Çiya Tohumu Yan Etkileri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Çiya tohumu, zengin besin içeriği olan bir bitkidir. Sağlık için faydaları olduğu kadar yan etkilere de sahiptir. Bolivya, Meksika ve Arjantin'de yetiştirilen bitki, son zamanlarda popülerlik kazanmış, mutfaklarda çok yönlü olarak kullanılmaya başlanmıştır.


Çiya tohumu nasıl kullanılır?


Çiya tohumu, yoğurt, yulaf gibi gıdalara karıştırılarak kullanılabilir. Bu şekilde yaygın bir kullanıma sahiptir. Özellikle sabahları yoğurt ya da yulaf ezmesi üzerine 2 çorba kaşığı eklenerek kahvaltılık olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra, salatalarda kullanılabilir. Evde hazırlanan pudingler çiya tohumuyla süslenerek tüketilebilir. Faydalarından yararlanabilmek için makarna gibi yemeklerin içine serpiştirilerek tüketilebilir. Hamur işlerinde çörek otu ya da susam gibi hamur işi üzerine serpiştirilip kullanılabilir. Bunların yanı sıra, toz haline getirilerek, kek, poğaça, ekmek hamurlarının içine eklenebilir, süt, çay ya da suya eklenip kullanılabilir. Yemek veçorbalarda sos olarak hazırlanabilir.


Çiya tohumu faydaları nelerdir?

  • İçeriği esansiyel yağlar bakımından zengin olan çiya tohumunun tansiyonu düşürücü, kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkileyici özelliği vardır.
  • Diyabet hastaları için faydalı bir bitkidir. Kan şekerini dengelemek için kullanılabilir.
  • Anti-enflamatuvar etkisiyle romatizmal hastalıklar için faydalıdır. Romatizmal hastalıklara bağlı gelişen ağrı ve enflamasyonu azaltır.
  • Metabolizmanın aktif şekilde çalışmasını sağlar. Yağsız kat kütlesini arttırmak amacıyla tüketilebilir. Kalori bakımından düşük içeriğe sahiptir. Bu özelliğiyle kilo kontrolü yapanlarda faydalı ve besleyicidir.
  • Beyin fonksiyonları için yararlıdır.
  • Vücuda enerji verir.
  • Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir kaynaktır.
  • A vitamini, D vitamini, E vitamini, K vitamini bakımından zengindir. Yağda çözünen vitaminlerin emilimini arttırır.
  • İçeriğinde yer alan antioksidanlar, vitaminler ve mineraller sayesinde genç ve diri kalmayı sağlar. Saç ve cilt sağlığı için faydalıdır. İçeriğinde yer alan güçlü antioksidanlar saçların daha kolay ve çabuk uzamasını sağlar. Saç köklerini güçlendirir. Aknelere karşı faydalı olan çiya tohumu, aknelerin kurumasını sağlar. İltihaplı sivilcelere karşı iyi gelir. Deri iltihabına karşı faydalıdır. Cilde parlaklık verir. Hasarlı ciltlerin onarılmasını sağlar. Yaşlanmaya ve kırışıklıklara karşı iyi gelir. Dudak dolgunlaştırıcı, kuru ciltleri nemlendirici etkisi vardır. Tırnakların daha güçlü olmasını sağlar.
  • Sindirim sisteminin aktif şekilde çalışmasını sağlar.
  • Sindirimi oldukça kolaydır.
  • Yemeklerde ya da tatlılarda orijinal tadı bozmadan kullanılabilir.

Çiya tohumu yan etkileri nelerdir?


Şişkinlik: Çiya tohumunda görülen en yaygın yan etki şişkinlik hissi yaratmasıdır. Tohum tüketimi kısıtlanarak bu yan etkiden kurtulmak mümkündür.

Gebelik: Gebelik döneminde tüketim için uygun değildir. Beraberinde emzirme döneminde de tüketilmemelidir.

