Yonca Tohumu Türleri ve Özellikleri
22 Haziran 2024

Yonca Tohumu Türleri ve Özellikleri

Yonca Tohumu

Yonca tohumu, baklagiller familyasına ait bir yem bitkisidir ve dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Türkiye'nin her bölgesinde de yonca tarımı yapılmakta ve her geçen yıl bu tarım daha da artmaktadır.

Yonca Tohumu Ekim ve Gübreleme

Yonca tohumu, dekara en fazla 5 kg ekilmektedir. Eğer ekim mibzer ile yapılıyorsa bu miktar 2-2,5 kg arasında değişir. Yonca tohumu toprak yüzeyinin 2 santimetre derinliğine ekilir. Tohumların köklenmesi için zaman zaman hormon kullanımı söz konusu olabilir. Dekar başına 30 kg kök gübresi, 15-15-15 olacak şekilde eklenir. Her kışa girerken yonca ekilecek tarlaya kök gübresi atılması verimi artırmak için faydalıdır. Organik gübre kullanımı, yoncanın daha verimli olmasını sağlar.

Yonca Tohumu Ekim Zamanı ve Sulama

Yonca tohumu ekim zamanı sonbahar ve ilkbahardır. Çok soğuk bölgelerde ilkbaharda ekim yapılması önerilir. Sulama işlemi ise yağmurlama veya salma sulama yöntemi ile gerçekleştirilir. Yağmurlama yöntemi, verim için daha doğrudur. Özellikle sıcak havalarda salma sulama yöntemi ile sulama yapmak, bitkinin kök kısmının çürümesine neden olabilir. Bitkide çok fazla sulama işleminden kaçınılmalıdır.

Yonca Tohumu Çeşitleri

Yonca tohumu çeşitleri şunlardır:
  • Alfalfa yonca tohumu
  • Peru yoncası
  • Kayseri yoncası
  • Kır yoncası
  • Soğuk karasal iklim yoncası
  • Sıcak karasal iklim yoncası
Yonca bitkisi, 10 metre derinliğe kadar kök salabilmektedir ve -50 ila 60 derece sıcaklıklara kadar dayanabilen bir bitkidir. Bitkinin yetiştirilmesinde en önemli nokta, bölgeye göre uygun bitki türünün tercih edilmesidir. Tohumun arazinin verimliliğine göre dekar başına 15-25 balya arasında farklılık gösterebilir. Hasat zamanı ise bitkinin %10 çiçeklendikten sonra yapılır.

Yonca Tohumu Hastalıkları

Mozaik Hastalığı: Bitkinin yapraklarında mozaik görünümü oluşur. Yapraklar genelde gelişmez, ufak kalır ve kıvırcık bir görünüm alır. Boyu ise bodur kalır ve çalı görünümü alır.

Küllenme: Küllenme hastalığının belirtisi yapraklar üzerinde beyaz toz oluşumudur. Yapraklar parlaklığını ve yumuşaklığını kaybeder. Hastalanan yaprakların uç kısımları kıvrılır. Eğer bu şekilde hayvan yemi olarak kullanılırsa, hayvanda hastalık görülebilir.

Yaprak Leke Hastalığı: Yonca bitkisinde zaman zaman görülen bir hastalıktır. Hastalık karşısında ilaçlama yapılmamalıdır. Bu durumda yoncanın erken biçilmesi gerekir.

Rhizoctonia Kök Çürüklüğü: Kök yüzeyine kahverengi ve mor iplikler yayılır. Köklerden bitkinin iç kısmına girerek kökü parçalar. Yoncanın ıslaklığa maruz kalan kısımları hastalığa daha fazla maruz kalır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Çilek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Beyaz Çilek Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ot Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ot Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kahve Tohumu Türleri ve Özellikleri

Kahve Tohumu Türleri ve Özellikleri

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Acı Biber Tohumu Ne Zaman ve Nasıl Ekilir?

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hayıt Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?