Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?
12 Temmuz 2024

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Acı Biber Tohumu

Acı biber, birçok kişinin severek tükettiği ve balkonlarında saksılar içinde yetiştirdiği bir bitkidir. Acı biber tohumu, bitkinin kendi çekirdeğidir ve bir kez ektiğimiz bir acı biberin çekirdeğinden yeni tohumlar elde edebiliriz. Acı biber, yetiştiriciliği en kolay sebzelerden biridir ve ilkbaharda ekilmesi gerekmektedir. Tarım ürünleri satan yerlerden veya dilediğimiz bir aktardan acı biber tohumu temin edebiliriz. Doğru biçimde ve zamanında ekmek oldukça önemlidir. Bu makalede, acı biber tohumu ekimi ve çimlendirilmesi hakkında detaylı bilgiler sunulacaktır.

Acı Biber Tohumu Çimlendirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Acı biber ekmek için öncelikle kaliteli bir tohum seçmek gerekmektedir. Mümkünse organik biberlerin tohumunu kullanmalısınız. İlk adım olarak ekeceğimiz tohumu çimlendirmek gerekir. Bunun için bir havlu bezi ıslatıp, acı biber tohumlarını bezin arasına sarıyoruz. Daha sonra, oda sıcaklığındaki bir ortamda bir gün süreyle bekletip tohumların yumuşayıp çimlenmesini sağlıyoruz. Birçok tohum çimlendirme yönteminde olduğu gibi, tohumları ılık suda bekleterek de çimlenmelerini sağlayabiliriz.


Acı biber tohumu, birçok bitkide olduğu gibi ilkbaharda ekilir. Genellikle, Mayıs ayının son günleri veya Nisan ayının başlarında ekilmektedir. Bulunduğumuz şehrin iklim şartlarına göre bu zaman dilimi değişiklik gösterebilir. Acı biber yetiştirmek için küçük bir alana tohumları ekip, 15-20 santimetreye ulaştığında fidelerini daha geniş bir alana ekebiliriz. Acı biber tohumlarını ekmek için geniş bir saksının dörtte birini verimli toprakla dolduruyoruz. Bu toprağın esnek ve hava alabilir olması için yıllanmış hayvan gübresi veya saman karıştırabiliriz. Saksının içindeki toprağa su serperek nemlenmesini sağlıyoruz. Daha sonra, bir gün nemli bezde veya suda beklettiğimiz acı biber tohumlarını seyrek bir şekilde toprağın üzerine serpiyoruz. Ardından, elenmiş toprağın içine saman veya hayvan gübresi karıştırıp 2-4 santimetre kalınlığında tohumların üzerine seriyoruz. Fıskiye yöntemi ile toprağı suluyoruz ve sera etkisi sağlamak için streç film veya şeffaf bir poşetle üzerini örtüyoruz. İlk günlerde sıcak bir ortamda tutarak tohumların yeşermesini sağlıyoruz. Yaklaşık 15-20 gün içinde acı biber tohumlarının iki yaprak şeklinde çıktığını göreceksiniz. Günlük az miktarda su dökmek suretiyle sulayarak büyümelerini sağlayabilirsiniz. 20 santimetreye ulaştığında fideleri seyrelterek geniş bir alana dağıtabiliriz.

Acı Biber Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Ellerimizle ekip yetiştirdiğimiz acı biberlerden bir sonraki yıl kullanmak üzere tohum elde edebiliriz. Acı biber yetişip ürün vermeye başladıktan sonra, içlerinden en iri ve gösterişli olan birkaç biberi kızarmak üzere dalında bırakıyoruz. Dalında kızaran biberleri toplayıp güneşte kuruttuktan sonra içlerindeki çekirdekleri alıp tohum olarak saklayabiliriz. Dilersek biberin içinden çıkarmadan kuru bir ortamda saklayıp ekeceğimiz zaman kullanabiliriz.

Ekstra Bilgiler

Acı biber tohumu yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar şunlardır:

  • Tohumların su ihtiyacını karşılamak için düzenli olarak sulama yapılmalıdır.
  • Toprağın verimliliğini artırmak için organik gübreler kullanılmalıdır.
  • Tohumların çimlenmesi için ideal sıcaklık 20-25 derece arasında olmalıdır.
  • Bitkilerin yeterli güneş ışığı almasını sağlamak için güneşli bir alanda yetiştirilmelidir.

Acı biber tohumu ekimi ve çimlendirilmesi, doğru adımlar izlenerek oldukça basit bir süreçtir. Bu makalede verilen bilgiler ve ekstra ipuçları ile başarılı bir yetiştiricilik yapabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muzam

12 Temmuz 2024 Cuma

Acı biber tohumlarının çimlenmesi için oda sıcaklığında bekletmek yeterli oluyor mu? Bir de, tohumların çıkmasını hızlandırmak için başka bir yöntem var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Muzam,

Acı biber tohumlarının çimlenmesi için oda sıcaklığı genellikle yeterli olur, ancak bu süreç biraz zaman alabilir. Tohumların çıkmasını hızlandırmak için bazı yöntemler uygulayabilirsin. Örneğin, tohumları ekmeden önce bir-iki saat süreyle ılık suya batırmak, çimlenme sürecini hızlandırabilir. Ayrıca, tohumları ekmeden önce nemli bir kağıt havluya sarıp, plastik bir torbada birkaç gün bekletmek de etkili olabilir. Bu yöntemler, tohumların daha hızlı ve etkin bir şekilde çimlenmesine yardımcı olabilir. Bol şans!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Arpa Tohumu Çeşitleri

Arpa Tohumu Çeşitleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karabuğday Tohumu Türleri ve Özellikleri

Karabuğday Tohumu Türleri ve Özellikleri

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Pazı Tohumu Yetiştiriciliği

Marul Tohumu Türleri ve Özellikleri

Marul Tohumu Türleri ve Özellikleri

Rezene Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Rezene Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lahana Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Lahana Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Güncel

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Güncel

Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri

Kültür Mantarı Tohumu Tarifi ve Malzemeleri