Yüksek trigleserit: Yüksek trigleserit problemi olanlarda yakınmaları arttırabilir.

Prostat kanseri: Yapılan araştırmalara göre çiya tohumu prostat kanseri riskini arttırabilmektedir.

Alerjik reaksiyonlar: Çiya tohumu bazı vücutta alerjik reaksiyonların gelişmesine sebep olabilir. Kişinin hardal ya da hardal tohumuna karşı alerjisi bulunuyorsa muhtemel çiya tohumuna karşıda alerjik reaksiyon sergileyebilir. Gözlerde sulanma, mide bulantısı, kusma, deri döküntüsü, nefes darlığı, ağız ve dil şişmesi görülebilecek reaksiyonlardır.

Bağımlılık: Çiya tohumu aşırı tüketildiğinde bağımlılık yaratabilir. Bu nedenle tüketimine dikkat edilmelidir ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.

İlaç etkileşimi: Çiya tohumu kullanılan bazı ilaçlarla etkileşim yaratabilir. Kan inceltici ilaçlar, tansiyon ve şeker hastalığı ilaçları kullanan kişilerin çiya tohumu kullanmaması gerekir.


Çiya tohumu besin değerleri (Yemek kaşığı)

Gluten içermeyen ve süte bakarak daha fazla kalsiyum barındıran çiya tohumu, mükemmel bir çözünür posa kaynağıdır. Besin içeriği ise aşağıdaki gibidir.
  • 49 kalori
  • 4.2 gram karbonhidrat
  • 1.65 gram protein
  • 3.07 gram yağ
  • 3.44 gram lif
  • 1.6 mg sodyum
  • 63 mg kalsiyum içerir.

Çiya Tohumu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Chia Tohumu Türleri ve Özellikleri

Chia Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kaktüs Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kaktüs Tohumu Türleri ve Özellikleri

Palmiye Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Palmiye Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Altın Çilek Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Altın Çilek Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Maydanoz Tohumu Nasıl Alınır?

Maydanoz Tohumu Nasıl Alınır?

Güncel

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Hibrit Tohum Türleri ve Özellikleri

Soğan Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soğan Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Yer Fıstığı Tohumunun Ekimi

Ayçiçeği Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ayçiçeği Tohumu Türleri ve Özellikleri

Menekşe Tohumu Çeşitleri

Menekşe Tohumu Çeşitleri

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Çiya Tohumu Yan Etkileri

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kendir Tohumu Türleri ve Özellikleri

Biberiye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Biberiye Tohumu Türleri ve Özellikleri

Biberiye Tohumu, Latince adı rosmarinus officinalis'dir ve deniz nemi anlamına gelmektedir. Çünkü biberiye genellikle deniz kıyısında yetişmektedir. Biberiye, antik Romal�[...]

Ağaç Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ağaç tohumu; seçerken dikkatli olmak gerekir. Yaşadığınız bölgede kendi kendine yayılabilen, doğada destek olmadan hayatta kalabilen türler seçilmelidir. Örnek verile[...]

İceberg Marul Tohumu Iceberg Marul Tohumu Çeşitleri

İceberg Marul Tohumu Iceberg Marul Tohumu Çeşitleri

Iceberg marul tohumu birçok çeşide sahip bir üründür. Çeşitlerine göre özellikleri ve yetişme süreleri fark gösterir. Iceberg marul çeşitlerini tek tek inceleyelim:I[...]

Arı Otu Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Arı Otu Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Arı Otu Tohumu, Arı otu, Diğer adıyla faselya hem bal üretiminde hem de yem bitkisi olarak tercih edilen iyi bir mera ve yeşil gübre bitkisidir. Çok kaliteli bala sahiptir.[...]

Salatalık Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Salatalık Tohumu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Salatalık tohumu, Genetiği muhafaza edilmiş, GDO etkisi olmayan doğal, orijinal koku ve tadı değişmeyen kaliteli salatalık tohumlarının elde edilmesi belli bir dizi çal�[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6