Arpa Tohumu Çeşitleri
27 Haziran 2024

Arpa Tohumu Çeşitleri

Arpa Tohumu

Arpa tohumu, buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir. Tarih öncesi devirlerde en önemli kültür tahıllarından biri olan arpa tohumu, ekonomik açıdan büyük öneme sahiptir. İsrail, Lübnan, Ürdün, Suriye, Irak, İran ve Türkiye gibi ülkelerde geniş ekim alanına sahiptir. Dünya genelinde üretim sıralamasında buğday, mısır ve pirinçten sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Türkiye'de ise buğdaydan sonra ikinci sıradadır.

Arpa tohumu, Neolitik dönemden itibaren pek çok toplum tarafından önemli bir besin kaynağı olarak kullanılmıştır. Günümüzde hayvan yemi ve bira yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Besin değeri oldukça yüksektir ve buğdayın ekilemediği kutup bölgelerinde besin değeri yüksek bir tahıl olarak yetiştirilmektedir.

Arpa tohumu, hayvan yemi olarak kullanılacaksa protein değerinin yüksek olması arzu edilirken, bira üretimi için kullanılacaksa düşük protein değerine sahip olması istenmektedir. Fenotipik özellikleri, erken olgunlaşma ve stres koşullarına rağmen yüksek oranda uyum sağlama kapasitesiyle dikkat çekmektedir. Kutuplardan ekvatora kadar pek çok bölgede yetiştirilebilmektedir. Çok soğuk, sert iklimlerde, kurak bölgelerde, alkali ve tuzlu topraklarda da yetişebilmektedir. Arpa tohumu tek yıllık bir bitkidir.


Ramata 6 Sıralı Arpa Tohumu

Başakları 6 sıralı, orta uzunlukta ve eğik görünümdedir. Eğik olduğu için başak kırılması görülmez. Uzun ve kılçıklı başak yapısına sahiptir. Bitki boyu orta uzunluktadır. Taneleri orta ve açık sarı renktedir. Homojen yapıda olup soğuğa karşı dayanıklıdır. Kıraç alanlarda bile yetiştirilebilir. Verim potansiyeli yüksektir.

Tarm 92

Bitki boyu 90-100 santimetredir. İki sıralı kılçıklı, uzun başaklıdır. İnce uzun yaprakları vardır ve kolay harmanlanır. İç Anadolu ve Geçit bölgelerinde kıraç alanlarda yetişir. Yatmaya dayanıklıdır ve başak kırılganlığı yoktur.

Larende

İki sıralı beyaz kılçıklı bir yapıya sahiptir. Boyu 100-110 santimetredir. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklıdır ancak yatmaya karşı hassastır. Orta Anadolu ve Geçit bölgelerinde ekimi yapılabilir. Sulu alanlar tavsiye edilmektedir. Ortalama verimi dekara 459-150 kilogram arasındadır.

Aydan Hanım

İki sıralı bira yapımı için arpa tohumudur. Kılçıklı, düzgün ve uzun başaklıdır. Geniş ve uzun yaprakları vardır. Boyu 95-115 santimetre arasındadır. Kış şartlarında yatmaya dayanıklıdır. Suya ve azota tepkisi iyidir. Eşzamanlı oluşuma sahiptir ve kolay harmanlanabilir. İç Anadolu ve Geçit bölgelerinde sulama yapılan alanlarda yetiştirilmesi önerilmektedir.

Sultan

Yerli arpa tohumu çeşididir. Başakları 6 sıralıdır ve uzundur. Boyu 100-110 santimetredir. Taneleri orta ve homojen yapıdadır. Rengi açık sarıdır. Kışlık bir arpa tohumu çeşidi olup soğuğa dayanıklıdır.

Zagorets

Bulgaristan orijinli bir tohum çeşididir. Başakları 2 sıralıdır. İlk görünümü eğiktir. Boyu 85-95 santimetredir. Taneleri iri ve homojen yapıdadır. Rengi açık sarıdır. Soğuğa karşı dayanıklıdır ve kışın yetiştirilebilir. Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.

Sladoran

Başaklar 2 sıralıdır. Eğik bir görünüme sahiptir. Boyu 80-85 santimetredir. Taneleri iri olup açık sarı renktedir ve homojen yapıdadır. Marmara Bölgesi'nde yetişebilir ve kışın soğuğa karşı dayanıklıdır.

Bolayır

Başaklar iki sıralıdır. Eğik bir görünümdedir. Boyu 90-95 santimetredir. Taneleri iri ve açık sarı renktedir. Homojen bir yapıdadır. Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen arpa tohumu ve kışın soğuğa dayanıklıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Enes Celayır

13 Nisan 2024 Cumartesi

Geniş bir tarım arazine sahip bir aileyiz. Toprak yapısından kaynaklı olarak arpa tohumu türleri arısında aydan hanım tohum türünü kullanıyorduk. Ancak son iki seneden beri kalite ve verim oldukça düştü. Acaba kalitenin ve verimin düşmesindeki temel etken nedir? Verimi arttırmak amacıyla farklı bir tohum türü kullanmak gerekiyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Toprak yapısı ve iklim koşulları zamanla değişebilir, bu da mahsul verimini etkileyebilir. Kalite ve verimdeki düşüşe neden olabilecek faktörler arasında toprak yorgunluğu, hastalıklar, zararlılar ve uygun besin maddelerinin eksikliği bulunabilir. Öncelikle toprak analizi yaptırmanızı ve mevcut koşullara uygun gübreleme programı belirlemenizi öneririm. Eğer sorun devam ederse, farklı ve bölgeye uygun tohum türlerini denemek iyi bir fikir olabilir. Tarım danışmanlarından profesyonel destek almak da faydalı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adi Fiğ Tohumu Ekim Biçimi

Adi Fiğ Tohumu Ekim Biçimi

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Korunga Tohumu Türleri ve Özellikleri

Korunga Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Anason Tohumu Türleri ve Özellikleri

Sarımsak Tohumu Ekim Zamanı

Sarımsak Tohumu Ekim Zamanı

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Çim Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Gül Tohumu Türleri ve Özellikleri

Gül Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Biber Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Biber Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Zeyrek Tohumu Faydaları Nelerdir?

Zeyrek Tohumu Faydaları Nelerdir?