Sebze Tohumu Türleri ve Özellikleri
19 Temmuz 2024

Sebze Tohumu Türleri ve Özellikleri

Sebze Tohumları

Günümüzde doğal sebze bulmak oldukça zor ve bulduğumuzda da genellikle pahalı olmaktadır. Manav, market ve pazar tezgâhlarını süsleyen o parlak ve albenili sebzelerin birçoğu, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) içermektedir. Daha iri ve parlak görünmeleri için genetikleriyle oynanan bu sebzeler, insan sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Çarşı pazardan aldığımız bu çekici görünümlü sebzeler eve gelince ya su dolu ya da içi boş çıkmaktadır. Çocuklarımız, bu nedenle bazı sebzelerin orijinal tatlarını bilmeden büyümektedirler. Çocuklarımıza organik ve sağlıklı sebzeler yedirebilmek için ya büyük uğraşlar ve yüklü miktarda paralar harcamalıyız ya da organik sebze tohumlarıyla kendimiz sebze yetiştirmeliyiz.

Sebze Tohumlarından Yararlanma Yolları

Biber, domates, kabak, salatalık, fasulye, nohut hatta patates gibi çeşitli sebzelerin tohumlarını kendimiz elde edebiliriz. Nasıl mı? Bir kereye mahsus olmak üzere, istediğimiz herhangi bir sebzenin organik olanını alıp içindeki çekirdeği çıkartıp kurutuyoruz ve bu şekilde istediğimiz sebze tohumunu elde etmiş oluyoruz. Örneğin, dolmalık biber aldık; biberi ortadan kestik ve kuruttuk. Biber kuruduktan sonra içindeki çekirdeği çıkardık. Mevsimi geldiğinde bir saksıya ekip düzenli olarak sularsak iki veya üç hafta sonra fide verir. Bu fideleri saksıdan seyreltip istediğimiz veya hazırlamış olduğumuz bahçemize dikebiliriz. Biraz sabredip beklersek tamamen doğal biberler elde edebiliriz. Bu yöntemle çekirdeğinden yetişen bütün sebzelerin tohumunu elde edebiliriz.

Çiçekten Tohum Elde Etme

Marul, maydanoz, tere, roka, ıspanak ve pazı gibi sebzeler ise çiçeğinden tohum elde edilen sebzelerdendir. Örneğin, maydanoz tohumu, maydanozu köküne yakın yerden biçip kullanılır, çünkü aynı yerden yeşerip tekrar yetişir. Bu maydanozu biçmeden büyümesine ve çiçek açmasına izin verirseniz tohum elde edebilirsiniz. Çiçek açan maydanozu dalında kurutup biçer iseniz çiçekleri elinizde ovalayarak içindeki tohumların ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra ovalanan çiçekleri bir elek ile eleyip tohumların alta geçmesini sağlayabilirsiniz. Çiçeğinden tohum elde edilen sebzelerin hepsine aynı işlemi uygulayarak sebze tohumu elde edebiliriz.

Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Unutmayın, sağlıklı bireyler yetiştirebilmemiz için çocuklarımızı sağlıklı beslemeliyiz. Sağlıklı beslenmenin yolları da organik yani genetiğiyle oynanmamış sebze tohumlarından geçmektedir.

  • Organik sebze yetiştirmek, sağlıklı beslenmeye katkıda bulunur.
  • Kendi sebzelerimizi yetiştirmek, ekonomik tasarruf sağlar.
  • Organik tarım, doğayı korur ve sürdürülebilir tarımı destekler.

Sonuç olarak, organik sebze tohumları kullanarak kendi sebzelerimizi yetiştirmek hem sağlığımız hem de doğa için faydalıdır. Bu nedenle, doğal ve sağlıklı sebzeler tüketmek için organik sebze tohumlarına yönelmeli ve kendi bahçelerimizde sebze yetiştirmeyi teşvik etmeliyiz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tohum Diyeti Listesi

Tohum Diyeti Listesi

Haber Bülteni

Güncel

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri