Dereotu Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
26 Haziran 2024

Dereotu Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dereotu Tohumu

Dereotu tohumu, genellikle ilkbahar aylarında ekilir. Bu bitkiyi ekerken en çok dikkat edilmesi gereken husus, bitkinin güneş alan bir yerde yetiştirilmesidir. Dereotu, güneş ışığını seven bir bitkidir. Tohum ekimi yapıldıktan yaklaşık iki ay içerisinde bitki olgunlaşır ve gelişir.

Dereotu, maydanozgiller familyasından bir bitki türüdür. Yeşil renkli olan bu bitki genellikle salatalarda, yemeklerde veya cacık içinde kullanılır. Dereotu, her türlü yemek içerisine konularak hem yemeğin tadını hem de görselliğini güzelleştirir. Ayrıca, dereotu tam bir mineral ve vitamin deposudur.

Bu bitkinin tohumlarının ekim bölgeleri ülkemizde Akdeniz, dünyada ise Rusya ve Afrika'nın batı kesimleridir. Dereotu bitkisi, özellikle insanların hastalıklara karşı direncini artırır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Saymakla bitmeyecek birçok faydası olan bu bitki, düşük kaloriye sahip olması nedeniyle diyet listelerinin başında gelir. Aynı zamanda zayıflatma etkisine de sahiptir. Lifli yapısıyla dereotu, kabızlık gibi sindirim sorunlarını ortadan kaldırmada etkili bir bitkidir.

Dereotu Tohumunun Faydaları

  • Kabızlık
  • Toksin temizleme ve bağışıklık sistemini güçlendirme
  • Zayıflama
  • Şeker ve kolesterol düşürme
  • Antioksidan etkisi
  • Sindirim sistemine yardımcı etkiler

Dereotu tohumundan elde edilen bitkinin kurutularak veya taze şekilde yapılan çayı da bulunur. Özellikle kabızlık sorunu gibi sindirimle ilgili sorunlar yaşayan kişilerin dereotu çayı tüketmesi, yaşadıkları sorunun ortadan kalkmasında çok etkilidir. Dereotu tohumu, görsel olarak genellikle anason veya kerevizin tohumuna benzer. Bitkinin tohumları yıl içerisinde yaz sonu veya sonbaharda oluşur. İlkbahar aylarında ekilen ve iki ay içinde olgunlaşıp kullanılan bitki, sonbahara kadar devam ederek tohumlarını oluşturur. Kendi kendine her yıl tohumunu veren bitki, ekildiği yere dökülerek her sene yeniden yetişebilir. Çay olarak tüketilmesi, özellikle uykusuzluğa da iyi gelir. Bebeklere içirildiğinde gaz giderici bir etkiye sahiptir.

Dereotu Tohumu Özellikleri

Dereotu tohumundan yapılan çay, bebeklerde gaz sorununu giderici, yetişkinlerde ise uykusuzluk ve rahatlama sağlama özelliklerine sahiptir. Ayrıca, ağızda çiğnenmesi ile ağız kokusunu giderme ve nefesi tazeleme gibi etkileri de vardır. Dereotunun hem tohumu hem de yaprakları çok faydalıdır. Bu nedenle hem tohum olarak hem de yaprakları taze iken tüketilmesi gereken bir bitkidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Domates Tohumu Fide Yetiştirme

Domates Tohumu Fide Yetiştirme

İlginizi Çekebilir

Arpa Tohumu Çeşitleri

Arpa Tohumu Çeşitleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Adi Fiğ Tohumu Ekim Biçimi

Adi Fiğ Tohumu Ekim Biçimi

Kara Hardal Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kara Hardal Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağlı Tohumlar Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yağlı Tohumlar Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Keten Tohumu Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Keten Tohumu Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kekik Tohumu Kekik Fidelerinin Dikimi

Kekik Tohumu Kekik Fidelerinin Dikimi

Güncel

Macar Fiğ tohumu Özellikleri

Macar Fiğ tohumu Özellikleri

Güncel

Hardal Tohumu Türleri ve Özellikleri

Hardal Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kuru Fasulye Tohumu Ekimi ve Bakımı

Kuru Fasulye Tohumu Ekimi ve Bakımı

Menekşe Tohumu Çeşitleri

Menekşe Tohumu Çeşitleri

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Nifak Tohumu Sokmak

Nifak Tohumu Sokmak

Tütün Tohumu Ekiminin Yapıldığı Yerler?

Tütün Tohumu Ekiminin Yapıldığı Yerler?

Tohum Kabuğu Türleri ve Özellikleri

Tohum Kabuğu Türleri ve Özellikleri