğanları ile üreyen bir türdür. Safran bitkisinden elde edilen ürün de safran olarak adlandırılır. Günümüzde safran, Türkiye'nin Safranbolu ilçesinin Davutobası, Yörük Köyü, Geren ve Aşağı Güney Köyü'nde 7 üretici tarafından 5 dekarlık alanda yetiştirilmektedir. 2005 yılı itibarıyla bu alan 9 dekara çıkarılmıştır.

Safranın Görünüşü ve Kimyasal Bileşimi

Safran bitkisi, dış görünüş olarak kırmızımsı turuncu renkte, kolaylıkla kırılabilen uçları biraz daha geniş iplikçikleri olan bir yapıya sahiptir. Tam olan iplikçikler uç kısmında üç parçalıdır. Acımsı bir lezzete sahip olan safran, kuvvetli ve özel bir kokuya sahiptir. Kimyasal bileşimi açısından uçarı ve sabit yağlar, acı maddeler ve kırmızı renkli boyar maddeler içerir.

Safranın Kullanım Alanları

Safran, çeşitli kullanım alanlarına sahiptir:

  • Sinir sistemini uyarmada
  • İştah açmada
  • Adet söktürücü olarak
  • Koku ve renk verici olarak

Renk verici olarak bir ölçü safran, yaklaşık 100.000 katı suyu belirgin bir şekilde sarıya boyayabilir. Ayrıca zerdenin bileşiminde de yer alır. Avrupa ülkelerinde pasta ve böreklerde, Türkiye'de ise lokum yapımında kullanılır. Son zamanlarda uzmanlar, safranın antitümör özelliği olduğunu da belirtmektedirler.

Safranın İklim İstekleri ve Yetiştirilmesi

Safran bitkisi, iklim isteği açısından asmaya benzerlik gösterir ve rüzgâra karşı korunmuş güney yamaçlarda iyi yetişir. Safran yetiştiricileri bu durumu "safran ikindi gölgesi görmezse iyi olur" diye tarif ederler. Safran, kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sever. Kesinlikle taban suyu yüksek toprakları sevmez. Safran yetiştiriciliği yapılacak arazi genellikle bir yıl önceden nadasa bırakılmalıdır. Ekim zamanına kadar pulluk, kazayağı ve tırmıkla dikime hazır hale getirilmelidir. Toprağın yabancı otlardan ve tohumlardan iyice arındırılması önemlidir. Safran dikildikten sonra yabancı ot mücadelesi oldukça zordur.

Safranın Ekim Zamanı ve Yöntemi

Safran ekimi, Ağustos ayı içinde en geç Eylül ayı başlarına kadar yapılmalıdır. İlk yıl verimin yüksek olabilmesi için safran soğanlarının çaplarının en az 15-20 milimetre olması gerektiği yapılan çalışmalarla belirlenmiştir. Soğan çapı arttıkça bitki başına çiçek verimi, dolayısıyla safran verimi de artar. Safranın ekimi, hazırlanan tarlada 30-45 cm sıra arası mesafesi olacak şekilde, 10-12 cm derinlikte açılan çizilere, 10 cm sıra üstü mesafe ile soğanların dikilmesi ile gerçekleştirilir.

Üstleri tamamen yanmış sığır gübresi ile 8-10 santim örtülüp, en son birkaç santim toprakla kapatılarak ekim işlemi tamamlanır. Bir dekara dikilen soğan miktarı, iriliğine göre değişmekle beraber 150-600 kg civarındadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Soyuer

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Safran tohum vermeyen bir bitki türü olduğu için soğanları ile üretiliyor. Peki, soğanlarının çapının en az 15-20 milimetre olması gerektiği belirtilmiş, bu çapın altında olan soğanlar neden tercih edilmez? Ayrıca, safranın ekim zamanının Ağustos ayı içinde yapılması gerektiği söylenmiş, daha geç ekilirse ne gibi sorunlar ortaya çıkar?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Soyuer,

Safran soğanlarının çapının en az 15-20 milimetre olması gerektiğinin belirtilmesinin temel sebebi, bu çapın altında olan soğanların yeterli enerji ve besin depolayamamasıdır. Daha küçük çaplı soğanlar yetersiz besin depoladıkları için bitkinin sağlıklı bir şekilde büyüyüp, kaliteli çiçekler üretme olasılığı da düşer. Bu nedenle, daha büyük çaplı soğanlar tercih edilir ki bitki daha güçlü ve verimli olsun.

Safranın ekim zamanının Ağustos ayında yapılması gerektiği söylenmesinin sebebi, çiçeklenme dönemine kadar geçen sürede bitkinin gerekli adaptasyonu ve gelişimi tamamlayabilmesidir. Eğer ekim daha geç yapılırsa, bitki yeterince gelişemeyebilir ve bu da çiçeklenme dönemini etkiler. Bu durumda, çiçeklenme ya hiç gerçekleşmez ya da çok az olur, dolayısıyla safran verimi ciddi oranda düşer.

Umarım sorularına yanıt bulabilmişsindir. Safran yetiştiriciliğinle ilgili başka soruların olursa, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Selamlar,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tohum Diyeti Listesi

Tohum Diyeti Listesi

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Papatya Tohumu Nasıl Alınır?

Papatya Tohumu Nasıl Alınır?

Buğday Tohumu Türleri ve Özellikleri

Buğday Tohumu Türleri ve Özellikleri

Karpuz Tohumunu Nasıl Elde Edebiliriz?

Karpuz Tohumunu Nasıl Elde Edebiliriz?

Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Biberi Tohumu Türleri ve Özellikleri

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Safran Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılır?

Güncel

Roka Tohumu Dış Ekim İçin Uygun Şartlar

Roka Tohumu Dış Ekim İçin Uygun Şartlar

Güncel

Kabak Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kabak Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?