Dereotu Tohumu Dereotu tohumu, genellikle ilkbahar aylarında ekilir. Bu bitkiyi ekerken en çok dikkat edilmesi gereken husus, bitkinin güneş alan bir yerde yetiştirilmesidir. Dereotu, güneş ışığını seven bir bitkidir. Tohum ekimi yapıldıktan yaklaşık iki ay içerisinde bitki olgunlaşır ve gelişir. Dereotu, maydanozgiller familyasından bir bitki türüdür. Yeşil renkli olan bu bitki genellikle salatalarda, yemeklerde veya cacık içinde kullanılır. Dereotu, her türlü yemek içerisine konularak hem yemeğin tadını hem de görselliğini güzelleştirir. Ayrıca, dereotu tam bir mineral ve vitamin deposudur. Bu bitkinin tohumlarının ekim bölgeleri ülkemizde Akdeniz, dünyada ise Rusya ve Afrika'nın batı kesimleridir. Dereotu bitkisi, özellikle insanların hastalıklara karşı direncini artırır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Saymakla bitmeyecek birçok faydası olan bu bitki, düşük kaloriye sahip olması nedeniyle diyet listelerinin başında gelir. Aynı zamanda zayıflatma etkisine de sahiptir. Lifli yapısıyla dereotu, kabızlık gibi sindirim sorunlarını ortadan kaldırmada etkili bir bitkidir. Dereotu Tohumunun Faydaları
Dereotu tohumundan elde edilen bitkinin kurutularak veya taze şekilde yapılan çayı da bulunur. Özellikle kabızlık sorunu gibi sindirimle ilgili sorunlar yaşayan kişilerin dereotu çayı tüketmesi, yaşadıkları sorunun ortadan kalkmasında çok etkilidir. Dereotu tohumu, görsel olarak genellikle anason veya kerevizin tohumuna benzer. Bitkinin tohumları yıl içerisinde yaz sonu veya sonbaharda oluşur. İlkbahar aylarında ekilen ve iki ay içinde olgunlaşıp kullanılan bitki, sonbahara kadar devam ederek tohumlarını oluşturur. Kendi kendine her yıl tohumunu veren bitki, ekildiği yere dökülerek her sene yeniden yetişebilir. Çay olarak tüketilmesi, özellikle uykusuzluğa da iyi gelir. Bebeklere içirildiğinde gaz giderici bir etkiye sahiptir. Dereotu Tohumu Özellikleri Dereotu tohumundan yapılan çay, bebeklerde gaz sorununu giderici, yetişkinlerde ise uykusuzluk ve rahatlama sağlama özelliklerine sahiptir. Ayrıca, ağızda çiğnenmesi ile ağız kokusunu giderme ve nefesi tazeleme gibi etkileri de vardır. Dereotunun hem tohumu hem de yaprakları çok faydalıdır. Bu nedenle hem tohum olarak hem de yaprakları taze iken tüketilmesi gereken bir bitkidir. |
Rezzak
23 Temmuz 2024 SalıDereotu tohumu ilkbahar aylarında ekiliyor ya, ben bu ekimi hangi ay yapmalıyım ve güneş alan bir yer bulamazsam ne yapmalıyım? Ayrıca dereotu çayını kabızlık için mi tüketmeliyim, başka faydaları var mı?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Rezzak,
Dereotu tohumunu ilkbahar aylarında, genellikle Mart ve Nisan aylarında ekmen en iyisi olur. Güneş alan bir yer bulamazsan, en azından yarı gölge bir alan seçebilirsin. Dereotu, tam güneş ışığını sever ama yarı gölgede de yetişebilir.
Dereotu çayı, kabızlık için yardımcı olabilir ama aynı zamanda gaz giderici, sindirimi kolaylaştırıcı ve sakinleştirici etkileri de vardır. Ayrıca, dereotu antioksidan özelliklere sahip olup bağışıklık sistemini destekler.
Başka soruların olursa çekinmeden sorabilirsin!
Sevgiler,